Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Co je dozážní likér

Dozážní či expediční likér - jeho přidání je posledním krokem při výrobě šumivých vín tradiční (šampaňskou) metodou - to jsou Champagne, sekty, Cavy, Crémanty. Dozážní likér je nejčastěji tvořen třtinovým cukrem rozpuštěným ve víně v množství 500 až 750 g/l.

 

Množství použitého likéru závisí na typu vína, které chce producent získat:

Doux více než 50 gramů cukru na litr
Demic sec mezi 32 a 50 gramy cukru na litr
Sec mezi 17 a 32 gramy cukru na litr
Extra dry mezi 12 a 17 gramy cukru na litr
Brut méně než 12 gramů cukru na litr
Extra brut mezi 0 a 6 gramy cukru na litr


Pro obsah nižší než 3 gramy a pokud do vína nebyl přidán žádný cukr, lze použít označení „brut nature“, „pas dosé“ nebo „dosage zéro“.

 

Role dozáže v senzorickém vývoji vína může být slabá nebo výrazná. Pokud si výrobce vína přeje zachovat chuť a vůni vína, je jeho dozážní likér maximálně neutrální. 

Naopak, vinař může chtít dotvořit styl svého vína jinou vůní či chutí. V tomto případě své dozážní likéry připravil ze vynikajících vín a vytvořil si tak paletu vůní, ze které si bude moci vybrat final touch, který chce svému Champagne nebo sektu dát. Několik měsíců před dozáží přistoupí k několika testům různých dozázních likérů, aby vybral ten, který nejlépe odpovídá stylu, který hledá.

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.