Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Jak chutná Pinot Grigio

Pinot Grigio, Pinot Gris nebo také Rulandské šedé není jenom univerzální gastro víno z pizzerie na rohu, nebo víno, které si otevřeme, když vlastně nevíme, na co máme chuť. (Zlí jazykové dokonce říkají, že je to jen "zvlhčovač úst".) Ve skutečnosti je to mnohem zajímavější odůda a existují tři hlavní styly vín, které se z této odrůdy vyrábějí a mezi kterými jsou pozoruhodné rozdíly.

Je na čase změnit slovní zásobu týkající se odrůdy Pinot Grigio. Přídavná jména jako lehké, jednoduché, oblíbené nebo nenáročné, mohou znít jako komplimenty, ale ve skutečnosti dělají této odrůdě medvědí službu. Přitom bychom je mohli nahradit přídavky jako pikantní, okouzlující nebo překvapivý, protože chuť a vůně odrůdy Pinot Grigio se dramaticky liší v závislosti na tom, odkud pochází. 

Například Pinot Gris v Alsasku je známý svým zralejším a plnějším stylem, což mnohé konzumenty klame a myslí si, že se jedná o jinou odrůdu. Zatímco v některých částech severovýchodní Itálie je Pinot Grigio plné, elegantní a komplexní víno, které si zachovává svou charakteristickou kyselinku.

Pojďme se blíže podívat na „šeďáka“. O odrůdě Rulandské šedé už pak nikdy nebudete přemýšlet stejně.

Mimochodem víte, že dříve se u nás tato odrůda jmenovala Burgundské šedé? Ale komunisté usoudili, že to zní moc zápaďácky a kapitalisticky, tak byla přejmenována na Rulandské šedé.

Tři hlavní styly odrůdy Pinot Grigio, které můžete ochutnat jsou minerální a suché, ovocné a suché a ovocné a sladké. Tak je pojďme společně ochutnat.

alto-adige

Alto-Adige v Itálii

Minerální a suché Pinot Grigio

Tento minimalistický styl najdete nejčastěji v Alpách. Právě zde najdete Pinot Grigio rostoucí ve strmých alpských údolích od Itálie přes Rakousko, Slovinsko až po Maďarsko. Hory ovlivňují počasí a zajišťují, že si hrozny udržují vysokou kyselinku. Výsledná vína jsou taková štíhlá a velmi dobře pitelná.

Tento styl Pinot Grigio se hodí například k mušlím, hranolkům a horkým letním dnům. Tato vína jsou oblíbená pro svou jednoduchost, citrusové tóny a trochu slanosti v závěru.

Pokud hledáte štíhlé a suché Pinot Grigio, podívejte se do vinařských oblastí s chladnějším podnebím. Zde je několik skvělých míst, kde můžete začít.

Itálie: hledejte vína z oblastí s chladnějším podnebím, jako jsou Alto Adige, Trentino a Friuli-Venezia Giulia.

Německo: vína jsou označená jako Grauburgunder se běžně vyskytují ve Falci, Rheinhessen a Rheingau.

Rakousko: v Rakousku lze nalézt drobné výsadby z částí Burgenlandu a Štýrska. Vína jsou označena jako Pinot Gris nebo Grauburgunder.

Kanada: to je taková perlička, ale velký potenciál vykazují vína z Okanaganu a Ontaria. Tak jestli na ně narazíte, tak je určitě ochutnejte.

Sice je to jako hledat jehlu v kupce sena, ale podívejte se také po Rulandách z Chile, Maďarska, Slovinska a Rumunska.

slovinsko

Slovinsko

Ovocný a suchý Pinot Gris

Vinaři často volí název Pinot Gris pro označení ovocnějšího stylu této odrůdy. Očekávejte tóny citronu, žlutého jablka a bílé broskve s mírně bohatší, mastnější strukturou. Kromě ovocných vůní mají tato vína méně intenzivní kyselinku a více "olejovitou" texturu v ústech. Je to proto, že vinaři často přidávají speciální bakterie, které po alkoholovém kvašení přemění ostré kyseliny na hladké v procesu zvaném malolaktická fermentace. Tento styl Rulandského šedého se zralejšími ovocnými vůněmi můžeme očekávat ve vinařských oblastech s teplejším podnebím.

