Beaujolais Nouveau
Beaujolais Nouveau 2024
Beaujolais Nouveau přivítáme každý rok třetí čtvrtek v měsíci listopadu, letos tedy 21. listopadu. Všichni se už teď těšíme, jaké bude.
Jaké bude Beaujolais Nouveau 2024
Od začátku jara byly časté a vydatné srážky v oblasti Beaujolais a na jihu Burgundska, které narušily práci na vinicích. V posledních týdnech v oblasti pravděpodobně překonaly všechny srážkové rekordy. To vyžaduje neustálou péči o listy před kryptogamickými chorobami, jako je plíseň, černá hniloba a oidium.
Ale buďme realisté, tato situace bude mít vliv na výnosy. Část úrody byla ztracena. Na kvalitu to nemá vliv, ale na množství ano. Hrozny spadnou ještě před sklizní. Vše nasvědčuje tomu, že sklizeň přinese nízké objemy, hluboko pod těmi loňskými.
Podle aktualizované vládní předpovědi se ve Francii očekává jedna z nejmenších sklizní za posledních sto let, přičemž Burgundsko a údolí Loiry jsou obzvláště postiženy plísní a špatnou úrodou po neobvykle vlhkém začátku léta.
Produkce vína se podle odhadů sníží o 18 % na 39,3 milionu hektolitrů, což je větší pokles, než se předpokládalo v srpnu, uvedl v pátek statistický útvar Agreste ministerstva zemědělství v prvním rozdělení objemu podle pěstitelských oblastí. Podle vládních údajů Francie za posledních sto let vyrobila pouze šest menších ročníků, včetně ročníků 2021 a 2017. Tento pokles je způsoben zejména nepříznivými povětrnostními podmínkami, které snížily produkční potenciál téměř ve všech vinařských regionech,' uvedlo Agreste. Produkce zůstane mírně vyšší než sklizeň v roce 2021, která byla poznamenána silnými mrazy.
Dalším opakujícím se faktorem letošního jara a začátku léta byl nedostatek slunečního svitu. Slunce se moc neukazovalo a teploty byly daleko od letního průměru. Všichni se těšili na sluneční svit, hrozny potřebují dozrát.
Jak všichni víme, dnes jsou možné všechny scénáře a nic se nedá předvídat. Vinaři předpokládali, že sklizeň začne až v polovině září. Odrůdy hroznů našich vinařů mají rády pozdní sklizeň a snadno se přizpůsobí tomuto nevyzpytatelnému létu. To platí i pro pracovníky na vinicích, ti nemají na výběr :-) Sklizeň nakonec začala už 6. září.
Mezitím si můžeme vychutnat - pokud ještě máte - ročník 2023. Červená vína jsou masitá a ovocná, plná
mladé chuti a s největší pravděpodobností jsou připravena k pití před štědrým a bohatým ročníkem 2022. Bílá vína jsou aromatická a živá, což z ročníku 2023 nepochybně činí pozoruhodný ročník.
Buďme trpěliví a optimističtí a těšme se, abychom mohli přivítat ročník 2024, který bude plný překvapení.
Co je to Beaujolais Nouveau?
Francouzské mladé víno z odrůdy Gamay je vůbec nejznámějším mladým vínem světa. Když se řekne mladé víno, tak si hned každý vzpomene na Beaujolais Nouveau. Světově proslulejší obdoba našich Svatomartinských vín. Jako Beaujolais Nouveau smí být označováno jen mladé víno vyrobené z modré odrůdy Gamay v oblasti Beaujolais ve Francii. Vyrábí se mladé víno červené i růžové. Mladá vína z bílých odrůd pocházejí z oblasti Macon a vyrábějí se z odrůdy Chardonnay. Bývají dražší, protože je jich nedostatek - hrozny, které by mohly být použity na jejich výrobu, skoupí výrobci šumivého Crémantu.
Beaujolais - objevte vinařskou oblast
Beaujolais je důležitá vinařská oblast ve východní Francii, která je známá svými živými a ovocnými červenými víny vyrobenými z odrůdy Gamay. Nachází se bezprostředně jižně od Burgundska, za jehož součást je někdy považováno, ačkoli se nachází ve správní oblasti Rhôny. Díky rozsáhlým výsadbám Gamay je Beaujolais jednou z mála vinařských oblastí na světě, která je tak koncentrována na jednu odrůdu hroznů.
