Puglia/Apulie

Vinařská oblast Puglia/Apulie

Aktivní filtry

Apulie

Apulie (Puglia) je na mapě Itálie snadno rozpoznatelná vinařská oblast. Jedná se o podpatek kozačky Apeninského poloostrova. Puglia je dnes synonymem pro tmavá červená vína, především z odrůdy Primitivo (v Kalifornii známý jako Zinfandel). Svou cestu k milovníkům vína si ovšem postupně nachází také Negroamaro a Nero di Troia.

 

Pokud toužíte po ovocném, vyzrálém, červeném vínu za dobrou cenu, tak nehledejte jiná vína než z Apulie. Jedna z nejlepších italských vín pocházejí právě z této slunné a suché oblasti Itálie. Většina vín z Apulie je červených. Jsou plná a dobře se hodí k párování s pokrmy. Producenti v Apulii se soustředili zejména na výrobu skvělých červených vín.

 

Podnebí v Apulii

Apulijské víno je produktem rozmanité krajiny s příhodným podnebím. Polovina italského olivového oleje se vyrábí v suché Apulii. Teplé klima a úrodná půda umožňují snadné pěstování téměř čehokoli. Apulie je ze tří stran obklopena vodou, takže tudy proudí chladný vánek ze Středomoří.

 

Puglia vinice

 

 

Dvě nejoblíbenější a široce dostupná vína z Apulie jsou Salice Salentino a Primitivo.  

V apulijské apelaci Salento IGT tvoří vinice osázené Primitivem 38 % z celkové výměry. Negroamaro je na druhém místě s 28 %. Horké a suché středozemní klima, příznivé pro pěstování oliv, dovoluje vinařům vyrábět plná vína s vysokým zbytkovým alkoholem a koncentrovanou ovocnou chutí.

 

Salice Salento: Oblast Salice Salentino je pojmenována podle poloostrova Salento, který se nachází na zadní straně paty italské „boty“, která zasahuje do oceánu. Salice Salentino se vyrábí z hroznů Negroamaro, což v italštině znamená „černá hořká“. Suché červené víno vyrobené z Negroamaro má chuť zralých švestek, pečených malin a tóny koření, jako je anýz, nové koření a skořice. I když je Negroamaro plné, nemá příliš tříslovin, ani není kyselé a je bombasticky ovocné. Hodí se zvláště k masovým kuličkám v rajské omáčce nebo k pizze.

 

Primitivo: Pokud hledáte sytější a plnější víno, podívejte se po apulijském Primitivu. Primitivo chutná po tmavém ovoci jako čerstvé fíky, borůvky a pečené ostružiny. Má také výrazný charakter sušeného ovoce a kůže. Slovo Primitivo neznamená v italštině primitivní, ale ve skutečnosti znamená předčasné zrání, protože tyto hrozny hromadí hodně cukru na začátku sezóny. Časné zrání znamená, že výsledná vína jsou velká, svůdná a plná ovoce. Co je však na Primitivu fascinující, je to, že někdy hrozny dozrávají nerovnoměrně, takže se zelené hrozny sklidí spolu s těmi zralými.

 

Kromě odrůd Negroamaro a Primitivo se vyrábí v Apulii také řada dalších vín. V oblasti kolem Castel del Monte je to Bombino Nero – růžová a červená stolní vína s chutí čerstvého ovoce. Verdeca je důležitým původním bílým hroznem z Apulie. Z této odrůdy se vyrábějí aromatická a velmi zajímavá vína.

 

Mapa vinařských oblastí v Apulii 

 

Apulie - mapa vinařských oblastí

zdroj: Winefolly

 

 

Výše uvedená mapa nezahrnuje všechny regiony Apulie, ale zahrnuje všechny, které byste měli znát, pokud chcete ochutnat dobrá vína z Apulie. Tyto oblasti jsou celosvětově známé pro svá velká vína.

Vína z oblasti Primitivo di Manduria vyrábí např. vinařstvi Produttori di Manduria.

 

Jaké pokrmy párovat s víny z Apulie?

 

Apulijská vína se dobře hodí k řadě jídel. Pravá trattoria na jihu Itálie by byla neúplná bez místních vín. K salátům z čerstvé zeleniny a zejména rajčat s olivovým olejem s nádechem pepře se hodí ke světlá, snadno pitelná červená apulijská vína. Důležitou součástí apulijských pokrmů jsou fava fazole, lilky a papriky. Tato zelenina se většinou podává s pastou, dává se do zapékaných nebo dušených jídel – plněné lilky, jehněčí guláš a těstoviny orecchiete s tuřínem. Pokud v létě rádi grilujete zeleninu, určitě si k ní otevřete víno z Apulie.

 

Rčení, že víno je slunce v lahvi, se k apulijskému vínu velmi hodí. Když hledáte lahodné víno, které vás zahřeje na duši a prozáří vám den, tak si kupte to z Apulie!

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.