Facebook Pixel

Primitivo/Zinfandel

Primitivo

Odrůda Primitivo si v posledních letech našla cestu do sklenek mnoha milovníků vín. Opojné tóny červeného ovoce, koncentrovaná ovocná chuť s náznakem pikantního koření, hřejivé třísloviny, to jsou charakteristické rysy Primitiva, ve srovnání s kterými bledne závistí i lecjaký Cabernet Sauvignon;-)

 

Proč je Primitivo tak oblíbenou odrůdou?

 

Protože jeho hrozny dobře zrají a díky tomu se z nich vyrábí plná a šťavnatě ovocná červená vína. Ne všechen jejich zbytkový cukr se kvašením promění v alkohol, takže ve víně vždycky maličko zbytkového cukru zůstává. Místo obvyklého 1 gramu jsou tam třeba 3 - 4 gramy na litr. To ho odlišuje od ostatních suchých červených, a proto se těší široké oblibě. Zbytkový cukr ve víně skoro nepoznáte, jen mu zvýrazňuje jeho přirozené ovocné tóny, a tím mu dělá i chuťovou plnost. Není ploché ani v dochuti, ve které na vás udělá závěrečný dojem příjemná trpkost tříslovinek.

 

Primitivo není primitivní...

 

... ale první! Název odrůdy hroznů, který se v Itálii jen výjimečně shoduje s názvem vína, je odvozen od jejího brzkého dozrávání. Ve vinici dozrává totiž jako první, tedy primi ;-) Tím, že dozrává dobře a brzy a v teplých krajích (pěstuje se na jihu Itálie, v oblasti Apúlie (Puglia), která se nachází v podpatku italské kozačky) má všeho hodně - cukru v hroznech, barviva, tříslovin, ovocnosti i alkoholu. 



Ve víně však jde o celkovou harmonii všech složek, což víno Primitivo splňuje náramně. Ovocný cukr v hroznech je tak vysoký, že se překvasí na víno s vyšším alkoholem, který je v chuti krásně vybalancován ovocnou složkou podpořenou lehkým zbytkovým cukrem (i když se jedná o suché víno) s nádherně strukturovanými vyzrálými, tedy teplými, tříslovinami. Primitiva máte po napití plnou pusu. Není lehké, ale ani nedrhne. Má zkrátka ovocnou sílu!



Ta nejlepší Primitiva rostou v ManduriiManduria DOC je jedna z pár apelací oblasti Apúlie, ve kterých se vyrábí jen asi 4 % apelačních vín z celkové produkce regionu. Zajímavostí také je, že dle apelačních pravidel mají vína z apelace Manduria DOC předepsaný nejvyšší minimální objem alkoholu ze všech apelací v celé Itálii. Minimum pro Mandurii je 13,5 %. Na takové "chcípáčky" narazíte ale jen zřídka ;-)

 

 

Ani Zinfandel není Primitivní

 

Až v 90. letech 20. století se díky DNA analýzám odrůd přišlo na to, že v USA zdomácnělý Zinfandel, který bývá dokonce považován za americkou národní odrůdu, je ve skutečnosti italské Primitivo. Jedinou původní americkou odrůdou vhodnou k výrobě vína tak zůstal málo známý Norton (Cynthiana), jenž byl objeven v 19. století v Missouri a pěstuje se hlavně ve Virginii. Kalifornie se však se svým Zinfandelem nerozloučila. Pokud jste americký Zinfandel ještě nikdy neochutnali, zkuste některý z naší nabídky - máme i jeden z 80 let starých keřů a jeden ze 110 let starých keřů

 

V Zinfadelech hledejte vyšší sladkost, vyzrálejší malinovou chuť, přecházející až v ostružinovou marmeládu, zatímco Primitiva bývají zemitější, se švestkovými, třešňovými nebo višňovými tóny. Nebojte, vysoký obsah alkoholu zůstává příznačný pro Zin i Primitivo ;-)

Nalezeno 10 produktů.

