BIO V KRABICI
BIO V KRABICI

BIO V KRABICI

Speciálně se zřetelem na zdravý životní styl jsme vám na úvod nového roku sestavili krabici složenou výhradně z našich BIO vín, která nejsou v rozporu z požitkem z dobrého vína, ani s vaším novoročním předsevzetím.

Speciálně se zřetelem na zdravý životní styl jsme vám na úvod nového roku sestavili krabici BIO V KRABICI složenou výhradně z našich BIO vín, která nejsou v rozporu s požitkem z dobrého vína, ani s vaším novoročním předsevzetím.



Označení BIO mělo ve vinařství donedávna celkem negativní konotaci. Pamatujete si jistě ten bodrý vtip, že "BIO vinař je ten, co stříká v noci". Mnozí vinaři, kteří se už dávno rozhodli, že své vinice nebudou zasypávat chemickými prostředky, anebo jen omezeně, se po dlouhá léta ke značce BIO ani nehlásili. S nárůstem zkušeností s výrobou vína zcela bez škodlivých chemikálií a s uplatněním moderních technologií se však kvalita BIO vín za poslední léta v mnohém zlepšila. Dnes už vína v BIO kvalitě rozhodně nemají chuť a vůni, kterou vydrží jen otrlí konzumenti šťávy z pšeničných klíčků.



V současnosti si můžete dopřát BIO víno jako kvalitní potravinu, o které víte, odkud pochází a jak byla zpracována.

 

V kolekci ochutnáte 6 BIO vín z Itálie, Německa a Rakouska. 

 

Dreissigacker | Riesling - BIO - trocken, 2017 - Začínáme pojmem mezi německými značkami - suchým a minerálním Rieslingem z povodí Rýna z vinařství Dreissigacker, s nádherným kontrastem velmi suché a přitom plné ovocné chuti s tóny hrušek a žlutého melounu. 

 

Christoph Bauer | Welschriesling - BIO, suché, 2019 - Christoph spolu se ženou Heidi vlastní malé rodinné vinařství ve Weinviertelu. Tento jejich Vlašák má velkorysou kyselinku a ovocný buket vyzařující tóny zeleného jablka a citronu.

 

Grifone | Pinot Grigio - BIO - Terre Siciliane IGT, suché, 2019 - suchý Pinot Grigio je vyroben z ekologicky pěstovaných hroznů  z půdy bohaté na vápenec a křídu v sicilských kopcích, ze kterých je s výhled na pobřeží Středozemního moře.

 

Carlo Pellegrino | Biosfera - Catarratto Grecanico - BIO - Terre Siciliane IGT, suché, 2019 - z autochtonních sicilských odrůd. Terroir vinic určuje strukturované dobře propustné podloží vápenato-písčitého typu a podnebí sicilského vnitrozemí s velkými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí. Vynikající bude k pečenému králíkovi se šalvějí a citronem.

 

Kendermanns | Organic White - BIO, polosuché, 2019 - ve vůni svěží cuvée bílých odrůd, s vůní čerstvého, zeleného jablka a zralé hrušky.

 

Carlo Pellegrino | Materico - Nerello Mascalese - BIO - Terre Siciliane IGT, suché, 2018 - jediné červené víno v naší kolekci je svěží, ovocné s jemnými kořeněnými tóny černého pepře, hřebíčku a skořice. Ze sicilské autochtonní odrůdy, která často bývá přirovnávána k Barolu a k burgundským.

 

BIO VÍNA - kvalitní, poctivý přístup k vinicím a výrobě vína

Nemusíte být vyznavači eko bio stylu, pěstovat na parapetu klíčky a snídat pohankové, jáhlové a ovesné kaše, abyste nemohli ochutnat bio, organická, biodynamická nebo naturální vína. Všechny tyto přívlastky informují zákazníka, že pěstování révy a její zpracování proběhlo šetrně k životnímu prostředí.

 

Těchto vín se vůbec nemusíte bát. Jejich kvalita je dnes na velmi vysoké úrovni. Stejně jako stoupá zájem spotřebitelů o biopotraviny a šetrné chování k přírodě, jsou stále více v popředí zájmu i bio vína, a to žene vinaře stále k lepším výsledkům. Proto by byl hřích tato vína neochutnat. 

 

Velkým benefitem těchto vín je, že neobsahují siřičitany a tudíž vás ráno nebude bolet hlava. To je pádný důvod k jejich ochutnání, co myslíte? A k tomu přidáme ještě novou zkušenost a dobrý pocit, že hrozny byly vypěstovány s ohledem na životní prostředí. 

