Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

SILVESTR V KRABICI

By : Tereza Kategorie : Snoubení vína s pokrmy

Přinášíme vám eno-gastronomický návod, jak si nejlépe (s nejlepšími víny) vychutnat silvestrovskou oslavu. A jako bonus několik pozitiv čočky na víně ;-)

Silvestr v krabici

SNOUBENÍ POKRMŮ S VÍNY NA SILVESTRA

Poslední den v roce se blíží a je třeba si zajistit pitný režim na tuto dlouhou noc.

Dobře si rozmyslete, kolik se vás na oslavě potká, abyste měli dostatek tekutin. Abyste všechna vína ochutnali a nevypil vám je strejda Karel jako obvykle.

A nezapomeňte si v našich Vínovinách přečíst článek Jak pít alkohol, aby vás nebolela hlava →

Přívítáte tak rok 2024 s jasnou myslí a k novoroční čočce si dáte dobré víno!

Všechna silvestrovská vína dostanete nejpohodlněji a nejvýhodněji v naší tradiční kolekci SILVESTR V KRABICI, níže vám poradíme, kdy a s čím je snoubit a přidáme pár tipů na další vína.

Chlebíčky a jednohubky se svěžím bílým 

moravský Ryzlink vlašský

Nalaďte své chuťové pohárky! Nejlepším vínem na silvestrovský rozjezd s chlebíčky (s vlašákem či jiným salátem) bude suchý Ryzlink vlašský z vinařství Jirky Uherka. Ročník 2021 poznal ve většinovém podílu krásnou Botrytidu, působí robustně a přitom velmi svěže až minerálně. Bude vám chutnat teď nebo později, protože je nastavený pro dlouhé zraní na láhvi,

Alternativně můžete zvolit novozélandský Sauvignon.

Silvestrovské rozjezdy pro hvězdy se suchým novozélandským Sauvignonem Misty Wind. Osvěží vás tóny tropického ovoce a citrusových květů s nuancemi čerstvých bylin.

Vína k chlebíčkům a jednohubkám

 

Na dlouhé čekání či k pokrmům z ryb

růžová erotika... tedy Erotico

Pokud koukáte na Slunce, seno, erotika, bude to ještě vtipnější s vínem In Vino Erotico Rosé, a to se vám taky bude hodit k uzenému lososovi, čerstvému roasbeefu a dalším vycizelovaným pochoutkám. Jedno z nejlepších rosé tohoto roku, které vyrobili v jihofrancouzském vinařství Alma Cersius, vám dokáže, že si ho užijete i v zimě! Potvrzeno velkou zlatou medailí z Concours Mondial de Bruxelles.

k ústřicím nejlépe ladí Picpoul

Pokud plánujete na menu ústřice, tak si kupte pro potěchu hrdla středomořský Ryzlink. Co to je? Jihofrancouzskému Picpoulu se přezdívá středomořský Ryzlink. Jemné limetkové tóny s dobře vyváženou kyselinkou skvěle doplní pokrmy z ryb či dokonce ústřice.

Víno k ústřicím

Slavnostní silvestrovská večeře  

suché bublinky v podobě Secca

Nepřepálit začátek! To zajistí svěží a jemně perlivé ryzlinkovo-sauvignonové Secco od našeho letošního objevu Eugena Müllera. Podle nás se perfektně hodí ke slavnostnímu zahájení silvestrovské večeře. Je křupavé, svěží, živé, lehké...  rozhodně vás nenechá usnout u televize a zábavu pěkně napumpuje!

Pokud preferujete sekt, mrkněte na suché bublinky vyrobené tradiční metodou kvašení v lahvi.

Sekt z Moravy

Sekt 1876 ze Zámeckého vinařství Bzenec byl vyroben tradiční metodou s ručním otáčením a setřásáním z pěti odrůd. Zraje minimálně 36 měsíců na kalech. V chuti je nádherně minerální.