Zobrazeno 1-10 položek z 10

Aktivní filtry

Primitivo

Odrůda Primitivo si v posledních letech našla cestu do sklenek mnoha milovníků vín. Opojné tóny červeného ovoce, koncentrovaná ovocná chuť s náznakem pikantního koření, hřejivé třísloviny, to jsou charakteristické rysy Primitiva, ve srovnání s kterými bledne závistí i lecjaký Cabernet Sauvignon;-)

 

Proč je Primitivo tak oblíbenou odrůdou?

 

Protože jeho hrozny dobře zrají a díky tomu se z nich vyrábí plná a šťavnatě ovocná červená vína. Ne všechen jejich zbytkový cukr se kvašením promění v alkohol, takže ve víně vždycky maličko zbytkového cukru zůstává. Místo obvyklého 1 gramu jsou tam třeba 3 - 4 gramy na litr. To ho odlišuje od ostatních suchých červených, a proto se těší široké oblibě. Zbytkový cukr ve víně skoro nepoznáte, jen mu zvýrazňuje jeho přirozené ovocné tóny, a tím mu dělá i chuťovou plnost. Není ploché ani v dochuti, ve které na vás udělá závěrečný dojem příjemná trpkost tříslovinek.

 

Primitivo není primitivní...

 

... ale první! Název odrůdy hroznů, který se v Itálii jen výjimečně shoduje s názvem vína, je odvozen od jejího brzkého dozrávání. Ve vinici dozrává totiž jako první, tedy primi ;-) Tím, že dozrává dobře a brzy a v teplých krajích (pěstuje se na jihu Itálie, v oblasti Apúlie (Puglia), která se nachází v podpatku italské kozačky) má všeho hodně - cukru v hroznech, barviva, tříslovin, ovocnosti i alkoholu. 



Ve víně však jde o celkovou harmonii všech složek, což víno Primitivo splňuje náramně. Ovocný cukr v hroznech je tak vysoký, že se překvasí na víno s vyšším alkoholem, který je v chuti krásně vybalancován ovocnou složkou podpořenou lehkým zbytkovým cukrem (i když se jedná o suché víno) s nádherně strukturovanými vyzrálými, tedy teplými, tříslovinami. Primitiva máte po napití plnou pusu. Není lehké, ale ani nedrhne. Má zkrátka ovocnou sílu!



Ta nejlepší Primitiva rostou v ManduriiManduria DOC je jedna z pár apelací oblasti Apúlie, ve kterých se vyrábí jen asi 4 % apelačních vín z celkové produkce regionu. Zajímavostí také je, že dle apelačních pravidel mají vína z apelace Manduria DOC předepsaný nejvyšší minimální objem alkoholu ze všech apelací v celé Itálii. Minimum pro Mandurii je 13,5 %. Na takové "chcípáčky" narazíte ale jen zřídka ;-)

 

 

Ani Zinfandel není Primitivní

 

Až v 90. letech 20. století se díky DNA analýzám odrůd přišlo na to, že v USA zdomácnělý Zinfandel, který bývá dokonce považován za americkou národní odrůdu, je ve skutečnosti italské Primitivo. Jedinou původní americkou odrůdou vhodnou k výrobě vína tak zůstal málo známý Norton (Cynthiana), jenž byl objeven v 19. století v Missouri a pěstuje se hlavně ve Virginii. Kalifornie se však se svým Zinfandelem nerozloučila. Pokud jste americký Zinfandel ještě nikdy neochutnali, zkuste některý z naší nabídky - máme i jeden z 80 let starých keřů a jeden ze 110 let starých keřů

 

V Zinfadelech hledejte vyšší sladkost, vyzrálejší malinovou chuť, přecházející až v ostružinovou marmeládu, zatímco Primitiva bývají zemitější, se švestkovými, třešňovými nebo višňovými tóny. Nebojte, vysoký obsah alkoholu zůstává příznačný pro Zin i Primitivo ;-)

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.