Černý snapback model s černou 3D výšivkou a koženým štítkem Vinařství J. Stávek (VJS).
O vinařství VÍNO J. STÁVEK
VÍNO J. STÁVEK je rodinným vinařstvím sídlícím v Němčičkách na č.p. 176, ve statku postaveného pradědečkem současného vinaře Jana Stávka v roce 1898. Vinařství leží v rámci apelace, jejíž název je odvozen od tamních vysocekvalitních modrých odrůd - Modré hory, což je pro moravskou Frankovku něco jako rakouský Burgenland pro Blaufränkisch (německý název pro Frankovku).
Vlajkovou odrůdou vinařství Jana Stávka je proto právě Frankovka a všechny její barvy. Na své si tentokrát přijdou i ti, kdo nepijí červené víno, protože v nabídce máme i vzácnou Bílou Frankovku a dietní rosé z Frankovky s pouhými 0,3 g cukru v lahvi. Frankovkou dokonce potěšíte i děti, neboť si ji budou moci ochutnat v nejryzejší a nejzdravější podobě hroznového moštu.
Jan Stávek nejprve vystudoval ekochemii a až po několika vlastních sklizních se pustil i do studia výroby vína. Během studia sbíral vědomosti na vinařských stážích v zahraničí (Německo, Rakousko, Portugalsko, Španělsko, Itálie, Madeira, Kypr, Moldávie, Brazílie, Austrálie). A dotáhl to až na doktorát, takže dnes sám školí studenty. A dokonce se v roce 2020 se stal Enologem roku ČR. Se svým úspěšným vinařstvím získal v roce 2017 titul Vinařství roku!
Vinařská tradice v rodině měla již tehdy hlubokou historii. Pradědeček byl ve dvacátých letech 20. století vyhlášeným vinařem v okolí. Jeho vína se dodávala na stoly měšťanů pražských, ale například také do Vídně. Pradědeček dal také základ rustikálnímu cuvée Karmazín. Dědeček, Jožka Stávek, pak našel (a dlouho držel v tajnosti) recept na cuvée, které dnes známe jako Dědova večerka. Jožkův syn Jaroslav, otec Jana Stávka, pokračoval v tátově tradici. Z jeho vinaření vyplynulo cuvée Áčko.
Vinařství Honzy Stávka je jedním z mála výrobců v ČR, kteří mají povolení vyrábět fortifikovaná vína portského typu. Tato svá vína nazývá LOKUSy. Jsou to ideální vína k (zejména čokoládovým) dezertům nebo místo dezertu ke kávě. Hodit se Vám bude ale i ke zvěřinové paštice, a to jak při přípravě, tak při konzumaci.
O odrůdě Frankovka
Frankovka je aktuálně druhou nejpěstovanější modrou odrůdou u nás, více se vypěstuje jen Svatovavřineckého. V našich končinách má
moc velká,docela zklamání
Produkt obsahuje siřičitany.