- -485 Kč
- LAHODNÁ ITÁLIE
Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení |
Přijmout zvolené cookies |
V Itálii existuje několik světově proslulých oblastí, které by měl každý milovník kvalitních vín znát. V rámci kolekce červených italských vín Giro Rosso máte možnost ochutnat čtyři oblastí: Benátsko (Veneto), Apulii (Puglia), Sicílii a Toskánsko (Toscana). Horká Sicílie a malebná Apulie jsou v kolekci zastoupeny rovnou dvakrát. Pojďme se okem milovníka vín podívat na každou z nich.
Révu do Itálie přivezli staří Řekové před více než 2 tisíci lety, a jelikož se jí tu náramně dařilo, pojmenovali tuto zem Oenotria – „země vína“. Za tu dobu se na Apeninském poloostrově a přilehlých ostrovech vyvinulo tolik různých lokálních odrůd a klonů, že se v nich často neorientují ani sami Italové. Od 70. let minulého století vsadili italští vinaři na modernizaci, inspiraci zahraničím (především Francií), nové postupy a zkvalitňovaní produkce.
Další červená vína z Itálie můžete objevit v průřezové kolekci ITALSKÁ ČERVENÁ → nebo SICILSKÁ ČERVENÁ →
Máte jiné cestovatelské plány? Inspiraci najdete v naší sekci Nejlepší vinařské oblasti →
Benátsko patří spolu se Sicílií a Apulií k nejproduktivnějším vinařským oblastem v Itálii. Kromě bílého Soave se dobrému zvuku ve světě těší právě červená Valpolicella. Tento červený protějšek Soave se vyrábí ze směsi odrůd, které se v italštině poeticky jmenují podle ptáčků: Corvina - vrána, Rondinella - vlaštovka a Molinara. Postupem času se vytvořily čtyři odlišné styly tohoto vína, které se liší technologií výroby a využitými odrůdami: lehká klasická Valpolicella, Valpolicella Superiore vylepšená sekundární fermentací se slupkami zbylými z Amarone, sladké Recioto della Valpolicella a silné červené Amarone s vysokým obsahem alkoholu. Všechna tato vína mají společnou typickou třešňovou chuť s hořkým podtónem.
V naší kolekci ochutnáte základní Valpolicellu Classico, což je krásné, ovocné, spíše lehčí, harmonické víno, ke každodennímu popíjení. Víno bylo vyrobeno tradiční metodou "ripasso". Jedná se o opakované zpracování již jednou prokvašených sušených hroznů po výrobě vína Amarone. Jak takové víno vzniká, se dočtete v našich Vínovinách →
Částečně vysušené hrozny mají po prvotním kvašení stále ještě dostatek cukru a dalších důležitých látek, před druhotným kvašením jsou proto zality vínem Valpolicella Classico. Nakonec je víno školeno v bariku. Výsledné víno je víno pěkně zakulacené, s lepší strukturou a nižší kyselinkou než původní Valpolicella. Bude perfektní k pečenému a grilovanému masu. Hodí se i ke zralým sýrům.
CA-PRI je rafinovaná kupáž Cabernetu Sauvignon (85 %) s Primitivem (15 %), kde francouzský Cabernet je páteř, třísloviny a archivační potenciál, a apulijské Primitivo přináší ovocnost, šťavnatost, plnost. Po vzoru SuperToskánských, které kombinují tradiční toskánské odrůdy (Sangiovese) a "moderní" francouzské odrůdy (hlavně Merlot, Cabernet Sauvignon a Pinot Noir), jsme si překřtili toto víno na SuperApulijce ;-) Víno je vynikající k pokrmům z červeného masa, zvěřině a zrajicím sýrům.
Pokud byste chtěli celou sbírku zvířátek na etiketě, nebo ochutnat další červená vína vč. Primitiva ORO Limited Collection z jednoho z nejlepších italských vinařství Carlo Sani, podívejte se také na kolekce Best of... Carlo Sani.
Passimora z vinařství Carlo Pellegrino se vyrábí z hroznů vysušených na sicilském slunci metodou appassimento. To dodává vínu bohatý ovocný buket, mnohem ovocnější, než kdyby bylo víno vyrobeno tradičně a dostává tak širokospektrálnější projev. Toto červené víno z odrůdy Nero d'Avola je podmanivé od prvního doušku - je okouzlující, vytrvalé s intenzivním charakterem.
