- -375 Kč
- Vyprodáno
- LAHODNÁ ITÁLIE

V Itálii existuje několik světově proslulých oblastí, které by měl každý milovník kvalitních vín znát. V rámci kolekce červených italských vín Giro Rosso máte možnost ochutnat šest oblastí: Benátsko (Veneto), Apulii (Puglia), Sicílii, Sardinii, Kampánii a Toskánsko (Toscana). Pojďme se okem milovníka vín podívat na každou z nich.
Révu do Itálie přivezli staří Řekové před více než 2 tisíci lety, a jelikož se jí tu náramně dařilo, pojmenovali tuto zem Oenotria – „země vína“. Za tu dobu se na Apeninském poloostrově a přilehlých ostrovech vyvinulo tolik různých lokálních odrůd a klonů, že se v nich často neorientují ani sami Italové. Od 70. let minulého století vsadili italští vinaři na modernizaci, inspiraci zahraničím (především Francií), nové postupy a zkvalitňovaní produkce.
Další vína z Itálie můžete objevit v průřezové kolekci GIRO BIANCO → a italské bublinky na vás čekají v kolekci GIRO SECCO →
Chianti je víno, které dostalo název podle kraje Chianti Classico, jedné z nejkrásnějších oblastí Toskánska, konkrétně mezi Florencií a Sienou, ovšem není to samostatná odrůda. Chianti se vyrábí z odrůdy Sangiovese, která se vyznačuje vyšší tříslovinou, a proto se pro zjemnění chuti míchá s dalšími odrůdami, tradičně s odrůdou Canaiolo. Dříve se dokonce do tohoto slavného červeného vína přidávali i bílé odrůdy. Vzniklé víno bylo jemnější a rychleji pitelné, snížil se mu však archivační potenciál. Poslední takové víno však bylo vyrobeno na konci 70. let a oficiální zákaz na tento postup v roce 2006 byl už jen potvrzením faktu.
Ve vínech z oblasti Chianti Classico musí být odrůda Sangiovese zastoupena min. z 80 %. Sangiovese má totiž v oblasti Chianti ty nejlepší podmínky k růstu (teplé počasí, ideální nadmořská výška – 250 – 550 metrů nad mořem, kyprá vápenatá půda nebo zvětralý pískovec). Mladé víno Chianti mívá květinový, lehce kořenitý buket, ve starším víně pak ucítíte tóny kůže a tabáku, skořice a jemnou kyselinku. Chianti si otevřete k italským těstovinám, pernaté zvěři, k jehněčímu a hovězímu s lehkými omáčkami.
Všechno, co jste chtěli vědět o Chianti, a báli jste se zeptat (třeba, jestli je to odrůda nebo oblast), najdete v našich Vínovinách →
Primitivo od Carla Saniho, kterému řeknete si, si, Sani! Tento saměťák patří mezi TOP 30 nejprodávanějších vín roku 2023 ve Víno-klubu. Tahle hvězda z italské Apulie má hlubokou rubínovou barvu. Ve vůni ucítíte zralé švestky, třešně a nádech koření. V chuti je vyvážené. Víno má dobrou strukturu a vláčné taniny.
Pokud toužíte po ovocném, vyzrálém, červeném vínu za dobrou cenu, tak nehledejte jiná vína než z Apulie. Jedna z nejlepších italských vín pocházejí právě z této slunné a suché oblasti Itálie. Většina vín z Apulie je červených. Jsou plná a dobře se hodí k párování s pokrmy. Producenti v Apulii se soustředili zejména na výrobu skvělých červených vín.
Apulie (Puglia) je na mapě Itálie snadno rozpoznatelná vinařská oblast. Jedná se o podpatek kozačky Apeninského poloostrova. Puglia je dnes synonymem pro tmavá červená vína, především z odrůdy Primitivo (v Kalifornii známý jako Zinfandel). Svou cestu k milovníkům vína si ovšem postupně nachází také Negroamaro a Nero di Troia.
Sardinie je jednou z nejlepších (vinných) destinací v Evropě. Má bílé písečné pláže, tyrkysově průzračnou vodu a drsnou, typicky ostrovní krajinu. Ve skutečnosti je to ještě lepší! Na Sardinii můžete ochutnat spoustu skvělých vín. Například odrůdu Cannonau (známou také jako francouzské Grenache, španělská Garnacha), která je zdaleka nejčastěji vysazovanou odrůdou (30 % z celkového počtu) a je soustředěna ve středu ostrova. Nejlépe se jí daří na teplých štěrkovitých půdách, které omezují její přirozenou produktivitu. Vína mají obecně vysoký obsah alkoholu a nižší kyselost, což jim dodává příjemnou kulatou chuť. Intenzivní vůně tmavě červených bobulí, švestek a tabáku se odráží v chuti, kde se objevují tóny čokolády a kávy z dubových sudů. Je to víno, které stojí za to nechat zrát.
Cannonau di Sardegna má tmavě granátovou barvu s jemně hnědým okrajem. Víno má komplexní aroma s vydatným zralým ovocem, květinami, vanilkou a delikátním kořením. Chuť je teplá, hladká a koncentrovaná s jemnou kyselinkou a vytříbeným závěrem.
