Gnarly Head - Pinot Noir - California, suché, 2018

Zbývá více než 100 ks
Gnarly Head - Pinot Noir - California
Gnarly Head - Pinot Noir - California
Ve vůni červené třešně, vanilka, hlína a koření, následuje záplava černých třešní a švestek v chuti s delikátními tóny opékaných lískových oříšků, tabáku a krabičky na doutníky. Příjemné třísloviny. Suché.
Barva vína
Červené
Ročník
2018
Typ
Tiché
Odrůda
Rulandské modré
Objem
0,75
Obsah cukru
Suché
Obsah alkoholu
Středně vysoký - do 14,5 % obj.
Země původu
USA
Region
Kalifornie
Běžná cena
Zisk korků: 9
299 Kč
Množství:

Kód: DE.37
Hrozny pro výrobu tohoto vína uzrály v notoricky známých kalifornských oblastech pro pěstování odrůdy Pinot noir - Monterey, Lodi a North Coast.

DOPORUČUJEME

Elegantní taniny a svěží ovoce v chuti činí z tohoto vína perfektní pár pro pizzu prosciuto crudo, pomalu pečené vepřové karé nebo kuřecí plátky plněné klobáskou a paprikami.

O vinařství Gnarly Head

Vína Gnarly Head začala svou existenci díky jedné vizi a staré révě. Je to vlastně takový napůl mystický příběh. V roce 2004 si vinaři z tohoto vinařství dali za úkol vyrobit opravdový, seriózní Zinfandel. Vydali se proto do oblasti Lodi ve střední Kalifornii, aby našli proslulé staré keře Zinfandelu. Pokroucené keře révy, tvarované více než sto let metodou vedením „na hlavu“, produkovaly více zralých hroznů, než kdy vinaři viděli. Takže to vzali jako výzvu k vytvoření největšího, nejodvážnějšího Zinfandelu, jaký jim kdy pod rukami vznikl. Výsledkem byla autentická vína s nádechem, jak samo vinařství tvrdí, něčeho nečekaného. Něčeho "Gnarly" - drsného a sukovitého.

Ale Zinfandel není jedinou odrůdou, která může být "Gnarly". Toto vinařství si vybírá hrozny z nejlepších vinic v severní Kalifornii a dávají vzniknout velkým, šťavnatým vínům. A jak rádi říkají, tato vína jsou dokonalým doplňkem odvážných okamžiků našich životů.

Vinařská oblast Kalifornie

Víno začali v Kalifornii pěstovat už španělští misionáři – jednoduše jim v Novém světě chybělo mešní víno. Americkým vinařským průmyslem ve dvacátých a třicátých letech 20. století otřásla prohibice. Zákon velel zničit vinice i sklepy. Z této pohromy se vinaři vzpamatovali až v 60. letech, kdy řada z nich začala zkoumat a využívat skutečný potenciál svých regionů. Dnes je v Kalifornii více než 1 200 vinařství.

Kalifornie byla první novosvětskou vinařskou oblastí, která byla mezinárodně uznávána jako zdroj kvalitních vín. Slavný Robert Mondavi naučil Američany, co je to dobré víno a dobré jídlo. Vinařství jako to jeho v Napě, tedy takové, ve kterých jsou návštěvníkům dveře (a sklepy) otevřen, slouží nyní jako vzor vinařské turistiky po celém světě i u nás.

Kalifornie se stala synonymem pro oblast velkých červených a tělnatých bílých dubem vonících vín. Jsou to především chladné tichomořské větry foukající ze západu, kde jsou nasávány do údolí teplým vzduchem, které stojí za úspěchem výroby vína Kalifornii. Větry ochlazují vinice nacházející se až 50 mil směrem do vnitrozemí.

Nejvýznamnější vína pocházejí právě z takových chladnějších oblastí v blízkosti studených tichomořských proudů. Půdy v celé Kalifornii jsou rozmanité a vína se vyrábějí v mnoha různých zeměpisných šířkách, takže tato "tichomořská klimatizace" je pravděpodobně hlavním určujícím prvkem vinařství v tomto regionu.

Dvě nejznámější oblasti, které dominují kalifornskému vínu, jsou Napa a Sonoma, ale vynikající pověst si získaly také oblasti jižně od San Francisca - Paso Robles, Monterey, Santa Cruz Mountains a Santa Maria Valley, z nichž poslední je sice blíže k Los Angeles než k San Franciscu, ale právě díky vlivu Pacifiku se jedná se o chladnější oblast, než je severněji položená Napa Valley.

Kalifornské hvězdné odrůdy jsou Cabernet Sauvignon a Zinfandel (Primitivo), Pinot noir a Chardonnay.

Většina vinařských oblastí nyní spadá pod místní apelační systém AVA (American Viticultural Areas). Podmínky v AVA nejsou pro pěstování vinné révy a výrobu vína tak přísné jako v Evropské unii, upřesňují pouze zeměpisné umístění dané oblasti a vyžadují, aby všechna vína označená jako AVA byla vyrobena z 85 % hroznů z daného místa. Na odrůdy, na výnosy nebo na způsob výroby vína se nevztahují žádná omezení. Aby se navrhovatelé mohli kvalifikovat pro status AVA, musí prokázat, že posuzovaná oblast je dobře známá, že existují klimatické a geografické rysy, které ji odlišují od ostatních a že hranice mají historický základ.

Hodnocení

29.07.2020

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.