-
Vyprodáno
-
Vyprodáno
-
Vyprodáno
Bílé sladké dezertní víno, vyrobené z hroznů sušených na slámě. Fermentace a zrání probíhaly v dubových soudcích. Barva hluboká výrazná žlutá. Chuť a vůně ovocná, rozinková s výrazným medovým závěrem. Odrůdové složení: Malvasia
Turbellari Monte Cicogna
Malvasia
Co je to Malvasia? Malvasia je starodávná rodina odrůd, která zahrnuje rozmanitou sbírku ušlechtilých bílých (výjimečně červených) hroznů pocházejících z oblasti Středozemního moře a Madeiry. Víno z těchto hroznů může být v suchém, sladkém i šumivém stylu.
Historie a současné pěstování Malvasie
Své jméno odrůda získala podle řeckého pobřežního města Monemvasia, kde se ve své době nacházela strategicky důležitá pevnost, sloužící také jako centrum obchodu. Ve středověku si benátští obchodníci víno z odrůd Malvasia oblíbili natolik, že po něm začali pojmenovávat své malé „vinotéky“.
Odrůdy Malvasie bychom dnes nalezli například na svazích Itálie, kde se pěstuje pod mnoha názvy a styly. Často je kombinována s klasickou italskou odrůdou Trebbiano a výsledek tvoří významnou část italských stolních vín. Mezi nejlepší příklady suché Malvasie určitě patří víno z oblasti Collio, Friuli-Venezia Giulia a Friuli Isonzo, které mají lehkou chuť peckovitého ovoce a výrazný květinový buket. Více na jihu v oblasti Emilia-Romagna se pak můžeme setkat s jemně narůžovělou verzí. Pokud bychom šli dále na jih dostali bychom se do oblastí, kde se částečně usušené hrozny Malvasie zpracovávají na slámová vína s vysokým obsahem přírodního cukru.
Dnes se Malvasia pěstuje na svazích v Itálii, Řecku, Portugalsku, Španělsku, Chorvatsku, Slovinsku i ve Spojených státech. Díky svému rozšíření se tak můžeme setkat s desítkami synonym a dalšími pododrůdami.
Výjimečná červená Malvasia
Jedním z nejznámějších vín vyráběných z odrůd Malvasie je víno Malmsey Madeira pocházející ze stejnojmenného portugalského ostrova. Jedná se o silné, fortifikované víno, stejně jako například portské, s bohatou tmavou barvou a ořechovou chutí.
Malvasia a párování s pokrmy
Sušší Malvasie se skvěle hodí ke studeným předkrmům a lehkým pokrmům z bílého masa. Kombinovat ho můžete také například s modrými sýry, rybami či mořskými plody. Sladkou slámovku si můžete vychutnat buď jako aperitiv nebo jako sladkou tečku místo dezertu.