
- 96 b. DECANTER

Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení |
Přijmout zvolené cookies |
96 bodů | DECANTER 2022
Toto jihofrancouzské unikátní cuvée 50 % Grenache, 30 % Syrah a 20 % Mouvédre pochází z vinice, která se nachází v obci Cairanne (v departementu Vaucluse, na levém břehu Rhôny), s výhledem na Dentelles de Montmirail a Mont Ventoux. Vinice jsou vysazeny na kamenitých, hlinito-vápenitých svazích s mírným sklonem, které jsou dobře vystaveny slunci.
Víno má tmavě červenou barvu s fialovými odlesky a skvělý výraz vyšších poloh. Silná a omamná vůně po koncentrovaném ovoci dominuje v nádechu, černé třešně, černý rybíz a zralé borůvky spojené s pepřem, skořicí a lékořicí. Svěžest prochází ústy, opět vás upoutá velká intenzita černého lesního ovoce, nádherně šťavnaté, ale také elegantní a vzpínajicí se. Ovocnost se zde mísí s lehkým kořenitým aroma a harmonickou, kulatou tříslovinou. Díky krásně ovocné viskozitě v ústech působí tento elegantní Cru Cairanne velmi komplexně. Dlouhý ovocno-kořenitý a čistý závěr.
Tradiční výroba probíhá v betonových kádích bez sířičitanů. Studená předfermentační fáze po dobu 48 hodin, poté denní přečerpávání pro lepší extrakci barviva, tříslovin a fenolů, a to po dobu šesti týdnů pod řízenou teplotou mezi 16 a 27 °C. Po alkoholové fermataci probíhá malolaktická fermentace. Následuje stabilizace, šetrná filtrace, 10 měsíců zrání v betonových kádích a finální lahvování.
Toto víno bude skvělé ke grilovaným žebírkům, ke kuřeti na bylinkách, ke králíkovi v papilotě s rozmarýnem, ke grilované zelenině, k hovězímu na zázvoru nebo ke kuřecímu fajitas.
Pokud toto víno budete podávat příliš teplé, zvýrazní se alkohol (víno ho má 15 %) a pokud příliš studené, zvýrazní se třísloviny. Chcete-li si tedy toto víno vychutnat v jeho nejlepší kondici, měla by se teplota vína pohybovat kolem 15 °C.
V praxi to znamená, že pokud si chcete víno dát ve 20.00 hod., dejte ho půl hodiny předem do ice kýblu (či chcete-li do chladící nádoby na víno) naplněného studenou vodou. Lahev otevřete, aby mohlo víno dýchat. Po půl hodině pobytu v ice kýblu by mělo být víno připraveno k pití. Teplotu nadále udržujte.
Optimální doba archivace je do roku 2028.
V roce 2016 bylo Cairanne oficiálně povýšeno na Côtes du Rhône Cru - čestné ocenění, které si toto kouzelné terroir ukryté v jižním údolí Rhôny zaslouží.
Cairanne je vstupní branou do vinic jižní Rhôny. V roce 2016 získala obec samostatný status Côtes du Rhône Cru - čestný odznak a ocenění pro vinaře z Cairanne, kteří po desetiletí pracovali na ochraně a propagaci svého jedinečného terroir, věnovali se svým vinicím a hospodářskému rozvoji nejen své obce, ale i celého regionu.
Klimatické podmínky jsou originální a výjimečné kvůli excesům silného Mistralu, který střídá období prudkých větrných epizod a období relativního klidu. (kdo někdy zažil, když fouká Mistral, tak ví, že je to opravdu síla)
Významná teplotní amplituda mezi dnem a nocí je pro vinice velkým přínosem pro výrobu vysoce kvalitních vín. Rozmanitost půd, složená z kamenitých materiálů, jílovitého vápence, žlutých slínů, červených jílů, někdy písčitých žil. Vinice se skládají převážně ze starých vinic vysazených na svazích, kde expozice pozemků a jejich přirozené odvodnění podporují velmi kvalitní produkci.
Vinařství Cave de Cairanne bylo založeno v roce 1929 a nachází se v srdci údolí jižní Rhôny, v departementu Vaucluse, na levém břehu Rhôny, v blízkosti hlavních vinařských oblastí Côtes du Rhône, včetně Chateauneuf du Pape, Gigondas a Vacqueyras. 65 vinařů z Cave předává svou vášeň pro tento terroir z generace na generaci a obdělává přibližně 550 hektarů vinic, z nichž vyrábí kvalitní vína Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages, Villages Plan de Dieu, Cru Cairanne a Cru Rasteau, jakož i vína ekologická a bezsirná. Díky hroznům sbíraným na vrcholu jejich zralosti, drastické probírce a pečlivé, dokonale kalibrované vinifikaci produkuje Cave působivou řadu špičkových vín.