5 důvodů, proč pít Malbec. A jaká jídla párovat k Malbecu?

Malbec pochází z Francie a patří mezi šest základních odrůd z Bordeaux. Jeho sláva však po roce 1956 opadla. Tehdejší kruté mrazy nepřežilo více jak 75 % vinic. Hvězda Malbecu se přesto ukázala a zazářila ve vínech z Argentiny, kde si z této odrůdy postupně vypěstovali odrůdu národní. Víte, jaká jídla se hodí k Malbecu a jakým se naopak vyhnout? Je Malbec vhodný k archivaci? A proč je vlastně Malbec tolik populární?

V roce 1993 napsal britský novinář Harold Hechor o Malbeku, že je "Orgasmic". Je to krásný dvojsmysl, který v sobě ukrývá fakt, že se vína pěstují s dodržováním zásad organického zemědělství, a druhým smyslem je to, že si ho okamžitě zamilujete tak, jak se to stalo i nám :-)

 

Proč pít Malbec? Našly jsme 5 dobrých důvodů

1. Je těžké nemít Malbec rád...

Vinná publicistka Jancis Robinson za návykovou označuje kombinaci vyššího alkoholu a hladké ovocnosti.

2. Malbec je přímo "orgasmický"

...to o něm v roce 1993 napsal britský novinář Harold Hechor.

3. Malbec patří mezi nejušlechtilejší vína na světě

Ukázalo se, že Malbec ve své nové domovině (Argentině) krásně prospívá. Zvládá vyšší nadmořské výšky, vyhovují mu velké rozdíly denních a nočních teplot a tvrdé vápencovo-jílovité půdy. Pokud se redukuje sklizeň, proběhne šetrné zpracování a zrání ve dřevě, vznikají jedny z nejelegantnějších červených vín na světě.

4. Malbec můžete pít hned nebo archivovat

Mladé Malbeky, které zrály jen v nerezu, můžete pít hned. Vína s delší macerací můžete nechat zrát po dobu 2–10 let. Francouzské Malbeky, které mají tvrdší třísloviny, vydrží v archivu i 20 let.

5. Malbec se hodí k jídlu i ke krbu

Asi nejslavnější kombinací je snoubení argentinského Malbecu s argentinským steakem. Zvládne ale i vepřové, zvěřinu, skopové a zralé sýry. Plnou, sametově ovocnou chuť si však můžete vychutnat i jen tak, u krbu či u televize.

 

Malbec - u nás si jistě vyberete

 

Jaká jídla párovat s Malbecem?

Malbec je středně plné až plné červené víno, a proto je vhodné jej kombinovat s výrazně ochucenými a kořeněnými potravinami. Na rozdíl od odrůdy Cabernet Sauvignon však Malbec nemá super dlouhý závěr, ani výrazné třísloviny, tzn. že se bude extrémně dobře párovat s libovějším červeným masem, ale také s tmavým krůtím nebo s vepřovým. Tajemství párování Malbecu spočívá v tom, že se velmi dobře doplňuje s pepřem, šalvějí, smetanovými houbovými omáčkami a zejména modrým sýrem.

Blue Cheese Burger

Nesmí na vaší grilovačce chybět pořádný burger? Tak si připravte Blue Cheese Burger a dopřejte si k němu základní Malbec Estate. Tóny červeného ovoce podpoří intenzivní chuť modrého sýra.

Malbec servírujte s modrým sýrem

Jehněčí s mátou

Malbec se pěkně snoubí s vůní a chutí máty a jiných bylin, jako je rozmarýn a levandule. Pro toto párování se hodí spíše francouzské Malbeky.

Papriky plněné divokou rýží a houbami

Plněná paprika s dostatkem páté chuti umami se bude báječně doplňovat s Malbecem s pepřovými tóny. Při přípravě tohoto pokrmu dbejte na to, abyste použili dostatek tuku (olej, máslo nebo smetanu), aby pokrm podržel třísloviny. Vše je o rovnováze.

Seznam potravin, které se velmi dobře hodí k Malbecům

Maso a bílkoviny

Malbec dobře obstojí s tmavým drůbežím, pečeným vepřovým a libovějšími kusy červeného masa (jako je svíčková, pupek, nízká roštěná). Pokud máte rádi zajímavější maso, budete překvapeni, jak dobře může ovocnost Malbecu doplnit hravější a zemitější kusy masa, jako je zvěřina nebo taková exotika jako jsou buvolí a pštrosí burgery. Pro milovníky zeleninových pokrmů, nezapomeňte použít hříbky, žampiony portobello a na ochucení používejte kmín, abyste zesílili chuť umami.

