- Vyprodáno
Ocenění
Salon vín ČR 2023 - zlatá medaile
- Barva vína
- Červené
- Ročník
- 2019
- Typ
- Tiché
- Odrůda
- Frankovka
- Přívlastek
- Moravské zemské víno
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Suché
- Obsah alkoholu
- Standardní - do 12,5 % obj.
- Země původu
- Česká republika
- Region
- Morava
- Typ produktu
- Lahve
Víno Karmazín 2017 - odkazuje na způsob výroby ve 30. letech, kdy se hrozny pomlely do velkých otevřených kádí a nechaly se kvasit. Teplota kvasícího rmutu se vzhledem ke sklepní teplotě dostane maximálně na 20-25°C, proto se tomuto procesu říká studené kvašení. Teplota však není vinařem ovlivňovaná. Výsledné víno je rustikálnější, kulatější a má širší aromatický profil. Zraje ve větších a starších sudech kratší dobu než Frankovka VOC. Při jeho výrobě je použito minimum síry a do lahve jde nefiltrované.
Název Karmazín odkazuje na starý název pro odrůdu Frankovka, která má v cuvée většinové zastoupení. Komplexnost vína je doplněna odrůdou Svatovavřinecké a minoritně také Modrým Portugalem. Filosofie výroby vína vychází z tradičních postupů přípravy moravského červeného vína starších dob. Uvedený přístup se odráží v rustikálním charakteru vína. Vychutnejte si toto víno ke kořenitým úpravám vepřového nebo samostatně po stolování. Vhodné je také ke zvěřině nebo jako meditativní víno pro náročné. Při přípravě vína nebyla použita filtrace, proto jej doporučujeme předem dekantovat ze sedimentu a podávat až po několika hodinách, když se víno trochu „nadýchne“.
Vychutnejte si toto víno samostatně po stolování nebo ke kořenitým úpravám vepřového. Vhodné je také ke zvěřině nebo jako meditativní víno pro náročné. Doporučujeme minimálně 2 hodiny předem dekantovat.
Vhodné k archivaci 2 - 8 let.
O odrůdě Frankovka
Frankovka je aktuálně druhou nejpěstovanější modrou odrůdou u nás, více se vypěstuje jen Svatovavřineckého. V našich končinách má Frankovka velký potenciál, pokud se nepěstuje na kvantitu, ale na kvalitu. V porovnání s ostatními modrými odrůdami se vyznačuje vyšší kyselinkou. Frankovka dozrává později, proto se úroda musí redukovat. Na vinici, v sudu i v lahvi se jí musí nechat delší čas. Jen pak se můžete těšit na tóny višní, ostružin a sametově kořenitou chuť. V mladších exemplářích můžete nalézt jemně zelené tóny pepře a hořké čokolády.
O vinařství VÍNO J. STÁVEK
VÍNO J. STÁVEK je rodinným vinařstvím sídlícím v Němčičkách na č.p. 176, ve statku postaveného pradědečkem současného vinaře Jana Stávka v roce 1898. Vinařství leží v rámci apelace, jejíž název je odvozen od tamních vysocekvalitních modrých odrůd - Modré hory, což je pro moravskou Frankovku něco jako rakouský Burgenland pro Blaufränkisch (německý název pro Frankovku).
Vlajkovou odrůdou vinařství Jana Stávka je proto právě Frankovka a všechny její barvy. Na své si tentokrát přijdou i ti, kdo nepijí červené víno, protože v nabídce máme i vzácnou Bílou Frankovku. Frankovkou dokonce potěšíte i děti, neboť si ji budou moci ochutnat v nejryzejší a nejzdravější podobě hroznového moštu.
Jan Stávek nejprve vystudoval ekochemii a až po několika vlastních sklizních se pustil i do studia výroby vína. Během studia sbíral vědomosti na vinařských stážích v zahraničí (Německo, Rakousko, Portugalsko, Španělsko, Itálie, Madeira, Kypr, Moldávie, Brazílie, Austrálie). A dotáhl to až na doktorát, takže dnes sám školí studenty. A dokonce se v roce 2020 se stal Enologem roku ČR. Se svým úspěšným vinařstvím získal v roce 2017 titul Vinařství roku!
Vinařská tradice v rodině měla již tehdy hlubokou historii. Pradědeček byl ve dvacátých letech 20. století vyhlášeným vinařem v okolí. Jeho vína se dodávala na stoly měšťanů pražských, ale například také do Vídně. Pradědeček dal také základ rustikálnímu cuvée Karmazín. Dědeček, Jožka Stávek, pak našel (a dlouho držel v tajnosti) recept na cuvée, které dnes známe jako Dědova večerka. Jožkův syn Jaroslav, otec Jana Stávka, pokračoval v tátově tradici. Z jeho vinaření vyplynulo cuvée Áčko.
Vinařství Honzy Stávka je jedním z mála výrobců v ČR, kteří mají povolení vyrábět fortifikovaná vína portského typu. Tato svá vína nazývá LOKUSy. Jsou to ideální vína k (zejména čokoládovým) dezertům nebo místo dezertu ke kávě. Hodit se Vám bude ale i ke zvěřinové paštice, a to jak při přípravě, tak při konzumaci.
Opravdu mě víno překvapilo ale neočesaností bych to nenazval, spíš prázdností či vyčpělostí chuti. Působilo na mě trpce a jako kdyby naředěné vodou. Nic podle mého gusta, já raději vína od Krista, ale třeba Vám zachutná.
Produkt obsahuje siřičitany.