- Vyprodáno
- LETNÍ MUST HAVE
Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení |
Přijmout zvolené cookies |
O Bílé Frankovce už jsme toho napsali hodně a s radostí budeme psát dál. Bílá Frankovka 2020 je vyrobena ze stejných hroznů jako frankovkové Rosé Trkmanska. Hrozny na bílé víno se však sbíraly o něco dříve. Bílá Frankovka proto má jen 11,5 % alkoholu, čímž se řadí na přední příčky lehkých a svěžích letních vín. Vyznačuje se intenzivní vůní broskví a angreštu, typově podobnou Sauvignonu.
Toto bílé víno z modrých hroznů bylo vyrobeno díky okamžitému lisování celých hroznů, tj. vynechala se macerace na slupkách. V českém vinařském zákoně je tento typ vína označován jako klaret, což je ale trochu matoucí, neboť klaretem se ve vinařském světě míní světlé červené víno, nikoliv světlé růžové či téměř bezbarvé bílé víno, jako u nás. Správným termínem pro tento typ vína by bylo označení Blanc de Noir, tj. bílé víno z modrých hroznů.
Běžně se tento proces používá při výrobě šumivých vín. Dužina a mošt uvnitř kuliček hroznů všech barev je bílá, proto je při tomto procesu potřeba co nejdříve oddělit mošt od slupek, ve kterých je barvivo. Hrozny na Bílou Frankovku sbírá Honza Stávek za domem, ručně do 10 kg bedýnek a okamžitě je lisuje. Zkusíme ho letos požádat o Pét Nat z Frankovky, protože šumivý styl Bílé Frankovky nám ještě chybí!
VÍNO J. STÁVEK je rodinným vinařstvím sídlícím v Němčičkách na č.p. 176, ve statku postaveného pradědečkem současného vinaře Jana Stávka v roce 1898. Vinařství leží v rámci apelace, jejíž název je odvozen od tamních vysocekvalitních modrých odrůd - Modré hory, což je pro moravskou Frankovku něco jako rakouský Burgenland pro Blaufränkisch (německý název pro Frankovku).
Vlajkovou odrůdou vinařství Jana Stávka je proto právě Frankovka a všechny její barvy. Na své si tentokrát přijdou i ti, kdo nepijí červené víno, protože v nabídce máme i vzácnou Bílou Frankovku a dietní rosé z Frankovky s pouhými 0,3 g cukru v lahvi. Frankovkou dokonce potěšíte i děti, neboť si ji budou moci ochutnat v nejryzejší a nejzdravější podobě hroznového moštu.
Jan Stávek nejprve vystudoval ekochemii a až po několika vlastních sklizních se pustil i do studia výroby vína. Během studia sbíral vědomosti na vinařských stážích v zahraničí (Německo, Rakousko, Portugalsko, Španělsko, Itálie, Madeira, Kypr, Moldávie, Brazílie, Austrálie). A dotáhl to až na doktorát, takže dnes sám školí studenty. A dokonce se v roce 2020 se stal Enologem roku ČR. Se svým úspěšným vinařstvím získal v roce 2017 titul Vinařství roku!
Vinařská tradice v rodině měla již tehdy hlubokou historii. Pradědeček byl ve dvacátých letech 20. století vyhlášeným vinařem v okolí. Jeho vína se dodávala na stoly měšťanů pražských, ale například také do Vídně. Pradědeček dal také základ rustikálnímu cuvée Karmazín. Dědeček, Jožka Stávek, pak našel (a dlouho držel v tajnosti) recept na cuvée, které dnes známe jako Dědova večerka. Jožkův syn Jaroslav, otec Jana Stávka, pokračoval v tátově tradici. Z jeho vinaření vyplynulo cuvée Áčko.