K Malbecu steak

Sýr

Malbec je jedno z mála plných červených vín, které se dobře hodí k modrému sýru a dalším štiplavým měkkým sýrům (milovníci gorgonzoly se radují). Hodí se i provolone, mozzarella a švýcarské sýry. Klíčem při párování Malbecu se sýrem je, uvědomit si, že Malbec nemá dlouhý závěr, takže i sýr musí být bez dlouhé přetrvávající dochuti.

Bylinky a koření

Zajímavostí u Malbecu je, že když s ním spárujete suchomilné bylinky, víno chutná ovocněji a bohatěji. To jsou věci, co? To je také důvod, proč některé pryskyřičné byliny, jako je šalvěj, rozmarýn, a dokonce i jalovec se tak dobře doplňují s Malbecem. Dalším překvapivým bylinným partenrem je máta. Z nějakého důvodu chutná Malbec komplexněji, když je v jídle máta, takže je skvělou volbou pro tradiční jehněčí kotlety s mátou. V pokrmech používejte radši šalotku místo klasické cibule, nepoužívejte moc česnek a určitě experimentujte s různými barvami pepře (bílý, růžový, zelený, červený). A konečně, exotické koření jako je hřebíček, nové koření a skořice, se skvěle doplňují s bohatšími kouřovými Malbeky (Reserva a Gran Reserva).

Zelenina

Malbec je rozhodně víno spíše k masu. To ale neznamená, že neexistuje několik zajímavých možností, jak párovat Malbec se zeleninou. Nejviditelnějším příkladem jsou houby všeho druhu. Zkuste také grilovanou papriku. Zapečené a kořeněné brambory jsou také skvělé k Malbecu.

Malbec se krásně páruje s grilovanou zeleninou

Potraviny, kterým je třeba se vyhnout

Stejně jako u mnoha červených vín s plným tělem je dobré se vyhnout kombinacím s hořkou zeleninou, rybami a salátům s vinaigrette zálivkou. Proč? Obecně řečeno, hořká zelenina učiní Malbec hořkým. Ryba vám zůstane na patře a ve víně ucítíte plechové tóny. Kyselá zálivka v salátu může způsobit, že víno bude ploché bez chuti. A to přeci nechcete.

Existují však chytrá řešení, jak si užít Malbec se zeleninou. Používejte dresingy na bázi smetany nebo zeleninu restujte na větším množství tuku. To sice není moc v souladu se zásadami zdravé výživy, ale zase si pochutnáte na jídle i na víně :-) Je důležité si zapamatovat, že každý Malbec má trochu jiný chuťový profil, takže existuje mnoho možností a vždy je tu prostor pro experimentování. Dobrou chuť!

Historie pěstování Malbecu v Argentině

V roce 1852 najal Domingo Faustino Sarmiento, který byl klíčovou osobou na argentinské politické scéně, prominentního francouzského agronoma Michela Aimé Pougeta, aby se podíval na možnosti rozvoje argentinského vinařství. Pouget své zkoumání zahájil v Mendoze, kde vytvořil nové univerzitní programy zaměřené na vinařství. Pouget do Argentiny přivezl odrůdy Cabernet SauvignonPinot Noir a Malbec. Na základě jeho studií na vládu v onen slavný den, 17. dubna 1853, putuje návrh pana Sarmienta, aby se Argentina zaměřila na vinařství a aby se soustředila na kvalitu a více odrůd. A tak se i později stalo...

V roce 1977 byl poprvé v Argentině vyroben Malbec, který zrál v dubových sudech, čímž se zrodila světová ikona Malbecu. Když v roce 1980 zasáhla Argentinu ekonomická krize, setmělo se i nad osudem Malbecu. Většina keřů byla vyklučena, aby ustoupila nenáročným odrůdám, ze kterých se dělalo sudové víno se zaměřením na kvantitu. Na konci 20. století si ale Argentinci uvědomili, že se musí zaměřit na prémiová vína určená pro export a opět se vrátili ke své zapomenuté hvězdě - Malbecu, který je zde nyní nejpěstovanější odrůdou. Od té doby si své místo získává i na světové scéně.

Vinice v Mendoze

O autorce

Lenka z Víno-klubu

"V lednu 2021 se mi splnil sen. Opustila jsem dráhu tiskové mluvčí a začala pracovat ve Víno-klubu. A moc mne to baví. Baví mne pro Vás ochutnávat vína a pak o nich psát. Baví mne si s Vámi o vínech povidat u nás na baru v Benediktské."

Přehled článků autorky

Lenka z Víno-klubu

Líbil se Vám tento článek? 

Zapište se k odběru našich newsletterů 

a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!

(Získáte za to 10% slevu;-))

Související články

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.