- -60 Kč
- Vyprodáno
Jak si správně vybrat Merlot, Vám poradíme v našich Vínovinách >>
Párování s pokrmy
Víno si otevřete k červenému masu dušenému na víně se slaninkou a houbami.
Jihofrancouzská vína ROQUENDE pocházejí z Languedocu. Poznávacím znamením kromě obsahu lahve (odrůdově charakteristická, vyvážená vína) je reliéfně vytištěný svatý Jiří na zlatém podkladu.
O OBLASTI LANGUEDOC: 26 století vinařské tradice, desetiletí dynamického rozvoje
Le Midi, jak říkají sami Francouzi, je fenoménem, kde by si přál žít snad každý, kdo o něm někdy slyšel. My bychom ale byli rádi, kdybyste s námi ještě chvíli zůstali a na jih Francie se nestěhovali. Ochutnat jihofrancouzská vína však můžete hned.
Všechna naše jihofrancouzská vína ochutnáte tady >>
Region Languedoc-Roussillon leží na jihu Francie na břehu Středozemního moře. Sahá od delty řeky Rhony (Rhône) až k Pyrenejím a hranicím se Španělskem. Vinnou révou je v oblasti osázeno asi 300 tisíc hektarů. Languedoc-Roussillon je také největším producentem tzv. vins de pays. Pochází jich odsud neuvěřitelných 80 % z celkové produkce ve Francii.
Pěstování révy v Languedocu
Místní klimatické podmínky pěstování révy a výrobě vína samozřejmě více než nahrávají. Stabilní středozemní podnebí, horká a suchá léta, zimní deště - co jiného byste čekali v nejoblíbenějším turistické oblasti Francie, známé pod názvem Le Midi?
Vinařům hraje do karet dokonce i slavný vítr mistral, jenž údajně dohání mnohé obyvatele jižní Francie k šílenství. (Dokonce prý, pokud v období, kdy tento klimatický jev opanuje region, dojde k vraždě, viník bývá zproštěn obžaloby pro nepříčetnost!) Ne že by languedočtí vinaři měli sklony k vraždění a díky mistralu se vyhýbali katru. Ne, ne, žádný jihofrancouzský Midsomer se nekoná;-). Spolu s dalšími větry, kterým se v Languedocu říká cers a tramontante, totiž mistral pomáhá předcházet plísním.
V oblasti samozřejmě převládá výroba červených vín - čím dál častěji se zde setkáte s odrůdou Syrah, která je doma u sousedů na Rhoně. Pěstuje se zde také katalánské odrůdy Mourvèdre (Monastrell) a Carignan. Nejvysazovanější jsou však odrůdy Grenache a Cinsaut.
Všechny cesty vedou do vína
První zmínky o pěstování vína v oblasti Languedoc-Roussillon pocházejí už z roku 118 př. n. l., kdy prokonzul Domitius Ahenobarbus začal budovat cestu Via Domitia spojující řeku Rhonu s Pyrenejemi. Na úspěch starověké obchodní stezky v 17. století navázal také známý Canal du Midi, a dobré podmínky pro obchod s vínem tak byly ještě více rozvinuty.
Historie pěstování révy Languedocu přála, i když Phyloxéra se regionu tak jako tak nevyhnula. Během druhé světové války byl region dokonce pověřen dodávkami vína francouzské armádě, což jeho ekonomickému postavení rozhodně neuškodilo.
Od 70. let, kdy mezi Francouzi postupně klesala obliba levných červených vín, se languedočtí vinaři zaměřili na zvyšování kvality vín. V roce 2007 region získal apelaci AOC a navzdory finanční krizi zaznamenává místní produkce vína trvalý úspěch. Jedním z důvodů jsou mohutné investice, zvyšující se kvalita vína a s ní spojená přidaná hodnota místního výrobku č. 1.
Hvězda padá vzhůru
Vinice v Languedocu se postupně stala vysoce prestižní (a komerčně výhodnou) záležitostí, o jejíž vlastnictví usilují mnozí obchodníci, vinaři i francouzské celebrity. Bývalý francouzský, dnes ruský, herec Gérard Depardieu si například směl koupit jen 2,5 hektaru v oblasti Coteaux du Languedoc (AOC Coteaux du Languedoc je dnes jednou z nejzajímavějších apelací ve Francii vůbec). Význam vín z regionu Languedoc-Roussillon zkrátka strmě stoupá a její věhlas se dotýká i hvězdných sfér.