- -135 Kč

Téměř před každou degustací jihofrancouzských vín se setkáváme s předsudkem, že bílá vína z prosluněného jihu nejsou tolik zajímavá jako tamnější červená. Přesvědčte se o opaku!
Jihofrancouzská bílá vína mají ideální poměr zbytkového cukru a kyseliny vinné. Většina vín z našeho výběru má cukr kolem jednoho gramu na litr a kyselinky kolem čtyř gramů. Tato skutečnost ve spojení s plným tělem daným nízkými výnosy na hektar má blahodárný vliv na naše chuťové pohárky (to je ta již zmíněná lahodná svěžest) a v neposlední řadě i na naše zdraví (nižší kyseliny snižují riziko překyselení organismu). Ocení je lidé, kterým řízná kyselinka moravských nebo německých bílých vín nedělá dobře na žaludek. Díky nižšímu obsahu kyselinky působí vína lahodněji a sladčeji, i když mají jen mezi 2 - 4 g zbytkového cukru. Většinu vybraných vín mohou s radostí konzumovat i diabetici nebo dietáři ;-)
Na začátek tu máme dvě lahve Picpoulu, tak něco málo informací, abyste se ochytřili :-)
Vínům odrůdy PIQUEPOUL BLANC [pikpul blank] přezdíváme "středomořský Ryzlink", jak jste se dočetli již výše. Jsou to bílá, svěží, minerální vína s limetkovými tóny. Díky tomu, že pocházejí z jihofrancouzského Languedocu, mají v porovnání s německým Ryzlinkem méně agresivních kyselinek, takže Picpoul mohou pít i osoby s citlivějším žaludkem.
Dle této místní tradiční odrůdy je pojmenován celý vinařský kraj rozkládající se na 1 200 hektarech, které katastrálně patří jen pod pět vesnic a které obdělává 22 vinařství a čtyři družstva. Přestože je tato oblast po odrůdě pojmenována, spelling jejich jmen se liší. U francouzských vinařů budete mít velké oko, když si zapamatujete, že odrůda je PIQUEPOUL a oblast je PICPOUL. Neustále nám to kladli na srdce. A abyste si název odrůdy lépe zapamatovali, mám pro Vás vodítko. Toto krkolomné slovo vychází z poznatků učiněných ve 14. století, kdy mezi řádky vinice chodily slepice, a protože jim hrozny chutnaly, klovaly do nich, a to i na zemi. Pique = sbírat, poul (le poulet) = kuře. Správný Picpoul z odrůdy Piquepoul má i svůj chráněný tvar lahve, která připomíná římský sloup, jež byly hojně nalézány ve vinicích. Picpoul prostě poznáte i po slepu v ledničce či ve sklepě.
Co k Picpoulu jíst? Jelikož je to víno z vinic, které končí jen pár metrů od středomořského pobřeží, nejlépe se snoubí s ústřicemi, které se loví v sádkách vzdálených jen pár metrů od posledního řádku Piquepoulu. (Zažili jsme a můžeme vřele doporučit. Nejlépe bylo zakápnout ústřici limetkou, protože ve víně jsme rozeznávali podobně svěží tóny citrusů). Dále se hodí k mořským plodům, rybám pečeným a grilovaným, s citrónovou nebo limetkovou omáčkou. Picpoul se také velmi dobře páruje s chřestem, jehož sezóna se nezadržitelně blíží.
Toto víno odhaluje jemnou vůni liči a hrušky. Po provzdušnění se objevují diskrétní minerální tóny. Ve vůni jsou citronové trávy, citrusy, máslové tóny, které přecházejí do jemného, dlouhého závěru. Skvělý doplněk ke grilovaným rybám, nebo ústřicím z Bouzigues, ke kterým se Piquepoul tradičně podává. Vinařství se nachází, co by kamen dohodil od Bassin de Thau, kde se ústřice chovají. V oblasti panuje typicky středomořské klima – nízké srážky a vysoké teploty. Léta jsou zde opravdu suchá a horká, což Picpoulu svědčí, je to totiž pozdě zrající odrůda a sluníčka potřebuje hodně.
