První víno v této narozeninové kolekci je zároveň vzpomínkou na naši květnovou Online degustaci u příležitosti Světového dne Sauvignonu, během které jsme se mj. dozvěděli, že ty nejsvěžejší a nejintenzivněji vonící Sauvignony pocházejí z Nového Zélandu. Někteří vědci tato specifika sice přisuzují tamním ozonovým dírám, nicméně Sauvignon je aromatická odrůda a aroma ve víně se rodí ve slupkách bobulek. Zdejší velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí nutí bobulky vytvářet silnější a odolnější slupky - tj. více aroma a kyselinek v nich. Následná dlouhá a studená macerace slupek vede ke kýženým, světově unikátním výsledkům.
Sheep Dreams - Sauvignon Blanc je typický vzorek novozélandského Sauvignonu. Pro nikoho z nás, zkušených degustátorů, nebyl žádným překvapením. Citrusové limetkově-grepové tóny sladěné s jemnými zelenými tóny černého rybízu. S kolegy z našeho (ne)vinného videohovoru jsme se shodli, že toto víno je v chuti delikátnější a lehčí než třeba mezi zákazníky oblíbený Endless River nebo Sileni. Sheep Dreams je svěží, jednoduchá záležitost, snadno pitelné víno ke všem příležitostem.
Od KENDERMANNŮ jsme do kolekce zařadili Riesling vom Löss z německé Pfalze jsme si velmi oblíbili, má totiž mnoho společného s moselskými Ryzlinky, je ale šťavnatější, a to my máme rádi.
Kalifornské Chardonnay z vinařství Woodhaven je tělnaté, v chuti ucítíte výrazné barikové tóny tak, jak to u dobrého amerického Chardonnay máme rádi, vanilkový jogurt, opečený toast.
Cabernet Sauvignon Rosé je pěkné, suché, svěží rosé z Valle Central (nejznámější chilský region) s dobrou kyselinkou, v nose cítíme maliny a zralý červený rybíz, chuť pak ovládnou jahodové tóny a, jak je u cabernetových roséček dobrým zvykem, cítíme i zelené sauvignonové tóny rybízových lístečků. Dejte si ho dobře vychlazené ke grilovaným krevetám nebo ke krevetám v tempuře s wasabi majonézou.
Vinařství VENTISQUERO vlastní vinice v nejznámějších chilských oblastech - v údolích Colchagua, Maipo a Casablanca. Vlastní také vinice v oblasti Huasco, kde réva roste v těsné blízkosti kaktusů, protože Huasco už podléhá klimatu pouště Atacamá. Extrémní klimatické podmínky pro pěstování révy představují největší výzvu i v ostatních oblastech. Přesto (nebo právě proto) je Ventisquero často oceňovaným vinařstvím na domácí i mezinárodní scéně. Vína, která máme v nabídce, dostávají vysoký počet bodů v žebříčcích jako je Robert Parker, Descorchados, La Cav, Tim Atkin, Wine Enthusiast Magazine a další.
Typický kalifornský Zinfandel má tmavě modrou barvu. Vůně je plná švestek a třešňových tónů. V chuti cítíme maliny a černý rybíz s pikantními tóny. Sametové třísloviny a dlouhá dochuť. Vinice vinařství WOODHAVEN, odkud pochází oba kalifornští zástupci v této kolekci, se nachází v kopcích poloostrova Mornington. Vinaři Neil a Lee Ward založili své butikové vinice v Red Hill v roce 2002 a v roce 2010 vyrobili své první ročníky. Půda a lokální mikroklima jsou ideální pro pomalé zrání vlajkových lodí vinařství - odrůd Pinot Noir a Chardonnay.
Almarosa Primitivo 2018 z rodinného vinařství CASTELLANI vás na nose potěší tóny zralých třešní a červených bobulí se špetkou lékořice. V chuti je hladké, plné a ovocné s tóny mléčné čokolády.
Rozhodně se nejedná o žádné komplikované červené víno, které musíte kvůli nadechnutí otevřít den předem, ale o víno, které vám hned po odšpuntování může dělat společnost i radost nebo rovnou oboje ;-) Pije se dobře samotné, ale dobře vyváží i pikantní nebo kořenitá jídla.
Primitivo není primitivní odrůdou, ale jmenuje se tak proto, že velmi brzy a dokonce i velmi dobře dozrává. Díky vyššímu obsahu hroznového cukru v bobulích pak ve víně po vykvašení obvykle ještě nějaký zbude (na rozdíl od většiny modrých odrůd, kterým po vykvašení na 13 - 13,5 % alkoholu zbude max. 2 g cukru). Proto je Primitivo chuťově plnější, ovocnější a šťavnatější, ovšem se zachováním pěkných, zralých, teplých a hlavně hladkých tříslovin, které drží chuť pospolu, ale nevystupují z ní.