- -365 Kč
- KLID A POHODA
![ZIMNÍ ROZJÍMÁNÍ ZIMNÍ ROZJÍMÁNÍ](/img/p/cs-default-medium_default.jpg)
Přes všechen ten vánoční shon na konci roku, uzávěrky, večírky, besídky, úklidy, cukroví, stromečky a dárky jste možná neměli čas na sebe. Protože my na vás myslíme, našli jsme vám ta nejkrásnější vína, která v zimě navozují pohodu a klid. Vína, která si užijete do jarní rovnodenosti.
Taková vína nejsou prvoplánová, narozdíl od jiskřivých letních vín do zábavou hýřícího kolektivu, jsou spíše individualistická, meditativní, vybízející k osobnímu zkoumání jejich struktury a tónů i vlastního nitra. Zimní vína spotřebovala už mnoho času při výrobě a zrání a další čas potřebují i ve sklence. Ideální by bylo je dekantovat.
Vedli jsme o tom interní debatu a došli jsme k závěru, že zimní vína nejsou jednoznačně červená, i když z červených vín se k zimě nejvíc hodí zralejší vína s chladnějšími tříslovinami, jaké mívají například Cabernety (Bordeaux blendy). Vystřídají tak podzimní červená vína, která oplývají spíše teplejšími, kořenitými třísly.
Více se o tříslovinách, jaký mají vliv na víno a jaký na vaše tělo, dozvíte v našich Vínovinách →
Bílá zimní vína bývají plnější, mazlavější, sluší jim krášlení v sudu - k tomu se hodí především velice tvárné Chardonnay. Na taková bílá vína se rozhodně nevyplatí spěchat. Klidně si je můžete otevřít už ráno, ať se vám do večera nadechnou.
Chablis ze samotného srdce apelace Chablis. Hrozny k výrobě tohoto svěžího, minerálního vína rostou na keřích starých 15 - 25 let na půdním podloží z kimmeridžského vápence. Víno zrálo 10 měsíců na jemných kalech v nerezových tancích. Toto Chablis lze krásně snoubit s ústřicemi, mušlemi a grilovanými rybami. Z tradičních burgundských receptů si víno otevřete k tamní petrželové šunce "jambon persillé".
O vínech ze Chablis, které více než jinde určuje terroir, se více dozvíte zde →
Bílé cuvée Gluegglich z vinařství Loimer je vyrobeno z hluboce zakořeněných rakouských odrůd hroznů z různých ročníků. Spontánně, částečně kvašené na rmut, bez zjemňování a filtrování. A trpělivě zrálo v dřevěném sudu. Suché víno se svěží kyselinkou, je živé a má lehce slaný závěr. Toto cuvée je univerzálním gastro společníkem.
21 % Riesling | 18 % Veltlínské zelené | 6 % Chardonnay | 16 % Zierfandler | 3 % Rulandské bílé | 13 % Sauvignon Blanc | 11 % Rotgipfler | 7 % Tramín červený | 4 % Rulandské šedé | 1 % Gemischterer Satz | 1 % Muskateller
Dobře strukturované Rulandské bílé z ročníku s vysokým potenciálem pochází z trati Malíny. Pro dosažení větší plnosti v chuti a perzistence Jirka Uherek redukoval výnos ve vinici a po následné 24 h maceraci hroznů kvasil mošt v nových sudech Cadus o objemu 500 litrů. Po 20 měsících byl stočen z původních kvasnic, aby byl lahvován. Je tak povznášejícím zážitkem. V rámci párování s pokrmy je Rulandské bílé vysoce univerzální víno, takže zkoušejte a objevujte ty vaše nejlepší kombinace.
Château Vangelys, 2016, z apelace Lalande de Pomerol AOC má už uhlazenější, studenější třísloviny, v chuti ucítíte vanilku a tóny zralých švestek. Lalande de Pomerol je mezi milovníky Bordeaux stále vyhledávanější apelací, která produkuje velice kvalitní vína pravého břehu za rozumnou cenu. Víno si otevřete k pečenému jehněčímu nebo skopovému s rozmarýnem a česnekem.
Všechno, co jste kdy chtěli vědět o Bordeaux, jsme pro vás nastudovali a sepsali do článku ve Vínovinách →
První ze dvou bratů 3FJ, cuvée zrálo v malých rumových sudech, stojí na eleganci Merlotu, Syrah přináší tóny červené ovoce s nádechem koření a teplé třísloviny. Malé množství Tempranilla a Tannatu zesiluje barvu a pikantní tóny malin. Rumem pohlazené dubové dřevo dodává vínu vůni koření, muškátového oříšku a nad ohněm pečeného marshmallow - odkazuje přece jenom na kalifornskou kulturu a historii ;-) Toto víno bude skvělé například k bažantovi.
100% Tempranillo ze 60 let starých vinic v limitované edici - ve vinařství Rodriguez & Sanzo bylo vyrobeno jen 2 660 lahví. Vinice se nachází v San Román de Hornija v apelaci Castilla y León IGP v nadmořské výšce 720 m. Půdy jsou písčité s velkými kameny. Víno zrálo v sudech po whisky. Ta výrazně redukuje třísloviny dřevěného sudu, aniž by uzavřela jeho póry. Víno tak těží ze zlepšeného mikrookysličování a získává jemné vanilkové tóny. Vína, která zrají v sudu po whisky mívají kulatou a krémovou texturu na patře. Drobné zbytkové tóny whisky z pórů sudu zvyšují komplexnost vína. Toto víno párujte s červeným masem, s ragú ze zvěřiny a se starými a polotvrdými sýry.
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.
Produkt obsahuje siřičitany.