 

Jak se vínech, která jsou vyráběna v souladu s životním prostředím, orientovat?

 

Bio vína - toto víno lze vyrobit pouze z hroznů vypěstovaných a sklizených z ekologicky certifikované vinice.

Biodynamická vína - toto pojetí hospodaření není jen o pěstování v ekologickém režimu, ale je to o celé filozofii. Vinař si sám připravuje biodynamické substance, hnojiva se vyrábějí pouze z bylin pěstovaných ve stejné oblasti a využívá sil vesmíru, zejména Měsíce. 

Naturální nebo autentická vína - jedná se o řemeslnou výrobu vín. Konkrétní postupy nejsou stanoveny. Většinou se jedná o ruční sběr hroznů, ale také místo lisu se používá lidská síla - hrozny se šlapou ve velkých nádobách.

 

Nejdostupnější na trhu jsou bio vína, tak si o nich pojďme něco říct podrobněji. 

 

Trocha historie nikoho nezabije

 

Jako první se na trnitou cestu výroby bio vína vydali v 50. letech minulého století vinaři ve Švýcarsku a Německu a první větší vinice se objevily o 20 let později. Kvalita vín nebyla zpočátku příliš vysoká, vinaři byli nezkušení a docházelo ke spoustě metodických chyb. Vše se v dobré obrátilo v 90. letech. Lidi se začali více zajímat o kvalitu potravin a jako přirozená reakce na vytvoření nové poptávky se začaly objevovat i nové nabídky. V roce 2011 přijala Evropská unie nové předpisy, které definují požadavky na výrobu a původ surovin pro výrobu bio potravin vč. vína. Dnes patří bio víno na trhu s víny k jednomu z nejrychleji se rozvíjejících segmentů. 

 

Jak vlastně vzniká bio víno?

 

Základem jsou hrozny vypěstované podle zásad ekologického zemědělství, tzn. bez chemie a dle jasných pravidel. Používají se selektované kvasinky, řízené kvašení, čiřící prostředky, a speciální postřiky vhodné pro biozemědělství. Zakázáno je použití umělých hnojiv, syntetických pesticidů, chemických přípravků, postřiků, růstových regulátorů a umělých látek. Veškerá hnojiva a podpůrné látky musí být schváleny pro použití v ekologické produkci. Na škůdce lze použít pouze feromonové rozprašovače nebo pasti. 

 

Přírodní/naturální (ale ne každé BIO) víno je například i v lahvi stále živé. Vzhledem k typicky nižšímu obsahu síry, menší či žádné filtraci a nedodávání stabilizačních látek se naprosto nehodí pro uložení do stojanu v kuchyni nebo v obývacím pokoji, který jste dostali od Ježíška. Bio víno je poměrně náročné na kvalitní skladování. I proto byste měli bio mok kupovat pouze ve vinotékách. Podmínky, které jim "dopřejí" supermarkety nejsou vhodné a mohou zničit veškerou péči vinaře. A to by byla věčná škoda. 

 

Jaká je nabídka bio vín?

 

Dnes už velmi široká. Ale je třeba vzít v potaz, že na výrobu bio vín se používají odrůdy, které jsou přirozeně odolné proti houbovým chorobám, s pevnou slupkou a vyšší cukernatostí hroznů, takže např. Müller Thurgau nebo Modrý Portugal budete v nabídce hledat velmi obtížně. Tyto odrůdy jsou totiž velmi citlivé a podmínky na jejich pěstování v biokvalitě může splnit jen velmi málo lokalit. Zjednodušeně řečeno, bio vína se pěstují z odrůd, které jsou vyšlechtěny na dané klimatické podmínky a jsou odolné i bez chemických postřiků. 

 

Stejně jako u konvenčních vín je i různá kvalita bio vín. Ta jsou vyráběna v kvalitě jakostních přívlastkových vín - tzn. v kategoriích kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí - ale na rozdíl od konvenčních vín nesmí být podle výrobních pravidel nijak doslazovány. 

 

Mezi země s největší plochou ekologických vinic v Evropě patří Francie, Itálie, Německo, Španělsko a Řecko. Bio vína pocházejí většinou z malých rodinných vinřství a podíl ekologických vinohradů nepřesahuje pět procent z celkové plochy vinic v jednotlivých zemích. Nejvíce si bio víno kupují Němci a Italové jsou exportéři numero uno.

Hodnocení

31.01.2021

Velmi příjemná kolekce. Pilo se to krásně.

O vínech v kolekci

Zákazníci, kteří koupili tento produkt, si také zakoupili:

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.