

Protože jeho hrozny dobře zrají a díky tomu se z nich vyrábí plná a šťavnatě ovocná červená vína. Ne všechen jejich zbytkový cukr se kvašením promění v alkohol, takže ve víně vždycky maličko zbytkového cukru zůstává. Místo obvyklého 1 gramu jsou tam třeba 3 - 4 gramy na litr. To ho odlišuje od ostatních suchých červených, a proto se těší široké oblibě. Zbytkový cukr ve víně skoro nepoznáte, jen mu zvýrazňuje jeho přirozené ovocné tóny, a tím mu dělá i chuťovou plnost. Není ploché ani v dochuti, ve které na vás udělá závěrečný dojem příjemná trpkost tříslovinek.
Název odrůdy hroznů, který se v Itálii jen výjimečně shoduje s názvem vína, je odvozen od jejího brzkého dozrávání. Ve vinici dozrává totiž jako první, tedy primi ;-) Tím, že dozrává dobře a brzy a v teplých krajích (pěstuje se na jihu Itálie, v oblasti Apúlie (Puglia), která se nachází v podpatku italské kozačky) má všeho hodně - cukru v hroznech, barviva, tříslovin, ovocnosti i alkoholu.
Ve víně však jde o celkovou harmonii všech složek, což víno Primitivo splňuje náramně. Ovocný cukr v hroznech je tak vysoký, že se překvasí na víno s vyšším alkoholem, který je v chuti krásně vybalancován ovocnou složkou podpořenou lehkým zbytkovým cukrem (i když se jedná o suché víno) s nádherně strukturovanými vyzrálými, tedy teplými, tříslovinami. Primitiva máte po napití plnou pusu. Není lehké, ale ani nedrhne. Má zkrátka ovocnou sílu!
Ta nejlepší Primitiva rostou v Mandurii. Manduria DOC je jedna z pár apelací oblasti Apúlie, ve kterých se vyrábí jen asi 4 % apelačních vín z celkové produkce regionu. Zajímavostí také je, že dle apelačních pravidel mají vína z apelace Manduria DOC předepsaný nejvyšší minimální objem alkoholu ze všech apelací v celé Itálii. Minimum pro Mandurii je 13,5 %. Na takové "chcípáčky" narazíte ale jen zřídka ;-)
Báječné
Intenzivní vůně švestek, plná chuť, neodolatelné.
Přesně to co jsem dlouho hledal, plné, prostě super.
Skvělé víno
Krásné primitívo!
Produkt obsahuje siřičitany.