- NOVÍNKA
jedinečné červené víno plné elegance
Tuto lahev najdete v této kolekci:
- Barva vína
- Červené
- Ročník
- 2021
- Typ
- Tiché
- Odrůda
- Susumaniello
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Suché
- Obsah alkoholu
- Vysoký - do 16 % obj.
- Země původu
- Itálie
- Region
- Puglia/Apulie
- Typ produktu
- Lahve
Susumaniello je málo známá odrůda červeného vína z Apulie v jižní Itálii. Pěstuje se téměř výhradně v oblasti Salice Salento a na malém počtu vinic v okolí Brindisi se řadí mezi nejvzácnější hrozny světa. Odrůda se těší menšímu nárůstu popularity na počátku 21. století kvůli obnovenému zájmu o neznámé italské odrůdy.
Hrozny Susumaniello se používají k výrobě červených i růžových vín – někdy se vinifikují samostatně, ale častěji ve směsi s Negroamaro. Klasické červené víno Susumaniello má hluboký rubínový odstín a aroma červených bobulí a švestek. Bohatší, koncentrovanější příklady ukazují kořenité, pepřové aroma a chuť hořké čokolády.
Historie odrůdy Susumaniello
Existuje několik teorií o původu Susumaniella, z nichž většina naznačuje, že se do Apulie dostal přes Jadran, možná z Řecka nebo z dalmatského pobřeží Chorvatska. DNA profilování ukazuje, že odrůda je přirozeným křížencem mezi stolním hroznem Pugliana a hroznem bílého vína Garganega. Tím se stává sourozencem ještě vzácnější odrůdy Dorona di Venezia, která roste pouze na jediném ostrově v Benátské laguně. Garganega byl kdysi považován za řeckého původu (odtud jeho jihoitalská přezdívka Grecanico), což bezpochyby vedlo některé k závěru, že Susumaniello byl také Řek.
Etymologie slova Susumaniello
Stejně jako u mnoha italských hroznů má jméno Susumaniello zajímavou historii. Pochází ze somarella, což znamená "oslík", pravděpodobně proto, že – stejně jako kdysi osli používaní k přepravě sklizně hroznů – je tato vysoce výnosná odrůda schopna unést pozoruhodně těžké náklady.
Párování:
Víno se hodí k pokrmům z červeného masa, k pečeni, nebo také ke zrajicímu kozímu sýru. Dále k hovězímu masu dušeném v mléce (manzo al latte), k dušeným vepřovým žebírkům s černými fazolemi a k srnčí kotletě a rizotu z červené řepy. Ideální je také k těstovinám se silnými omáčkami.
Podávejte při teplotě 18-20° C.
Odrůda Susumaniello se vyrábí pod názvy Brindisi DOC a Squinzano DOC a také pod různými označeními IGP v jižních oblastech Itálie.
Synonymum: Somarello
Produkt obsahuje siřičitany.