BIO víno, organické víno
-
Skladem 22 ks
-
Zbývá 46 ks
-
Skladem 10 ks
Bio víno
S rostoucími požadavky na kvalitu a zdravotní aspekty konzumace vína jako potraviny získávají BIO, organická, biodynamická či naturální vína respekt a reputaci. Zákaznící čím dál tím častěji bio vína poptávají, proto vinaři po celém světě se čím dál tím víc zajímají o metody výroby vín v režimu BIO.)
Ve vůni či chuti dobré BIO víno neodlišíte od ostatních, Vaše tělo vám za přísun kvalitní potraviny z kontrolovaného BIO zemědělství, v dlouhodobém horizontu poděkuje.
Co je to BIO víno
Aby mohl být nápoj klasifikován jako „BIO víno“ (angl. organic wine, šp. orgánico, fr. vin organique nebo vin biologique), musí hrozny pocházet z vinice, která je obhospodařována podle principu ekologického vinohradnictví, to znamená, že využívá v přírodě se přirozeně vyskytující látky namísto průmyslově vyráběných chemikálií používaných v konvenčním vinařství. Základní filozofií tohoto přístupu je spíše předcházet nemocím, plísním a dalším komplikacím pro pěstování zdravé révy, než potom léčit napadenou révu. Prostředky k dosažení cíle, tj. zdravých keřů révy jsou: zachování či podpora biodiverzity včetně (a hlavně) zemědělské půdy.
Nesířená vína - vína bez siřičitanů
Dalším směrem, které se moderní vinařství ubírají, je minimalizace použití oxidu siřičitého (SO2). SO2 je stále používán jako nejdůležitější konzervant a stabilizační prvek vín. Všechna BIO vína nemusí být nesířená a naopak. Průnik obou vlastností, tj. BIO a nesířené víno, je ovšem zákazníky čím dál víc vyhledávané. Organismus není zatěžován zbytečnou sírou a spotřebitelé mají jistotu, že víno vzniklo jako kvalitní potravina v kontrolovaném zemědělství.
Biodynamické víno
Biodynamické vinařství vychází z teorií rakouského filozofa Rudolfa Steinera. Biodynamika se zakládá na holistickém přístupu k přírodě i životu obecně, kromě dosažení ekologické soběstačnosti zahrnuje i etické úvahy. Vinice je v rámci biodynamického vinařství vnímána jako živý organismus.
Udržitelné vinohradnictví
BIO i biodynamické vinařství patří pod koncept „udržitelného vinohradnictví“, ten si klade za cíl ochranu životního prostředí i v podmínkách zachování rentability zemědělské produkce. To znamená, že vinice poskytuje vinaři úrodu a on se jí za to neodvděčí chemickým postřikem, nýbrž se snaží k přírodě šetrnými způsoby, aby žádný takový drastický prostředek nebyl třeba.
O BIO vínech se víc dozvíte v našem článku ve Vínovinách: BIO VÍNA - kvalitní, poctivý přístup k vinicím a výrobě vína