červené víno k červenému masu

Jako hlavní chod silvestrovských večeří se podávají minutky z tmavého masa, vepřové panenky nebo zvěřiny, nebo pečené maso. Pustíte-li se do bilancování již před půlnocí vězte, že Čas na nikoho nečeká. Odpověď hledejte na dně naší oblíbené lahve s příznačným názvem Time waits for no one ze španělského vinařství Finca Bacara.

Víno vás zaujme čistou, jemnou barvou s fialovými odlesky. Ve vůni je silné a intenzivní, ucítíte zralé ovoce, propletené s dubovými tóny. V chuti je vyvážené, kulaté a mírně kořenité. Prostě vás povzbudí k tomu, abyste žili na plné pecky a vychutnávali si každou chvíli, protože čas na nikoho nečeká.

Secoo Sekt Time waits for no one

Máte rádi italská červená?

Kdo ne. Vyzkoušejte náš předloňský objev červené z původní apulijské (podpatek Itálie) odrůdy Negroamaro od Carla Saniho. Víno byl vyrobeno metodou appassimento (prokvášení na sušených slupkách), díky které je víno krásně koncentrované a plné. Nemusíte jej otevírat příliš brzy a nemusíte u něj moc přemýšlet. Je okamžitě připravené ke konzumaci, chutná i nemilovníkům červeného a nezkazí žádnou zábavu ;-) Slavnostní zážitek umocňuje krásná robustní lahev se zlatými nápisy na etiketě.

Půlnoční přípitek 

ještě více bublinek!!!

Přivítejte rok 2024 odrůdovým sektem z Ryzlinku rýnského!

Na půlnoční přípitek jsme vám vybraly oblíbený sekt z Rieslingu, který je vyráběn druhotným kvašením v lahvi a zraje na šampaňských kvasinkách. Tento sekt z vinařství Schloss Wachenheim jemně a bohatě perlí a ve sklence se odráží jeho světle zlaté tóny. Vůně je jemně ovocná - jablka, čerstvé citrusové plody s kořenitými tóny zázvoru. Chuť je šťavnatě svěží s ryzlinkovými tóny sušených meruněk. 

Nevycmrndejte si ho všechen, ať aspoň trochu ochutnáte a nový rok náležite přivítáte!

Šumivá vína v kolekcích

Víno k novoroční čočce

To, že se na Nový rok jí čočka, ví každé malé dítě. Už dlouho vám radíme dělat novoroční čočku v odlehčené verzi s vínem a rajčatovým protlakem (viz níže). Letos vám do ní i k ní doporučujeme nesířené španělské červené víno (100% Monastrell) od Luzóna, abyste na Nový rok svému tělu co nejvíce odlehčili. U Španělů jsme se inspirovali i s další zaručenou radou, vemte si na Nový rok červené prádlo a kromě peněz (díky čočce) budete mít i štěstí (díky prádlu).

A jak tedy na tu čočku? Místo zahuštění moukou se zahuštuje rajčatovým protlakem, dle chuti se tam přidává kari a pro kyselost se to ještě zakápne třemi lžícemi vína. Pro zakápnutí čočky, a poté hlavně sebe, Vám doporučujeme svěží a lehký Gruner Veltliner z vinařství Weinwurm.

Několik pozitiv Novoroční čočky na víně:

Tato verze není tak sytá, a proto se budete cítit lépe. Tělo si potřebuje odpočinout po těch silvestrovských hodech.

V roce 2024 budete mít hodně peněz!!!

Budete zas po celý rok 2024 konzumovat hodně vína, což nás ve Víno-klubu těší nejvíce :o)

O autorce

Tereza z Víno-klubu

"Na svých cestách za vínem jsem navštívila skoro celou Francii (Burgundsko, Bordeaux, Alsasko, Languedoc-Rousillon, Val de Loire a další), německý Rheinhessen i Moselu, italské Toskánsko, kde jsem strávila několik měsíců, i Tokaj. Nejmilejší cesty ale společně s Lenkou a Veronikou podnikáme za našimi vinaři na jižní Moravu..."

Přehled článků autorky

Tereza z Víno-klubu

 Líbil se Vám tento článek? 

Zapište se k odběru našich newsletterů 

a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!

(Získáte za to 10% slevu;-))

Související produkty

Související články

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.