Přestože je tato oblast známá především svými červenými víny, produkuje se zde také bílé Beaujolais blanc z odrůd Chardonnay a Aligote. Tyto dvě odrůdy bílého vína se také někdy používají v místních červených vínech, ve kterých mohou tvořit až 15 % konečné směsi. Existuje několik forem červených vín Beaujolais: standardní Beaujolais (včetně Beaujolais Supérieur), Beaujolais Villages a Beaujolais Nouveau, Jeune et de Caractère. Nejkvalitnější vína v regionu jsou vína z Beaujolais Cru – deseti vinařských oblastí, které jsou dlouhodobě uznávány jako nejlepší.
Každý z těchto deseti Cru (Brouilly, Chenas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Julienas, Morgon, Moulin-a-Vent, Regnie a Saint-Amour) má svůj vlastní apelační titul. Vína Beaujolais Supérieur jsou standardní vína Beaujolais, která byla vinifikována na vyšší úroveň kvality a která jsou vyrobena z hroznů, které dosáhly optimální zralosti. Extra cukry ve zralých bobulích vedou k půl stupni alkoholu navíc (požadovaného zákonem) v hotovém produktu. Hrozny pro vína Beaujolais Supérieur musí mít v době sběru potenciální obsah alkoholu 10,5 % namísto obvyklých 10 %.
Vinařství Domaine Romy
V rodině Romy je víno rodinnou tradicí, která začala už v roce 1700! Napoleonský katastr z roku 1815 také dokazuje, že všechny pozemky v obci Morancé, na samém jihu Beaujolais, byly osázeny vinnou révou.
V roce 2000 převzal vinařství Nicolas, horlivý dědic této rodinné vášně. Do firmy se vrátil poté, co procestoval vinice celého světa a nasbíral dostatečné množství vinařských zkušeností. Nicolas je velmi kreativní vinař a stále přichází s novými nápady. Byl mezi prvními vinaři v apelaci Beaujolais, který začal vyrábět Beaujolais Nouveau rosé. Odrůda Gamay, pěstovaná na jihu Beaujolais, dává vzniknout vynikajícím růžovým vínům, s příjemným aromatickým profilem a s krásnou světle růžovou barvou. Vína z Domaine Romy jsou vyráběna v BIO režimu, podle pravidel francouzského sdružení Terra Vitis.
Rozloha • 25 hektarů
Odrůdy • Gamay Noir, Pinot Noir, Chardonnay
Produkované apelace • AOP Beaujolais, AOP Beaujolais Rosé, AOP Bourgogne
Zvláštnost • 4 hektary Chardonnay, které se nacházejí v Clos de La Chapelle des Pierres Dorées!
Vinice jsou vysázeny v Pierres Dorées, regionu přezdívaném "francouzské Toskánsko", na jílovito-vápencových půdách okrově žluté barvy. Tento typ půdy je také zvláště vhodný pro pěstování odrůdy Chardonnay.
Nicolas má geologické expertizy provedené renomovaným geobiologem, které dokazují, že některé jeho viniční tratě vykazují stejné vlastnosti jako v apelaci Volnay v Burgundsku. Odtud vznikla myšlenka vysadit zde Pinot Noir, jehož první sklizeň byla provedena v roce 2015.
Filozofií vinařství je pracovat co nejpřesněji, rozumně a udržitelně s respektem k přírodě. Díky této logice se Domaine Romy již 10 let drží charty Terra Vitis: "požitek z vína, živá země". Terra Vitis je sdružení založené v roce 1998 za účelem propagace a uznání konceptu udržitelné výroby vína. Nicolas přizpůsobuje výnos révy potenciálu každého pozemku, tak aby réva byla zdravá a bobule získaly více chuti.
V roce 2003 Nicolas sklidil svou první sklizeň 15. srpna, podle jeho dědečka neslýchanou a ve všech ohledech výjimečnou! Nicolas věří v diverzifikaci a svou pověst si vybudoval pěstováním a vinifikací různých odrůd hroznů podle terroiru každé vinice. Lyonská gastronomická trofej v kategorii Vinař roku získaná v roce 2008 to jenom potvrzuje.
Vinařství Domaine Pierre Dupond
Vinařství z oblasti Beaujolais, vyrábí nejen Beaujolais, ale i bílá, červená a šumivá vína. Červená vína vyrábí z odrůd Gamay, Syrah, Grenache, Mourvedre, Pinot Noir a Merlot. Bílá vína vyrábí z odrůd Chardonnay a Sauvignon Blanc.
Jaké bude Beaujolais Nouveau 202?
Nastudujte si také první report ze sklizně a udělejte si obrázek o tom, jak hrozny pro výrobu Beaujolais Nouveau ve francouzské oblasti Beaujolais zrály.
