- -251 Kč
- Vyprodáno
Vína v kolekci
- Sella e Mosca | Cannonau di Sardegna DOC, 2022
- Casa Giona | Valpolicella Ripasso - Superiore, 2018
- Oro Dei Sani | Chianti Classico DOCG, 2021
- Carlo Sani | Primitivo di Manduria DOC, 2022
- Antica Hirpinia | Taurasi DOCG, 2016
- Carlo Pellegrino | Passimora - Nero d'Avola - Appassimento - DOC Sicilia, 2021
Země ve tvaru boty se velmi liší, pokud jde o podnebí a terén. Většina severních oblastí má velmi horká léta a superchladné zimy. Vinice ve vysoké nadmořské výšce poblíž Alp (oblast Alto Adige) na severu jsou známé pro vína se spoustou kyselin a svěžestí kvůli obrovskému posunu teplot ze dne na noc. Jak se pohybujete po poloostrově, Středozemní moře má největší vliv na regiony na západě. Jak jedete na jih od Emilia-Romagna, zimy jsou mírnější a léta horká a suchá. Všechno to slunce skutečně proniká do zralých, svěžích vín z jihu, jako jsou vína třeba z Apulie.
Itálie je největším producentem vína na světě – více než 500 jedinečných odrůd vína, takže jejich zkoumání vám vydrží na poměrně dlouhou dobu. Italská bota má celou řadu odrůd a stylů, ale její červená vína jsou jedny z nejlepších na světě.
Jaká jsou italská červená?
Italská červená vína bývají ovocnější na jihu a zemitá na severu. Bývají o něco pikantnější, se strukturou odolnou k jídlu. Kyselá kyselost, vláčné třísloviny, bohaté ovoce a květinové, zemité a bylinné charaktery jsou některé z vizitek. Mnoho italských odrůd je také dostatečně vydatných, aby se jim dařilo v suchých podmínkách, a poskytují tak udržitelnou možnost pro vinařské oblasti, kde je nedostatek vody.
Ochutnejte několik modrých odrůd v naší kolekci. A nezapomeňte dekantovat – červeným „italům“ to jen prospěje.
Párování italských červených vín s pokrmy
Pizza, která má v základu sugo a těstoviny s červenou omáčky jsou ideální pro párování s pikantními italskými červenými, jako je Sangiovese nebo Barbera. Opulentnější styly, jako je Montepulciano, se skvěle hodí k masovým kuličkám, klobásám a tvrdým sýrům.
Primitivo se dobře snoubí s marockým a tureckým kořením jako je třeba skořice. Nebo vyzkoušejte apulijskou klasiku Pizza Rustica – klasickou nebo plněnou calzone pečenou cibulí, rajčaty, ančovičkami a olivami.
Nero d’Avola se svými výraznými ovocnými příchutěmi, robustními tříslovinami a kyselinkou je vínem, které se hodí k bohatým masitým masům. Můžete ho podávat k polévce z hovězího oháňky, k dušenému hovězímu, k BBQ hamburgeru se slaninou a každý si bude myslet, že jste kulinářský génius. Čím více masa, tím lépe, protože díky němu bude víno ovocitější a bonbonovější. Mezi koření, které se velmi dobře hodí k odrůdě Nero d'Avola, patří anýz, pomerančová kůra, bobkový list, šalvěj a asijská švestková omáčka. Pokud jste vegetarián, podávejte k černé čočce a k houbám shitake.
Sangiovese (Chianti) je to suché červené víno se silným, ovocným a zemitým aroma. Silný toskánský sýr pecorino, zvěřina, steak a noky se šalvějí a máslovou omáčkou, steak Fiorentina. Sangiovese také dobře hodí k jehněčím kotletkám a pečenému vepřovému masu. Vyzkoušejte sklenku Sangiovese s talířem italské šunky sušené nasucho a toskánským salámem. Otevřete si láhev Chianti a podávejte k němu misku ragú alla bolognese. Pro Toskánsko je typická polévka Ribollita – vydatná zeleninová polévka s fazolemi. A nesmíme zapomenout na pecorino – sýr z ovčího mléka s pevnou texturou miluje Chianti.
Valpolicella – jednodušší vína se dobře snoubí s pečeným kuřetem. Jemnější styly Ripasso a Amarone si zaslouží dušená masa, steaky, houby a vyzrálé sýry.
Cannonau má jemnou kyselost a sytou barvu. Bude se dobře kombinovat s jehněčím a králičím masem. Jehněčí ragú bude obzvláště dobré s Cannonau. Jehněčí pokrmy jsou na Sardinii velmi běžné, jedná se tedy o přirozené párování, kde lokální víno doplňuje lokální jídlo.
Dušené jehněčí s rajčaty, rozmarýnem a skořicí bude skvělé s vínem Aglianico. Dlouze dušené maso vyvine chutě tak, aby odpovídaly komplexnosti vína a vyvážily taniny a jeho kyselost. Dušené jehněčí je dokonalým pokrmem ke spárování s Aglianico, když se ochladí, uprostřed zimy nebo když zima ne, a ne ustoupit jaru. Udělejte si pohodlí, zpomalte tempo a vychutnejte si sklenku Aglianico s italským sýrovým prkénkem nebo s dušeným jehněčím.
Obecně jsou italská červená známá svou přívětivostí k jídlu, takže si hrajte, kombinujte a určitě vymyslíte nějaké „vražedné“ kombinace.
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.