Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Novoroční čočka na červeném víně

Na Nový rok se na oběd tradičně připravuje čočka na kyselo. Pokrm, na který ze školních jídelen ne všichni s láskou vzpomínáme. My vám ale dnes ukážeme, jak si čočku na kyselo užít ve spojení s báječným vínem!

Co symbolizuje čočka a vejce

Tradice spojená s konzumací čočky na Nový rok má kořeny v různých kulturách a přesvědčeních. Čočka se považuje za symbol hojnosti, protože při vaření nabývá podoby mincí, což má přinést bohatství, štěstí a prosperitu do nového roku.

Vejce v tradičním jídle jako je čočka na kyselo symbolizuje plodnost a nový život. V mnoha kulturách se vejce považují za symbol nového začátku a obnovy. Konzumace vejce v čočce na kyselo může tedy symbolizovat naději na nový začátek v nadcházejícím roce.

Čočka na červeném víně

Recept na čočku na červeném víně

Základní recept z čočky na kyselo si trochu odlehčíme. Místo zahuštění moukou použijeme rajčatový protlak, na dochucení kari a namísto octu pro závěrečnou finesu přidáme pár lžic červeného vína.

Letos vám do ní i k ní doporučujeme nesířené španělské červené víno (100% Monastrell) od Luzóna, abyste na Nový rok svému tělu co nejvíce odlehčili. U Španělů jsme se inspirovali i s další zaručenou radou, vemte si na Nový rok červené prádlo a kromě peněz (díky čočce) budete mít i štěstí (díky prádlu).

Červené víno k novoroční čočce

Co budete potřebovat

2 šálky červené nebo hnědé čočky

1 cibule (nasekaná)

2 lžíce oleje nebo másla

1 lžíce kari

rajčatový protlak

sůl a pepř podle chuti

6-8 hrníčků vody nebo zeleninového vývaru

pár lžic dobrého červeného vína do čočky

lahev červeného vína pro popíjení při vaření i při konzumaci novoroční čočky

Jak postupovat

Čočku opláchněte a naložte do vody na několik hodin. Poté ji scedíme a propláchneme. V hrnci rozehřejte olej nebo máslo. Přidejte nasekanou cibuli a restujte do zlatova.

Přidejte kari, promíchejte a nechte koření na pánvi asi 1 minutu, aby se uvolnila jejich vůně.

Přidejte čočku do hrnce se smaženou cibulí a kořením. Poté přidejte protlak ještě chvíli společně opékejte. Nakonec přilijte vodu nebo zeleninový vývar a přiveďte k varu.

Osolte a opepřete podle chuti. Vařte čočku na mírném ohni asi 20-30 minut, dokud čočka nezměkne a nezhoustne.

Nakonec dochuťte několika lžícemi červeného vína, snad vám ještě zbylo;)

O autorce

Tereza z Víno-klubu

"Na svých cestách za vínem jsem navštívila skoro celou Francii (Burgundsko, Bordeaux, Alsasko, Languedoc-Rousillon, Val de Loire a další), německý Rheinhessen i Moselu, italské Toskánsko, kde jsem strávila několik měsíců, i Tokaj. Nejmilejší cesty ale společně s Lenkou a Veronikou podnikáme za našimi vinaři na jižní Moravu..."

Přehled článků autorky

Tereza z Víno-klubu

 Líbil se Vám tento článek? 

Zapište se k odběru našich newsletterů 

a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!

(Získáte za to 10% slevu;-))

Související produkty

Související články

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.