Spojené státy: hledejte Rulandy z Kalifornie, Oregonu a státu Washington. Mimochodem, Pinot Gris je v Oregonu druhou nejdůležitější odrůdou.

Oceánie: Austrálie i Nový Zéland mají rozsáhlé výsadby odrůdy Pinot Gris v ovocnějším stylu.

Ostatní: Jihoafrická republika i Argentina nabízejí Rulandské šedé v bohatším, ovocnějším stylu.

Ovocný a sladký Pinot Gris

Nejznámější sladký Pinot Gris pochází z Alsaska ve Francii. Alsasko se po staletí snažilo napodobit intenzivně sladké bílé víno zvané Tokaj, které pili králové v Transylvánii a Osmanské říši. Až do roku 2007 mohlo Alsasko na svých lahvích Rulandského šedého používat nápis "Tokay d'Alsace".

Dnes je Alsasko jedním z mála regionů na světě, kde se vyrábí sladký styl Pinot Gris. Vinaři používají velmi pokročilé vinařské techniky, aby zvýšili chuťovou strukturu a použili hrozny z pozdní sklizně s ušlechtilou plísní, aby maximalizovali chuťový potenciál, s příchutí sladkých citronových bonbonů, medové plástve a medově křupavých jablek.

V Alsasku je 51 vinic Grand Cru, které nabízejí odvážnější styly Rulandského šedého.

Vendage Tardives: To znamená "pozdní sběr" a znamená, že hrozny byly sklizeny později, což zvyšuje sladkost.

Sélection de Grains Nobles: V podstatě to znamená "naše nejlepší vůbec" a jedná se o velmi vzácný styl alsaského Rulandského šedého, při kterém se používají hrozny s ušlechtilou plísní.

alsasko

Alsasko ve Francii

Co je to Ramato?

Růžový Pinot Grigio. Možná vás překvapí, že existuje také růžový Pinot Grigio, který využívá světle fialové slupky hroznů k zabarvení vína do světle měděného odstínu. Výrobci obvykle macerují šťávu ve slupkách – stejně jako rosé – po dobu přibližně 24 až 36 hodin. Tomáš Trejbal, náš oblíbený vinař z Mělníka, nechává hrozny macerovat dokonce týden. Jeho Pinot Gris Blahotice rozhodně stojí za ochutnání! Pro mě to byl jednoznačný vítěz celé degustace z jeho Experimentálního vinařství. (a to nejsem žádná milovnice Pinotů)

Ramato, což italsky znamená "měděný", je Pinot Grigio, který byl v kontaktu se slupkou. Toto víno má starobylý původ v italské oblasti Friuli-Venezia Giulia. Až do 60. let 20. století, kdy vinaři začali vyrábět lehčí styly, které převládají dnes, to byl typický styl této oblasti.  Nejenže barva dodává vínu přitažlivost, ale dělá z něj i zajímavější víno, protože má větší váhu, trochu textury a o něco intenzivnější chuť hroznů. S bohatší vůní koření, květin a tropického a peckovitého ovoce ukazuje další aspekt všestrannosti hroznů. 

Víno Pinot Grigio Ramato z oblasti Friuli nabízí nuance bílých malin, kůže, višní, nebo sladkost sušených brusinek v závěru. Také zde najdete několik vinařství, která stále experimentují s odrůdou Pinot Grigio, např. zráním v sudech, často s použitím sudů po kaštanech, které hojně rostou podél hranic Friuli a Slovinska.

Párování odrůdy Pinot Grigio s pokrmy

Pinot Grigio je díky své univerzálnosti jedním z nejsnáze kombinovatelných bílých vín s jídlem. Má dostatek citrusové kyselinky, ovocných chutí, jako jsou hrušky, nektarinky a melouny. A také páteř pikantní minerality, která může být kamenitá, ocelová nebo dokonce slaná. Je to osvěžující volba, která vás jen tak neomrzí. 

Zde se dozvíte, jak kombinovat Pinot Grigio s pokrmy – se vším od salátu přes sýr po kuře.

Pinot Grigio má jemné chutě a vůně, které mohou být snadno přebity silnými chutěmi. Má ale v sobě něco, co je kyselé a minerální, takže se držte jednoduchých pokrmů, které vyhovují vínu s vyšším obsahem kyselin. Například čerstvé sýry – kozí sýr, mozzarella nebo feta – jsou skvělým párováním, protože kyselina prořízne tuk – aktivuje vyšší produkci slin, které vyčistí chuťové pohárky.