O tomto "středomořském Ryzlinku", jak jsme ho překřtili na našem prvním výletu do Languedocu, jsme toho už napsali hodně. Byl to náš největší objev a šampion celého zájezdu. Okamžitě po našem návratu do vlasti se ročník 2010 stal i bestsellerem Víno-klubu - konkrétně: byl naším nejprodávanějším zahraničním bílým vínem. Vzhledem k jeho obrovské koncentraci na něj ale musíte pomalu! Dokud je vínko mladé, je kvůli zjemnění plné struktury nutná jeho dekantace a popíjení výhradně jako doprovod k jídlu. Od léta si jej budete možné vychutnat jen tak na terase pod stínem starého stromu nebo pergoly. Vsaďte se, že když u toho zavřete oči, ucítíte na své tváři středomořský větřík a uslyšíte křik racků...
Úžasný jihofrancouzský Sauvignon Jardin des Charmes z vinařství Alma Cersius je jarní (májové) víno už jen podle etikety. Víno ve sklence vás spolu s vaší láskou přenese pod pergolu v kouzelné zahradě, kde voní keře rybízu a rozkvetlé citrusy. Je to minerální ovocité víno s dlouhým závěrem s vyváženými kyselinkami. A jako každé víno z vinařství Alma Cersius má spoustu medailí.
Viognier je bohaté, olejnaté bílé víno, které pochází ze Severní Rhôny a rychle získává na popularitě hlavně v Kalifornii a Austrálii. Vína často zrají v dubu, aby získala podobné vlastnosti jako Chardonnay. Primární chutě Viognier jsou mandarinka, broskev, mango, zimolez a růže. Tento Vioginier bude ideálně v kombinaci s vegetariánskými jídly, jako jsou těstoviny se smaženou cuketou nebo s pasta arriminati (typický sicilský pokrm), s chřestem, ale také se syrovými rybami a mušlemi. Viognier zvládne i výraznější úpravy chřestu s čerstvými bylinkami nebo chřest blanšírovaný ve víně a badyánu. Je jedním z mála vín, které si poradí i se zálivkou vinaigrette!
Vinařství Domaine de la Ferrandiere je situováno v unikátním terroiru pradávné přímořské laguny mezi kraji Corbieres a Minervois, 40 km od Středozemního moře. Půda obsahuje vysoké množství solí a je velice různorodá, vyžaduje proto specifické kultivační metody. Kvůli snižování obsahu soli v půdě jsou vinice vždy na začátku jara na 40 dní zaplavovány. Zatímco většinu francouzských vinic vyplenila na konci 19. století ničivá phylloxera (hmyz, který napadá kořeny vinné révy), vinice na dně laguny odolaly, protože mšice nepřežila pravidelné zaplavování. Tato unikátní technika umožňuje pěstovat vinnou révu, která není naroubována na americké podnože. Kromě jiného, zkušenosti ukázaly, že obrovské množství vody poskytuje vinicím termální ochranu, která redukuje možné poškození révy zapříčiněné jarními mrazíky.
Toto víno se pochází ze slunné vinařské oblasti na jihu Francie, kde se vinná réva pěstuje už od římských dob. Pays d´Oc je největší vinařskou oblastí ve Francii. Nachází se v jihovýchodní části Francie, na hranicích se Španělskem a produkuje každé desáté víno na světě. Pays d'Oc zahrnuje čtyři departementy regionu Languedoc Roussillon. Hrozny ve vinici prošly přísnou redukcí a díky náročným standardům rodinného vinařství Dupond vzniklo krásně ovocné, vyvážené a konzistentní víno. Víno má jasně zlatou barvu, lehkou vůni, v chuti je výrazné s ovocným závěrem. Víno si lze vychutnat jako aperitiv, ale ještě více si ho vychutnáte s jídlem. Perfektní bude s pokrmy z ryb, bílého masa a drůbeže. Podávejte při teplotě 10 až 12 °C. Lze pít mladé, ale po roce se rozvinou krásné vůně zralého ovoce.
Víno z produkce vinařství Alma Cersius je cuvée tří odrůd: 40 % Chardonnay, 30 % Sauvignon a 30 % Vermentino. Několik kilometrů od vinic vinařství Alma Cersius se nachází kraj Camargue - pláň na břehu Středozemního moře, která si zachovává svou jedinečnou biologickou rozmanitost. Přispívají k tomu muži a ženy, které pokračují v tradici chovu camargských koní a býků. Zvířata spásají trávu a prospívají lokální biodiverzitě. Toto víno je poctou honákům, kteří dohlížejí na tento jedinečný a křehký vztah. Víno je světlé barvy, příjemné ovocité tóny ananasu, limetky, citrusů či hrušek doprovázené tóny květinovými. Gardian má svěží a minerální závěr.
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.
Produkt obsahuje siřičitany.