Před více než stoletím se spojili dva dobrodruzi z Piemontu, přesně v roce 1899, inženýr Eriminio Sella a právník Edgardo Mosca, kteří se o pár let dříve zamilovali do okouzlující pobřežní krajiny a mírného podnebí v zátoce Alghero a vzniklo vinařství Sella & Mosca. Několik desetiletí postupně oddělovali zem a kámen, přeměnili několik stovek hektarů kamenitých pastvin na úrodné vinice a dali základ jednomu z největších vinařství v Evropě, které je všeobecně považováno za nejdůležitější a nejprestižnější vinařství na Sardinii.
I dnes je vinařství jedním z mála této velikosti, které využívá výhradně hrozny z vlastních vinic. Sella & Mosca má vlastní vinařství ve třech nejdůležitějších vinařských oblastech Sardinie. I Piani, vinařství kolem mateřské společnosti, se nachází v DOC Alghero na severozápadě ostrova a je s viniční plochou 573 hektarů nejen nejdůležitějším z těchto tří, ale jedním z největších vinařství v Evropě. Vedle slavných vín Vermentino a Cannonau zde roste odrůda Torbato, z níž je Sella & Mosca jediným vinařstvím na světě.
Passimora z vinařství Carlo Pellegrino se vyrábí z hroznů vysušených na sicilském slunci metodou appassimento. To dodává vínu bohatý ovocný buket, mnohem ovocnější, než kdyby bylo víno vyrobeno tradičně a dostává tak širokospektrálnější projev. Toto červené víno z odrůdy Nero d'Avola je podmanivé od prvního doušku - je okouzlující, vytrvalé s intenzivním charakterem.
Myslíme si, že se Nero d'Avola díky hřejivým tříslovinám a bohaté ovocné chuti může stát vyzyvatelem Primitiva. Dejte nám vědět, jak vám Passimora chutná a kdo u vás vyhrál tento zajímavý souboj. Víno bude vynikající k uzeninám, kořeněným a čerstvým sýrům, k zeleninové tempuře a k dušenému masu.
Benátsko patří spolu se Sicílií a Apulií k nejproduktivnějším vinařským oblastem v Itálii. Kromě bílého Soave se dobrému zvuku ve světě těší právě červená Valpolicella. Tento červený protějšek Soave se vyrábí ze směsi odrůd, které se v italštině poeticky jmenují podle ptáčků: Corvina - vrána, Rondinella - vlaštovka a Molinara. Postupem času se vytvořily čtyři odlišné styly tohoto vína, které se liší technologií výroby a využitými odrůdami: lehká klasická Valpolicella, Valpolicella Superiore vylepšená sekundární fermentací se slupkami zbylými z Amarone, sladké Recioto della Valpolicella a silné červené Amarone s vysokým obsahem alkoholu. Všechna tato vína mají společnou typickou třešňovou chuť s hořkým podtónem.
V naší kolekci ochutnáte základní Valpolicellu Classico, což je krásné, ovocné, harmonické víno ke každodennímu popíjení. Víno bylo vyrobeno tradiční metodou "ripasso". Jedná se o opakované zpracování již jednou prokvašených sušených hroznů po výrobě vína Amarone. Jak takové víno vzniká, se dočtete v našich Vínovinách →
Částečně vysušené hrozny mají po prvotním kvašení stále ještě dostatek cukru a dalších důležitých látek, před druhotným kvašením jsou proto zality vínem Valpolicella Classico. Nakonec je víno školeno v bariku. Výsledné víno je víno pěkně zakulacené, s lepší strukturou a nižší kyselinkou než původní Valpolicella. Bude perfektní k pečenému a grilovanému masu. Hodí se i ke zralým sýrům.
Merlot Collevento je další naše novínka. Pochází z vinařství Vinicola Antonutti, má rubínově červenou barvu. Ve vůni převažují švestkové tóny, dále jemná a sladká vůně kořeněného karafiátu a lékořice. Chuť je velmi hladká a kulatá s tříslovinami.
Friuli-Venezia Giulia je autonomní region Itálie, který se nachází na severovýchodě země a na severu sousedí s Rakouskem a na východě se Slovinskem. Označení DOC, které zahrnuje celou oblast, je známé buď jako Friuli, nebo pod delším názvem.
Celkem se tato vinařská oblast může pochlubit čtyřmi DOCG, dvanácti DOC a třemi IGP a je známá především produkcí bílého vína. Bílé víno tvoří 77 % vína z této oblasti, což je jeden z nejvyšších podílů ze všech italských regionů.
Charakteristiky vín se mohou lišit v závislosti na tom, zda se vyrábějí ve středomořském klimatu na jihu nebo v alpském kontinentálním klimatu na severu. Typické je, že vína vyráběná v druhé jmenované oblasti jsou svěží a ovocná, jak by se dalo očekávat od vinařské oblasti s chladným podnebím.
Z hlediska terroiru má na vinice v regionu Friuli-Venezia Giulia největší vliv jejich poloha mezi Alpami a Jadranem. Hornatý reliéf na severu a východě zvedá mnoho vinic nad nízkou oblačnost, která je někdy uvězněna mezi kopci a pobřežím. Vinná réva se tak vyhřívá na jasném slunci, zatímco teploty jsou díky nadmořské výšce mírnější. To pomáhá hroznům rozvinout plnou fenolovou zralost a aromatickou hloubku dříve, než dosáhne jejich cukernatost vrcholu. V nižších polohách a blíže k pobřeží se díky mořským podmínkám zmírňují denní výkyvy teplot a počasí je stabilnější a spolehlivější. To umožňuje místním vinařům luxusní počasí.
Buon viaggio, amici!
Pestrá směs červené Itálie pro různé příležitosti.
výborná italská červená
Produkt obsahuje siřičitany.