Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
Boccantino - Primitivo del Salento IGT da Uve Leggermente Appassite

Víno z vinařství Boccantino | Primitivo del Salento IGT da Uve Leggermente Appassite, suché, 2021

Primitivo vyrobené metodou appassimento. Ve sklence voní po červených bobulích. V chuti ucítíme koncentrovanou chuť malin a ostružin se sladkými, kořenitými tóny. Krásná dlouhá dochuť. Suché.
Ocenění
Luca Maroni 98 bodů
Barva vína
Červené
Ročník
2021
Typ
Tiché
Odrůda
Primitivo/Zinfandel
Objem
0,75 l
Obsah cukru
Suché
Obsah alkoholu
Středně vysoký - do 14,5 % obj.
Země původu
Itálie
Region
Puglia/Apulie
269 Kč
Zisk korků: 8
Skladem 42 ks
Množství:

Kód: KPW.447
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
DOPRAVA ZDARMA
PŘI NÁKUPU NAD 2500 Kč
Doručení kurýrem po celém území ČR
DORUČENÍ KURÝREM
PO CELÉM ÚZEMÍ ČR
Množstevní sleva při nákupu nad 5000 Kč
MNOŽSTEVNÍ SLEVA
PŘI NÁKUPU NAD 5000 Kč

METODA APPASSIMENTO

Appassimento je unikátní metoda výroby vína, díky které vzniká především Amarone a Valpolicella Ripasso. Tímto způsobem byly hrozny zpracovávány už v antickém Římě.

Hrozny se na keřích nechávají zrát co nejdéle, sklízejí se až na samém konci sklizně. Díky jsou hrozny více vyzrálé a koncentrované, s vyšší koncentrací cukru. Sběr se provádí pouze ručně, aby se vyloučily poškozené a plesnivé bobule. Pak se hrozny rozloží na rohože (převážně ze slámy) v dobře větraných místnostech nebo stodolách. Jak se hrozny postupně vysušují, ztrácejí vodu a scvrkávají se, jejich chuť a sladkost je ještě koncentrovanější. Po třech až šesti měsících se napůl vysušené hrozny jemně lisují a mošt se nechává pomalu kvasit při nízké teplotě, dokud nedosáhne požadované úrovně sladkosti a alkoholu. Vína se často školí v sudech a následně si ještě před uvedením na trh nějakou dobu poleží v lahvích

Vína, která jsou vyráběna metodou appassimento, se italsky souborně označují jako passito. Jsou silná, koncentrovaná, s vysokým zbytkovým alkoholem a vyšší kyselinkou. Vína passito jsou také vhodná k archivaci, protože se v lahvi ještě dále vyvíjejí a s časem zrají k hlubší barvě a komplexnosti.

 

Ocenění Luca Maroni

Italský vinný kritik Luca Maroni ochutnal od roku 1996 více než 300 000 vín. Spolupracoval s více než tisícovkou enologů z nejprestižnějších italských vinařství. V roce 2012 ho Univerzita v Messině poctila titulem "Ph. D. Honoris Causa" ve vědě o víně a jídle.

Jeho nezávislý hodnotící systém vychází z teorie: požitek z pití = tělo + rovnováha + čistota ovocné chuti. Každé ze tří kritérií se podílí jednou třetinou na 99bodovém hodnotícím systému.

Průvodce vínem nejen pro fajnšmekry „Vini Italiani di Luca Maroni“ každoročně nabízí hodnocení více než 10 000 vín z přibližně 1 500 vinařství v Itálii.

Hodnocení
28.04.2022
Jiří B

01.12.2021
Petr Š

03.09.2021
milan ř

Související články na blogu

Produkt byl přidán do porovnávače.

Produkt byl přidán do košíku.