- Vyprodáno
- Barva vína
- Bílé
- Ročník
- 2022
- Typ
- Perlivé/ Šumivé
- Odrůda
- Cuvée
- Přívlastek
- Frizzante
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Sladké
- Obsah alkoholu
- Nízký - od 6 - 11 % obj.
- Země původu
- Česká republika
- Region
- Morava
- Typ produktu
- Lahve
První rytíř - první víno ročníku 2022
Tohle víno je prostě pecka, hopsinková šťáva, nebo taky nakopávač, jak mu interně říkáme;-) Pijte ho hodně vychlazené a sladkosti se nebojte - pochází z kombinace Solarisu a krásně vyzrálých hroznů Pálavy.
A pokud se přece jenom opojné sladkosti mladého Frizzante bojíte, myslete na maminku nebo na babičku a dejte jim Prvního rytíře jako dárek. A můžete si ho pak u nich po nedělním obědě (na tajňačku) ochutnat;-)
Víno má krásnou designovou etiketu tištěnou metodou soft touch a kromě toho je výjimečné pro svou metodu sycení oxidem uhličitým, která perfektně vyhovuje trendu přírodních vín.
***SOUTĚŽ***
Soutěžte o 5x 2 vstupenky na představení Jistě, pane premiére! Představení se koná 28. října od 19.00 hod. v Mahenově divadle v Brně a po něm následuje degustace 12 vín z vinařství Zlomek & Vávra.
Kupte si do 19. října alespoň jednu lahev Prvního rytíře a my vás zařadíme do slosování. Hodně štěstí!
Unikátní víno
První rytíř z vinařství Zlomek & Vávra ze slováckých Boršic u Blatnice je unikátní hned několika způsoby.
Byl vyroben z hroznů odrůdy Solaris a pro zjemnění do něj ve vinařství přidali čerstvou šťávu z hroznů odrůdy Pálava. Víno proto nebylo potřeba nijak chemicky upravit ani dosladit, navíc má jen 10 % zbytkového alkoholu!
Druhým unikátem je metoda použitá pro dosycení tohoto mladého Frizzante oxidem uhličitým. Dosud se perlivá vína v potravinářství sytila komerčním CO2 vyráběným chemickým průmyslem. Nová technologie ale umožňuje, aby vinaři využívali oxid uhličitý, který se přirozeně objevuje při vinném kvašení.
Ve spolupráci s Mendelovou univerzitou vznikla patentovaná metoda jímání oxidu uhličitého, který se uvolňuje při kvašení. Z jednoho litru vína lze získat až 60 litrů CO2 a jímat je do snadno uskladnitelných tlakových nádob. Takto získaný oxid uhličitý lze následně využít během celého roku. Například je možné ho zapojit do chladicího procesu (například při stále populárnější kryomaceraci). Co nás ale víc zajímá je to, že tyto "vlastní bublinky" je možné do vína zase vrátit a vytvořit tak perlivé víno.
Za určitých podmínek mohou být tyto bublinky také nositeli charakteristického odrůdového aroma. Pokud bychom jimi sytili vodu, vznikla by nám hroznovou šťávou navoněná sodovka.
Velice chutné, dobře se pije. Určitě koupíme znovu
Velice příjemné. Rychle vypito.