Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Jak pít alkohol, aby vás nebolela hlava

Otázka, jak to udělat, aby vás po konzumaci alkoholu ráno nebolela hlava, odedávna trápí milovníky vína a dalších alkoholických nápojů. Na internetu koluje mnoho osvědčených rad, jak si večer dopřát a ráno netrpět. Která z nich ale zaručeně funguje? Co pomůže, aby vás druhý den netrápila kocovina? Kdo jiný než my, by vám měl dát jasnou odpověď! Podívali jsme se alkoholu na zoubek.

Poradíme vám, jak nemít kocovinu

Abyste se druhý den po akci necítili pod psa, především volte správné alkoholické a nealko nápoje.

Paradox Ozzyho Osbourna

Říká se, že Ozzy Osbourne dlouhou dobu vydržel mnohem větší dávky alkoholu než jeho společníci. O tento bizarní rekord se ovšem nijak nezasloužil (navíc víme, k jakým neslavným koncům to vedlo). To, jak se organismus vyrovnává s alkoholem, ovlivňuje mnoho faktorů, které nejsme schopni v daný moment příliš ovlivnit, musíme si jich být ale vědomi. Naši individuální toleranci k alkoholu určuje například věk, hmotnost, pohlaví a genetické dispozice.

Pokud nejste zrovna hvězda Black Sabbath, ale průměrný muž vážící 80 kg, začnete pít v 19:00 a skončíte o půlnoci, přičemž vypijete litr bílého vína. 0 promile alkoholu budete pravděpodobně mít až v 6 hodin ráno. Pokud jste žena, vážící stejně, alkohol v krvi budete mít o půl hodinu déle. Pokud jste ale žena a vážíte 65 kg, na 0 promile se vrátíte až v 8,30 ráno! (Výpočty jsme provedli s pomocí alkoholové kalkulačky na alkoholmetr.cz). Ženské tělo totiž obecně produkuje méně enzymů štěpících alkohol.

Proč po alkoholu bolí hlava?

Alkohol pomáhá vázat vodu v lidských buňkách, které se pak bez výjimky roztahují. Lidské buňky samozřejmě najdeme i v mozku, který se proto zvětšuje, tlačí na lebku, a proto nás po větší konzumaci alkoholu tolik bolí hlava. Naproti tomu, alkohol působí močopudně, takže organismus odvodňuje, což opět přispívá k tomu, že máme odborným výrazem "hlavu jako střep";-)

Lze ovšem doporučit některé obecné postupy, jak svou aktuální kondici před i během degustace zvýšit:

1. Mějte plný žaludek

Přijít na degustaci nalačno znamená, že po pár vzorcích přestanete rozdíly mezi jednotlivými víny vnímat. Hladový metabolismus se alkoholu nemůže bránit a vstřebává jej daleko rychleji. Dobré je zatížit žaludek dobrými těžšími jídly. Lehký salátek vám neudělá takovou službu jako vídeňský řízek. Alkohol se váže na tuky, pořádně svůj žaludek před konzumací alkoholu vytuňte.

2. Jezte

I během degustace je potřeba žaludek postupně zatěžovat. Sýr, bagetka, paštika, olivy, prosciutto – kombinujte víno a delikátní pochutiny. Párování jídel a vín je umění. Jde o gurmánský zážitek, díky kterému si vychutnáte lahodný pokrm i jemu zasnoubené víno.

3. Pijte

Pitný nealkorežim je důležitý. Nejlepší je čistá voda nebo soda. Alkohol totiž tělo dehydratuje. Vhodné jsou i minerální vody, doplní obsah minerálních látek vyplavených kvůli močopudnému alkoholu. A možná díky tomu celkově vypijete méně alkoholu.

Poradíme vám, jak se vyhnout kocovině.

V metabolismu alkoholů je rozdíl mezi mužským a ženským organismem. Ženám trvá odbourávání alkoholu zpravidla o něco déle, a to i za předpokladu, že mají stejnou hmotnost jako srovnávaní muži.

4. Nemíchejte to!

Tak tady je důvod jasný. Pokud budete míchat víno s něčím tvrdším, kromě bolesti hlavy by vás mohla přepadnout i žaludeční nevolnost. Nejhorší kombinace je zapít šumivé nápoje (šumivá vína - třeba sekt nebo Prosecco) destilátem. Bublinky oxidu uhličitého totiž způsobují rychlejší vstřebání alkoholu do krve.

Dalším často citovaným problémem je pálení žáhy. To nemusí být vždy zapříčiněno jen alkoholem v nápojích. Některým lidem však víno s vyšším obsahem kyselin (především kyseliny jablečné a vinné) může způsobit překyselení žaludku. Žaludeční šťávy pak dráždí zažívání. Proto je dobré hlídat si v analytikách vín jejich kyseliny. Čím nižší kyseliny, tím lépe pro jícen a tračník.

5. Míchejte to!

Při experimentech s odlehčováním konzumace vína, se nemusíte držet jen památečního střiku. Drinky s vínem jsou rok od roku oblíbenější. A žádný milovník vín se za jejich pití nemusí stydět. Důvod je jasný: přidaný obsah nealkoholických tekutin (vody, sody, toniku, džusu apod.) Džusem doplníte částečně i vitamín C, který tělo potřebuje proto, aby se lépe zbavovalo toxinů.

My už leta propagujeme drinky s růžovými víny a sirupy – třeba mix rosé s okurkou a okurkovým sirupem je naprosto boží, před pár lety jsme na ozdobu objevili okurkově vonící květy brutnáku. Méně odvážná je kombinace rosé a jahod. A vloni jsme vám namíchali naprostou pecku – drink PROTON s růžovým Proseccem, růžovým tonikem a limetkou.

Káva není nejlepším lékem na kocovinu.

