Facebook Pixel
Carlo Sani - Appassimento - Negroamaro - Passito - Salento IGT

Víno z vinařství Carlo Sani | Appassimento - Negroamaro - Passito - Salento IGT, suché, 2015

Víno rubínové barvy s fialovými odlesky. Vůně je intezivní a komplexní s tóny zralého ovoce a koření. V chuti je víno dobře vyvážené s dobrou strukturou a pevnými taniny. Tříslovinová dochuť. Suché.
Toto víno najdete v této kolekci:
Barva vína
Červené
Ročník
2015
Typ
Tiché
Odrůda
Negroamaro
Objem
0,75
Obsah cukru
Suché
Obsah alkoholu
Vysoký - do 16 % obj.
Země původu
Itálie
Region
Puglia/Apulie
229 Kč
Zisk korků: 7
Zbývá 30 ks
Množství:

Kód: CE.19
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
DOPRAVA ZDARMA
PŘI NÁKUPU NAD 2500 Kč
Doručení kurýrem po celém území ČR
DORUČENÍ KURÝREM
PO CELÉM ÚZEMÍ ČR
Množstevní sleva při nákupu nad 5000 Kč
MNOŽSTEVNÍ SLEVA
PŘI NÁKUPU NAD 5000 Kč

DOPORUČUJEME

Víno si nejlépe vychutnáte ve spojení s těstovinami s pikantní omáčkou nebo s červeným masem a samozřejmě s vyzrálými sýry.

 

NEGROAMARO - nejpěstovanější modrá odrůda v Apúlii a jedna z nejstarších italských odrůd vůbec. Pokud se na její název podíváte z římského pohledu, dal by se přeložit jako černý-hořký, pokud se přikloníte k řeckému významu, šlo by o černo-černé víno. Obé odpovídá. Je to plné, husté, tmavé, mohutné, vysokoalkolické červené víno s vysokým podílem tříslovin a dalších látek, jakou je např. zdraví prospěšný antioxidant resveratrol. My máme zas v nabídce škálu apulijských vín od Carla Saniho a jeho Negroamaro je 2x ve slupkách máčené, což zajišťuje ještě více resveratrolu v jedné skleničce. A kdo v ní najde tóny jalovce, bude ho zásadně podávat ke zvěřině. Vzhledem k ročníku 2015 jsou jeho třísloviny ve víně již krásně zaoblené.

 

METODA APPASSIMENTO

Appassimento je unikátní metoda výroby vína, díky které vzniká především Amarone a Valpolicella Ripasso. Tímto způsobem byly hrozny zpracovávány už v antickém Římě.

Hrozny se na keřích nechávají zrát co nejdéle, sklízejí se až na samém konci sklizně. Díky jsou hrozny více vyzrálé a koncentrované, s vyšší koncentrací cukru. Sběr se provádí pouze ručně, aby se vyloučily poškozené a plesnivé bobule. Pak se hrozny rozloží na rohože (převážně ze slámy) v dobře větraných místnostech nebo stodolách. Jak se hrozny postupně vysušují, ztrácejí vodu a scvrkávají se, jejich chuť a sladkost je ještě koncentrovanější. Po třech až šesti měsících se napůl vysušené hrozny jemně lisují a mošt se nechává pomalu kvasit při nízké teplotě, dokud nedosáhne požadované úrovně sladkosti a alkoholu. Vína se často školí v sudech a následně si ještě před uvedením na trh nějakou dobu poleží v lahvích

Vína, která jsou vyráběna metodou appassimento, se italsky souborně označují jako passito. Jsou silná, koncentrovaná, s vysokým zbytkovým alkoholem a vyšší kyselinkou. Vína passito jsou také vhodná k archivaci, protože se v lahvi ještě dále vyvíjejí a s časem zrají k hlubší barvě a komplexnosti.

 

ODRŮDA NEGROAMARO A SALENTO IGT

Tato modrá odrůda bývá často spojována s italskou oblastí Apulie. Často se objevuje v kupážích s Primitivem nebo s matkou všech italských Chianti - Sangiovese. Negroamaro je ceněno pro svou hlubokou, tmavě rubínovou barvu, střední taniny a chuť s tóny tmavých bobulí. Negroamaro se pěstuje z 99 % procentech v Itálii, miniaturní množství keřů najdete ale také v Californii a Austrálii. Takže zůstává doménou italské kozačky;-) 

Nejváženější odrůdová vína Negroamaro pocházejí právě z Apulie (= podpatek Apeninského poloostrova), jejíž vlajkovými odrůdami je kromě Negroamaro i již zmiňované Primitivo. V apulijské apelaci Salento IGT tvoří vinice osázené Primitivem 38 % z celkové výměry. Negroamaro je na druhém místě s 28 %. Horké a suché středozemní klima, příznivé pro pěstování oliv, dovoluje vinařům vyrábět plná vína s vysokým zbytkovým alkoholem a koncentrovanou ovocnou chutí.

Hodnocení

30.08.2021
Pavla P

27.05.2021
Jiří B

05.05.2021
eliška m

26.02.2021
miroslav t

06.01.2021
Tereza C

27.12.2020
Dan Š

Zákazníci, kteří koupili tento produkt, si také zakoupili:

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.