Při vaření je citronová šťáva protilátkou proti přesolení, protože snižuje vnímání soli v pokrmu. Podobnou roli může sehrát právě Pinot Grigio.

Párování Pinotu Grigio a salátu

Sauvignon Blanc a Grüner Veltliner se obvykle nabízejí jako vína vhodná k salátům díky svým "zeleným" tónům. Tyto varianty však mohou být nepříjemně vegetativní, pokud víno příliš zabředne do chutí a vůní papriky, zelených fazolek a posečené trávy.  Vítej Pinote Grigio!

Pinot Grigio bude skvělý se salátem a lehkou zálivkou, protože se vzájemně doplňují. Víno poskytuje podobný chuťový profil jako citrusy a sůl obsažené v zálivce.  Pinot Grigio možná není úplně nejrafinovanější, ale může být nádherně citrusový a lehce nahořklý. Skvěle se hodí k předkrmům, jako je salát nebo crudités nebo k papričkám plněnými kozím sýrem. A můj tajný tip – vyzkoušejte ho také k salátu s melounem a fetou.

Párování Pinotu Grigio a těstovin

Jednoduše připravené těstoviny s lehkými smetanovými omáčkami nebo omáčkami z mořských plodů jsou s Pinotem Grigio vynikající, protože vytvářejí protiváhu. Víno vyváží hutnost a bohatost těstovin a zároveň dodá pokrmu jas. Zázračně se hodí také ke slaným omáčkám k těstovinám, jako je pesto, boloňská omáčka nebo omáčky se slanými italskými sýry, jako je Pecorino. Miluju sýry a mezi stálice mé kuchyně patří zapečené noky se čtyřmi druhy sýra a k nim si vždycky otvírám Rulandské šedé, nejradši naši německou naturálku Literatur.

špagety se sýrem

Párování Pinotu Grigio a ryb

Obecně platí, že k Pinotu Grigio se hodí všechno, na co byste si vymačkali citron, například jednoduché pokrmy z ryb a korýšů

Existuje důvod, proč je Pinot Grigio (mezi spotřebiteli) tak všeobecně oblíbené víno. Je lehké a osvěžující a v létě se hodí i k něčemu tak serióznímu jako je grilovaná rybaCeviche je dalším pokrmem, který se velmi obtížně páruje s víny. Perfektně se však snoubí s Pinotem Grigio, protože trpká marináda ceviche vyžaduje stejně štiplavé víno.

Párování Pinotu Grigio a kuřete

Při doporučování párování se často zapomíná na roční období a teplotu. Stejné pečené kuře, které si žádá Pinot Noir v zimním večeru, chce Pinot Grigio v teplém letním odpoledni. Rulanda šedá se obzvlášť dobře hodí ke grilovanému kuřecímu paillardu s citronem a salátem nebo k bylinkovo citronovým kuřecím špízům.

A jak párovat s jídlem Ramato?

V severovýchodní Itálii můžete Ramato najít v kombinaci s tamní šunkou a dalšími uzeninami, dušenými rybami a sýrovými těstovinami. My doporučujeme klasické smažené ryby, zejména ty tučnější, jejichž chuť může přebít většinu bílých vín. 

Jak dlouho jste neměli grundle? Ty jsou dostatečně malé na to, aby se daly smažit a jíst s kostmi. Růžový Pinot Grigio se u smaženého rybího pokrmu nikdy neztratí, protože jeho intenzita je o několik stupňů vyšší. Miska grundlí a láhev Ramato Pinot Grigio je dokonalá kombinace. Vyzkoušejte smažené sardinky, jak je dělají Italové.

smažené sardinky

O autorce

Lenka z Víno-klubu

"V lednu 2021 se mi splnil sen. Opustila jsem dráhu tiskové mluvčí a začala pracovat ve Víno-klubu. A moc mne to baví. Baví mne pro Vás ochutnávat vína a pak o nich psát. Baví mne se s Vámi potkávat a povídat si o vínech na našich degustacích."

Přehled článků autorky

 

Líbil se Vám tento článek? 

Zapište se k odběru našich newsletterů 

a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!

(Získáte za to 10% slevu;-))

Související produkty

Související články

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.