I když se o kávě říká, že je zaručeným lékem na kocovinu, její dehydratační účinky nepříjemný stav ještě podpoří. Nejdůležitější poučkou je naopak tělo zavodnit nápoji s minerály a stopovými prvky.

6. Vsaďte na nealkoholická vína

Obliba nealkoholických vín celosvětově stoupá a s ní i sofistikovanost výroby a kvalita. Při procesu dealkoholizace se tiché víno s běžným obsahem alkoholu šetrnou metodou alkoholu zbaví. Ve vakuu se při teplotě do 30 °C a za působení nízkého tlaku z vína alkohol odstraní při zachování obsažených polyfenolických látek, tj. antioxidantů, flavonoidů i dalších tělu prospěšných látek. Tento proces zachovává většinu jeho chuťových charakteristik a jedinečných zdravotních účinků. Nealkoholické víno se proto označuje také jako dealkoholizované nebo odalkoholizované.

Patent na výrobu nealkoholického vína si nechal v roce 1908 v Německu uznat Carl Jung. Dnes patří mezi přední světové výrobce kvalitních nealkoholických vín.

Vína od Carla Junga například neobsahují ani lepek. Vína s nulovým obsahem alkoholu jsou ale stále častěji vyhledávané i mezi lidmi, kteří se zajímají o zdravý životní styl. Nealko víno také přijde vhod, pokud na večírku nechcete žádný ze svých důvodů pro nepití alkoholu vysvětlovat. Česká republika je k alkoholu velmi tolerantní společnost, méně tolerantní je však k abstinentům. Neodbytné dotazy proto se skleničkou nealko vína nehrozí.

7. Vybírejte vína bez siřičitanů

Síra ve formě oxidu siřičitého je konzervant, který víno stabilizuje. Chrání jej před tím, aby víno překvasilo až do octa. Uchovává také barvu a vůni vína. Vyšší obsah síry má ale neblahý vliv na lidský organismus. Síra je alergen, která u přecitlivělých jedinců může vyvolat alergickou reakci. Rozkládá vitamín B1, takže teoreticky se může podepsat na játrech. Pro naprostou většinu konzumentů ale platí, že vyšší konzumace siřičitanů způsobuje bolest hlavy. Citlivost na deriváty síry je stejně jako tolerance vůči alkoholu dána především geneticky, proto někoho po večírku hlava bolí víc, někoho míň a někoho vůbec.

Řešením jsou nesířená vína, tzv. autentická nebo naturální vína – často také v BIO kvalitě. Taková vína jsou vyráběna s minimálním přídavkem síry. Vinařský zákon stanoví maximální povolený obsah síry na 150 – 400 mg na litr. Mnohá autentická vína se ovšem díky šetrným metodám výroby vína bez síry obejdou úplně a lze je tak označit jako vína bez siřičitanů. K takovým vínům vinař přistupuje s respektem, který začíná už ve vinohradu, kde se snaží vypěstovat maximálně kvalitní surovinu. Ta poslouží jako základ pro výrobu kvalitního naturálního vína. Do tohoto procesu pak vinař zasahuje jen minimem chemických prostředků.

Kolik alkoholu je v lahvi vína?

Ve víně rozlišujeme tzv. skutečný obsah alkoholu a celkový obsah alkoholu. Celkový obsah alkoholu se stanoví součtem skutečného obsahu a alkoholu, který by teoreticky mohl ve víně vzniknout, kdyby dokvasilo do sucha (až na 0 g zbytkového cukru). Maximum celkového obsahu alkoholu je 15 %. Skutečný obsah alkoholu, který bývá uveden i na lahvi je v laboratoři naměřený podíl alkoholu na objemu lahve. U nás musí víno vykazovat minimálně 8,5 % obj. alkoholu (výjimku mají sladká vína).

Dělení vín podle obsahu alkoholu

Do 11 % obj. alkoholu se jedná o víno s nízkým obsahem alkoholu

Do 12,5 % obj. alkoholu má víno standardní objem alkoholu

Do 14,5 % obj. alkoholu se víno označuje jako se středně vysokým obsahem alkoholu.

Od 16 % výše se jedná o víno s vysokým obsahem alkoholu

Kolik promile má víno?

1 % alkoholu odpovídá 7,95 g na litr vína. Nejvyšší možný alkohol ve víně je 17 % objemu, nad tuto hranici již ve víně zahynou kvasinky, které alkohol vyrábějí a tím se proces zastaví. Jinou kapitolou jsou fortifikovaná vína (portské, sherry, Marsala), tam je díky přidanému destilátu obsah alkoholu vyšší.

1 promile znamená 1 g čistého alkoholu na 1 litr krve. Vraťme se k našemu teoretickému případu. Pokud jste muž a vážíte 80 kg a za 1 hodinu vypijete 1 litr bílého vína se standardním obsahem alkoholu, budete mít v krvi 1,20 promile. Pokud jste žena s hmotností 65 kg, budete mít po takové akci v krvi dokonce 1,77 promile. Výpočty podle vlastních parametrů provedete v alkoholové kalkulačce.

O autorce

Tereza z Víno-klubu

"Na svých cestách za vínem jsem navštívila skoro celou Francii (Burgundsko, Bordeaux, Alsasko, Languedoc-Rousillon, Val de Loire a další), německý Rheinhessen i Moselu, italské Toskánsko, kde jsem strávila několik měsíců, i Tokaj. Nejmilejší cesty ale společně s Lenkou a Veronikou podnikáme za našimi vinaři na jižní Moravu..."

Přehled článků autorky

Tereza z Víno-klubu

 Líbil se Vám tento článek? 

Zapište se k odběru našich newsletterů 

a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!

(Získáte za to 10% slevu;-))

Související články

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.