Na Nový rok se na oběd tradičně připravuje čočka na kyselo. Pokrm, na který ze školních jídelen ne všichni s láskou vzpomínáme. My vám ale dnes ukážeme, jak si čočku na kyselo užít ve spojení s báječným vínem!
Co symbolizuje čočka a vejce
Tradice spojená s konzumací čočky na Nový rok má kořeny v různých kulturách a přesvědčeních. Čočka se považuje za symbol hojnosti, protože při vaření nabývá podoby mincí, což má přinést bohatství, štěstí a prosperitu do nového roku.
Vejce v tradičním jídle jako je čočka na kyselo symbolizuje plodnost a nový život. V mnoha kulturách se vejce považují za symbol nového začátku a obnovy. Konzumace vejce v čočce na kyselo může tedy symbolizovat naději na nový začátek v nadcházejícím roce.
Recept na čočku na červeném víně
Základní recept z čočky na kyselo si trochu odlehčíme. Místo zahuštění moukou použijeme rajčatový protlak, na dochucení kari a namísto octu pro závěrečnou finesu přidáme pár lžic červeného vína.
Letos vám do ní i k ní doporučujeme nesířené španělské červené víno (100% Monastrell) od Luzóna, abyste na Nový rok svému tělu co nejvíce odlehčili. U Španělů jsme se inspirovali i s další zaručenou radou, vemte si na Nový rok červené prádlo a kromě peněz (díky čočce) budete mít i štěstí (díky prádlu).
Co budete potřebovat
2 šálky červené nebo hnědé čočky
1 cibule (nasekaná)
2 lžíce oleje nebo másla
1 lžíce kari
rajčatový protlak
sůl a pepř podle chuti
6-8 hrníčků vody nebo zeleninového vývaru
pár lžic dobrého červeného vína do čočky
lahev červeného vína pro popíjení při vaření i při konzumaci novoroční čočky
Jak postupovat
Čočku opláchněte a naložte do vody na několik hodin. Poté ji scedíme a propláchneme. V hrnci rozehřejte olej nebo máslo. Přidejte nasekanou cibuli a restujte do zlatova.
Přidejte kari, promíchejte a nechte koření na pánvi asi 1 minutu, aby se uvolnila jejich vůně.
Přidejte čočku do hrnce se smaženou cibulí a kořením. Poté přidejte protlak ještě chvíli společně opékejte. Nakonec přilijte vodu nebo zeleninový vývar a přiveďte k varu.
Osolte a opepřete podle chuti. Vařte čočku na mírném ohni asi 20-30 minut, dokud čočka nezměkne a nezhoustne.
Nakonec dochuťte několika lžícemi červeného vína, snad vám ještě zbylo;)
O autorce
"Na svých cestách za vínem jsem navštívila skoro celou Francii (Burgundsko, Bordeaux, Alsasko, Languedoc-Rousillon, Val de Loire a další), německý Rheinhessen i Moselu, italské Toskánsko, kde jsem strávila několik měsíců, i Tokaj. Nejmilejší cesty ale společně s Lenkou a Veronikou podnikáme za našimi vinaři na jižní Moravu..."
Líbil se Vám tento článek?
Zapište se k odběru našich newsletterů
a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!
(Získáte za to 10% slevu;-))