Víno Beaujolais
Pokud mluvíme o francouzském Beaujolais, tak bychom měli představit i odrůdu Gamay, z které se víno Beaujolais vyrábí. Ve Francii se vyrábí 75 % světové produkce vína Gamay. Zajímavostí Beaujolais je, že velká část produkce připadá na základní jakostní vína označená jednoduše "Beaujolais" nebo "Beaujolais Nouveau". Pak se kvalita zvyšuje s víny úrovně village a cru. Tato vína mohou stárnout a často mají podobný chuťový charakter jako červené burgundské.
Jak chutná víno z odrůdy Gamay?
Pokud patříte k lidem, kteří se rádi zastavují, aby si přivoněli ke květinám v parku, nebo se zhluboka nadechnete, když jste v lese, pak jste ideálním kandidátem pro Beaujolais, tedy odrůdu Gamay.
Gamay (nebo také Gamay Noir) je lehké červené víno, které je chuťově podobné Rulandskému modrému. Ve skutečnosti je tato odrůda bratrancem Pinotu Noir a roste především vedle Burgundska ve Francii (vlasti Pinotu) v oblasti zvané Beaujolais. Vína Gamay jsou oblíbená pro svou jemnou květinovou vůni, jemné zemité tóny a překvapivou schopnost snoubit se s jídlem (dokonce i s rybami!). Nejlepší na tom je, že vysoce kvalitní Gamay můžete najít za mnohem lepší cenu než Pinot Noir.
Pokud chcete Gamay vyzkoušet, je třeba vědět několik věcí, které od tohoto vína očekáváte. Obliba Gamay neustále roste v oblastech s chladným podnebím, jako je Francie, Kanada, Švýcarsko, Oregon a Nový Zéland.
Gamay je jedno z těch vín, u kterých je velká část ovocného charakteru vína odvozena z vůně (a ne tolik z chuti). Je to víno, které se nejlépe podává ve velké skleničce ve tvaru zeměkoule, aby se v ní zachytily všechny úžasné ovocné a květinové vůně. Očekávejte, že ucítíte čerstvě řezané květy fialek, kosatce a pivoňky zabalené do třešní, malin a švestek s jemnými tóny půdy v pozadí. Na patře jsou vína lehká s vysokou kyselinkou a trpkou chutí červeného ovoce spolu s jemným hořkým tónem v závěru. Zjistíte také, že francouzské Gamay označené jako Beaujolais má o stupeň nebo dva zemitější chuť než Gamay z Kanady nebo Nového Zélandu.
Jaké jídlo párovat s vínem Beaujolais?
Na odrůdě Gamay je úžasné, že díky vysoké přirozené kyselosti a nízkému obsahu tříslovin se toto víno překvapivě dobře kombinuje s velmi širokou škálou potravin. V podstatě je těžké se s Gamay a jídlem splést.
Beaujolais a maso
Zde je několik příkladů jídel, která se hodí k Beaujolais: pečené kuře s provensálskými bylinkami, kuřecí tangina s meruňkami a olivami, kuřecí knedlíčky, paštika z kuřecích jater, kachna se švestkovou omáčkou, krůta s kaštanovou nádivkou, hovězí Stroganoff, vepřové klobásy, Hangar steak s chimichuri, pikantní tuňáková rolka, losos se sójovou glazurou, grilovaný losos s dijonskou glazurou, pečená černá treska s čočkou a vepřovým bůčkem, smažené kalamáry, cajunské krevety.
Beaujolais a sýr
Neuchatel, Chèvre, Comté, Brie, Mimolette, Saint-Nectare, švýcarský Raclette, Brie s omáčkou z granátových jablek, smetanový sýr, farmářský sýr, Gruyere a Monterey Jack.
Beaujolais a bylinky a koření
Fenykl, anýz, zelený kardamom, hořčice, křen, kmín, česnek, šalotka, pažitka, pórek, majoránka, bobkový list, kopr, levandule, šalvěj, máta, kerblík, růžový pepř, hřebíček, muškátový oříšek, nové koření a skořice.
Beaujolais a zelenina, ovoce a ořechy
Řecká Spanakopita, tapenáda z černých oliv, pečené brambory s koprem, cibulové kroužky, pečený lilek, žampiony Portabello, špenátový salát s červenou řepou, červená quinoa, kapary, meruňky, sušené brusinky, brusinková omáčka, vlašské ořechy, pekanové ořechy a máslová dýně.
Jaké bylo Beaujolais Nouveau 2021?
Zeptali jsme se přímo vinaře na vinici ve francouzském Beaujolais.
Jaké bylo Beaujolais Nouveau 2020?
O Beaujolais Nouveau 2020 s Nicolasem Romym z Domaine Romy.