- -558 Kč

Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení |
Přijmout zvolené cookies |
Marsala má na Sicílii svou apelaci (DOC) a stejně jako portské, sherry nebo Madeira se vyrábí metodou fortifikace, což v praxi znamená, že jejich kvašení je zastaveno přidáním čistého destilátu. Ve vínech tím pádem zůstává vyšší zbytkový cukr a díky přidání i alkohol.
Existuje Marsala červená, zlatavá i jantarová. Některé Marsaly zrají v sudu jen krátce, jiné třeba pět až deset let!
Kdo by se Marsaly bál, ať se nebojí. Marsala nemusí být jen sladká. Když si naše Veronika na Sicílii v Marsale objednala suchou Marsalu, vyšel se ji z trattorie poklonit i kuchař!!! Takový turistický úkaz tam tak často nemívají. Pozor ale, i suchá Marsala může mít podle apelačních pravidel až 40 g zbytkového cukru;-)
Ochutnejte Marsalu Horatio Ambra Secco (na památku velkého propagátora Marsaly admirála Nelsona), která je tak suchá, že má cukru jen 15 g.
Víno je vyrobeno z intenzivně aromatické odrůdy Nero d'Avola. Skvěle se snoubí s dezerty a čokoládou, ale dobře si jej vychutnáte i jako dezert sám o sobě. Tato Marsala má krásnou ovocnou chuť s tóny červených bobulí - malin a ostružin, s jemnou vůní fialek.
Tato bílá Marsala je kupáží odrůd Catarratto, Grillo, Inzolia a Damaschino dolihovaná vinným destilátem (brandy). Kromě požitku ve formě sklenky lahodné Marsaly, se tato sicilská specialita používá i přímo do hrnců jako jedna z ingrediencí místních kulinářských receptur.
Toto víno zrálo dva roky v dubových sudech.
Z bílé Marsaly si kromě míchaných drinků a kuřete Marsala můžete připravit slavný italský dezert žloutkovou pěnu Zabaglione.
Toto dolce je pojmenované po patronovi patisserií San Giovannim di Baglione. Ozdobit ho můžete ovocem, jedlými květy nebo drtí mandlových sušenek Amaretti.
Připravte si 4 lžíce bílé Marsaly, 8 žloutků, 4 lžíce cukru krupice, jedlé květy, jahody a cukr moučka na poprášení.
Žloutky vyklepněte do mísy, přidejte cukr, dezertní víno a nad párou šlehejte metlou do hustého krému. Marsaly můžete dát klidně víc, záleží na vašich chutích a vašem rozpoložení :-) Krém rozdělte do misek, ozdobte jedlými květy, jahodami (nebo jiným ovocem), poprašte moučkovým cukrem a podávejte.