Malbec z Argentiny zdarma
Mendoza, Patagonie a La Rioja Argentina
V této kolekci obdržíte lahev argentinského Malbeku z vinařství La Puerta ZDARMA.
Víte, jaká jídla se hodí k Malbeku a jakým se naopak vyhnout? Je Malbec vhodný k archivaci? A proč je Malbec "orgasmický"? Tohle všechno se dozvíte v našich Vínovinách →
Mendoza
Je největší a nejslavnější argentinskou vinařskou oblastí. Pěstuje se zde 70 % veškeré argentinské vinné produkce. Zdejší nejvýznamnější odrůdou je samozřejmě Malbec, který se zde pěstuje na 190.000 hektarech.
Mendozu v této kolekci reprezentuje jedno z nejstarších a nejprestižnějších argentinských vinařství - Pascual Toso, které založil imigrant z italského Piemontu a které už bylo v Londýně na výstavě IWSC dvakrát vyhlášeno jako Nejlepší argentinské vinařství roku (2007 a 2016).
Patagonie
Chladnější pouštní oblast je nejjižnější oblast Jižní Ameriky, kde se vyrábí víno, a to výhradně v údolí řek Neuquen a Rio Negro. V porovnání s Mendozou se zde pěstují hrozny v nižších nadmořských výškách. Vína z Patagonie mají blíže k elegantnímu evropskému stylu vín.
Patagonské vinařství Familia Schroeder proslavily vykopávky kostí býložravého dinosaura, které se našly při stavbě jejich vinařství, proto se jejich kolekce vín nazývá Saurus.
La Rioja Argentina
Tato oblast leží severně od Mendozy. Vysokohorský terroir a vysoká nadmořská výška svědčí hlavně bílým odrůdám, zejména argentinské bílé vlajkové odrůdě Torrontés. Umístění vinic je závislé na možnostech zavlažování, bez kterého by zde hospodařit nešlo.
Vína z oblasti La Rioja Argentina ochutnáte díky Malbecu z vinařství La Puerta, který pěstují na vinicích nacházejících se na úpatí hory Famatina v nadmořské výšce 1000 m.n.m.
Malbec
Malbec pochází z Francie a proslavil se zejména tím, že patří mezi šets základních odrůd z Bordeaux. Jeho sláva zde po roce 1956 opadla, protože více jak 75 % vinic s odrůdou Malbec nepřežilo kruté mrazy a tyto nebyly nikdy nahrazeny. Jeho hvězda se ukázala a zazářila ve vínech z Argentiny, kde si z této odrůdy postupně vypěstovali odrůdu národní.
V roce 1852 najal Domingo Faustino Sarmiento, který byl klíčovou osobou na argentinské politické scéně, prominentního francouzského agronoma Michela Aimé Pougeta, aby se podíval na možnosti rozvoje argentinského vinařství. Pouget své zkoumání zahájil v Mendoze, kde vytvořil nové univerzitní programy zaměřené na vinařství. Pouget do Argentiny přivezl odrůdy jako jsou: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir a Malbec. Na základě jeho studií na vládu v onen slavný den (17. dubna 1853) putuje návrh pana Sarmienta, aby se na oblast vinařství Argentina zaměřila, aby se soustředila na kvalitu a více odrůd. A tak se stalo...
V roce 1977 byl poprvé v Argentině vyroben Malbec, který zrál v dubových sudech, čímž se zrodila světová ikona Malbeku. Když v roce 1980 zasáhla Argentinu ekonomická krize, setmělo se i nad osudem Malbecu. Většina keřů byla vyklučena, aby ustoupila nenáročným odrůdám, ze kterých se dělalo sudové víno se zaměřením na kvantitu. Na konci 20. století si ale Argentinci uvědomili, že se musí zaměřit na prémiová vína určená pro export a opět se vrátili ke své zapomenuté hvězdě - Malbeku, který je zde nyní nejpěstovanější odrůdou. Od té doby si své místo získává i na světové scéně.
V roce 1993 o něm britský novinář Harold Hechor napsal, že je "Orgasmic". Je to krásný dvojsmysl, který v sobě ukrývá fakt, že se vína pěstují s dodržováním zásad organického zemědělství, a druhým smyslem je to, že si ho okamžitě zamilujete tak, jak se to stalo i nám :-)
Inkoustová barva a fialky
Charakteristika této odrůdy vám přesně prozradí, proč jí budete milovat. Víno má tmavší barvu, inkoustově červenofialovou. Ve vůni poznáte červené ovoce a fialky. V chuti vás budou bavit tóny krásně vyzrálého ovoce zejména višní. Struktura vína je středně plná se sametovými třísly, takže se velmi lehce pije, i když to není lehké (řídké) víno. Další příchutě, ať už čokolády, kávy, kouře nebo vanilky se do chutě vína dostanou zráním v barikových sudech.
5 DOBRÝCH DŮVODŮ, PROČ PÍT MALBEC
1. Je těžké ho nemít rád...
Vinná publicistka Jancis Robinson za návykovou označuje kombinaci vyššího alkoholu a hladké ovocnosti.
2. Je přímo "orgasmický"
...to o něm v roce 1993 napsal britský novinář Harold Hechor.
Je to krásný dvojsmysl, který v sobě ukrývá fakt, že se vína pěstují s dodržováním zásad organického zemědělství, a druhým smyslem je to, že si ho okamžitě zamilujete...
3. Patří mezi nejušlechtilejší vína na světě
Ukázalo se, že Malbec ve své nové domovině (Argentině) krásně prospívá. Zvládá vyšší nadmořské výšky, vyhovují mu velké rozdíly denních a nočních teplot a tvrdé vápencovo-jílovité půdy. Pokud se redukuje sklizeň, proběhne šetrné zpracování a zrání ve dřevě, vznikají jedny z nejelegantnějších červených vín na světě.
4. Můžete ho pít hned nebo archivovat
Mladé Malbeky, které zrály jen v nerezech, můžete pít hned. Vína s delší macerací můžete nechat zrát po dobu 2 - 10 let. Francouzské Malbeky, které mají tvrdší tříslovinky, vydrží v archivu i 20 let.
5. Hodí se k jídlu i ke krbu
Asi nejslavnější kombinací je snoubení argentinského Malbeku s argentinským steakem. Zvládne ale i vepřové, zvěřinu, skopové a zralé sýry. Plnou, sametově ovocnou chuť si však můžete vychutnat i jen tak, u krbu či u televize.