Myslíme si, že se Nero d'Avola díky hřejivým tříslovinám a bohaté ovocné chuti může stát vyzyvatelem Primitiva. Dejte nám vědět, jak vám Passimora chutná a kdo u vás vyhrál tento zajímavý souboj. Víno bude vynikající k uzeninám, kořeněným a čerstvým sýrům, k zeleninové tempuře a k dušenému masu.
Zmínky o sicilských vínech lze najít již v literatuře ze 7. století př. n. l. Na přilehlých Liparských ostrovech byly dokonce raženy mince s vyobrazením Efesta, který nabízel pohár vína nejvyššímu bohu Diovi. Sicílie je křižovatkou ve Středozemním moři s dlouhou historií vinařství a nejjižnější region Itálie. Více než 65 původních odrůd vína najdete pouze tady a nikde jinde. Ostrov kdysi proslavila dezertní sladká vína a později fortifikovaná Marsala. V současnosti si však světové uznání získávájí sicilská tichá vína pocházejí z apelací IGT Terre Siciliane a Sicilia DOC. Z první jmenované apelace pochází i Frappato z vinařství Carlo Pellegrino.
Frappato je vzácné sicilské červené víno - mimo Sicílii se s ní nesetkáte, ale poslední enologické analýzy poukazují na její příbuzenství se Sangiovese (jedno z nejlepších italských červených vín). Navíc je pěstováno na vinicích v okolí sopky Etny. Pít Frappato je jako skočit do obřího bazénu pestrobarevných plastových kuliček. Typické Frappato má v chuti granátové jablko, slaďoučkou jahodu, bílý pepř, tabák a hřebíček. Frappato je jedno z mála červených vín, které se nebere příliš vážně. Voní sladce po ovoci a má světle červenou barvu.
Víno se skvěle snoubí s bílým masem, polévkami s rajčaty nebo s rybími polévkami a zrajícími sýry.
Chianti je víno, které dostalo název podle kraje Chianti Classico, jedné z nejkrásnějších oblastí Toskánska, konkrétně mezi Florencií a Sienou, ovšem není to samostatná odrůda. Chianti se vyrábí z odrůdy Sangiovese, která se vyznačuje vyšší tříslovinou, a proto se pro zjemnění chuti míchá s dalšími odrůdami, tradičně s odrůdou Canaiolo. Dříve se dokonce do tohoto slavného červeného vína přidávali i bílé odrůdy. Vzniklé víno bylo jemnější a rychleji pitelné, snížil se mu však archivační potenciál. Poslední takové víno však bylo vyrobeno na konci 70. let a oficiální zákaz na tento postup v roce 2006 byl už jen potvrzením faktu.
Ve vínech z oblasti Chianti Classico musí být odrůda Sangiovese zastoupena min. z 80 %. Sangiovese má totiž v oblasti Chianti ty nejlepší podmínky k růstu (teplé počasí, ideální nadmořská výška – 250 – 550 metrů nad mořem, kyprá vápenatá půda nebo zvětralý pískovec). Mladé víno Chianti mívá květinový, lehce kořenitý buket, ve starším víně pak ucítíte tóny kůže a tabáku, skořice a jemnou kyselinku. Chianti si otevřete k italským těstovinám, pernaté zvěři, k jehněčímu a hovězímu s lehkými omáčkami.
Všechno, co jste chtěli vědět o Chianti, a báli jste se zeptat (třeba, jestli je to odrůda nebo oblast), najdete v našich Vínovinách →
Nejvíce pěstovaná italská odrůda vína a chlouba toskánského regionálního vína Chianti. Sangiovese je citlivá odrůda, která přebírá různé stylové výrazy podle toho, kde roste. Možná vás překvapí, že Sangiovese je ve skutečnosti mimo Itálii docela vzácné.
Hrozen Sangiovese je tak trochu chameleon; snadno mění svou genetiku tak, aby odpovídala prostředí. V celé Itálii existuje mnoho různých mutací odrůdy, což má za následek velmi odlišnou chuť vín. Od jemných květinových jahodových vůní Montefalco Rosso až po intenzivně tmavá a tříslovitá vína Brunello di Montalcino, víno Sangiovese má pro každého něco.
Díky vysoké kyselince je toto víno všestranné s širokou škálou zeleninových a kořeněných jídel, vzpomeňte si na rajče, papriku, prostě cokoliv grilovaného.
Buon viaggio, amici!