- Decanter 92 b
Tuto lahev najdete v této kolekci:
- Barva vína
- Červené
- Ročník
- 2016
- Typ
- Tiché
- Odrůda
- Syrah/Shiraz
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Suché
- Obsah alkoholu
- Středně vysoký - do 14,5 % obj.
- Země původu
- Austrálie
- Typ produktu
- Lahve
Víno zrálo 18 měsíců v sudu z amerického dubu.
DOPORUČUJEME
Ideální k hovězím líčkům s restovanou zeleninou.
ARCHIVACE
Víno má archivační potenciál 7 - 10 let.
OCENĚNÍ
Zlatá medaile - 2019 Mundus Vini Germany
Stříbrná medaile - 2019 Sydney Royal Wine Show
Stříbrná medaile - 2019 Decanter World Wine Awards
Stříbrná medaile - 2019 San Francisco Wine Competition
Calabria Family Wines
Vinařství se pyšní historií tří generací vinařů. Založeno bylo v roce 1945 Francescem a Elisabettou Calabriovými. V roce 1929 Francesco ještě naposledy políbil svou ženu a vydal se na dlouhou plavbu do Austrálie, kde se usadil a začal postupně experimentovat s výrobou domácího vína, „které zmírní starosti všedního dne“. Bohužel neměl peníze na to, aby investoval do veškerého nezbytného vybavení, a tak si vystačil s tím, co měl. Improvizoval a zabral manželce škopky a necky. Francesco, který neměl víc než základní vzdělání, dosáhl vín nebývalé kvality, a tak začal brzy dodávat vína do místní italské komunity. Po 75 letech patří Calabria Family Wines ke dvacítce australských top vinařů.
Oblast Barossa Valley
Oblast se nachází v jižní Austrálii, v údolí řeky North Para a jedná se o jeden z nejstarších a nejlepších vinařských regionů v zemi. Vinařskou tradici sem přivezli němečtí uprchlíci z tehdejšího pruského Slezska (dnešní Polsko). S nárůstem popularity odrůdy Shiraz v 80. letech minulého století postupně roste i prestiž Barossa Valley. Dnes je jednou z nejdůležitějších vinařských oblastí Austrálie. Na jejích viních rostou několik dekád až 100 i 150 let staré keře Shirazu.
Klima v oblasti je suché, kontinentální. Srážky během sezóny (která vrcholí v lednu) dosahují jen 160 mm na m2 a tamní vlhkost je jen 39 %, proto se vinice často zavlažují. Pro tyto účely však platí striktní omezení na množství vody. Réva je proto stresovaná nedostatkem vody a výnos keřů je také snižován. Na starých keřích tak dozrávají velmi koncentrované hrozny a víno z nich patří mezi nejdražší a nejvyhledávanější vína z Barossa Valley. Horké klima také způsobuje, že hroznový mošt dosahuje vysokého obsahu cukru a nízké kyselinky, často proto bývá dokyselován (tzv. acidifikace – do kvasícího moštu se přidává kyselina vinná, jejím vysrážením vzniká vinný kámen). Velmi časté je také školení vína v sudech z amerického dubu, častěji než z francouzského, díky kterému jsou pak ve vínu patrné spíše koprové a kokosové tóny.
výborné
Produkt obsahuje siřičitany.