VÍNOVERZITA - ODRŮDA Č. 7 - RULANDSKÉ ŠEDÉ
V sedmé koLEKCI našeho ročního odrůdového seriálu Vám představujeme jednu z nejpopulárnějších odrůd současnosti: naše Rulandské šedé, francouzský Pinot gris nebo italské Pinot grigio. Pod tím vším se skrývá jedna odrůda, která může mít mnoho tváří.
RULANDA ŠEDÁ NEBO PINOT GRIS???
Pinot gris patří do tzv. burgundské rodiny (mezi ostatní Pinoty a Chardonnay), proto jí staří vinaři ještě pořád říkají Burgunda šedá (resp. bílá, modrá). Tento název u nás nepřežil socialistické časy. Oficiálně byla pojmenována po německém obchodníkovi s víny J.S.Rulandovi, který tuto odrůdu rozšířil v Německu. Je ale povoleno používat i její původní francouzský název, proto se na etiketách můžete setkat jak s Rulandským šedým, tak s Pinot gris.
Hrozny Rulandského šedého mohou být materiálem k výrobě svěžích ovocných vín sloužících na rychlou spotřebu - ve stylu italských Pinot grigio - nebo se z ní mohou vyrábět těžší, strukturovaná vína vhodná k archivaci v burgundském stylu, tedy v tom, ve kterém jsme vyrobili naše KLUB-VÍNO, jenž v této studijní kolekci samozřejmě nemůže chybět ;-)
RULANDA ŠEDÁ ANEB PINOT GRIS VE SVĚTĚ
Odrůda Rulandského šedého pochází z Burgundska. Je geneticky nejblíže Rulandskému modrému. Vzhledem k tomu, že má tmavé slupky (jenom trochu světlejší, než Rulanda modrá), vzniká z ní asi nejtmavší bílé víno. Někdy má až růžovo-oranžové tóny, v závislosti na délce macerace šťávy na slupkách. Naopak, Rulanda modrá patří mezi nesvětlejší červená vína.
RULANDA ŠEDÁ U NÁS
http://www.vino-klub.cz/rulandske-sede.
KO-LEKCE č. 7 – RULANDSKÉ ŠEDÉ
V naší studijní kolekci najdete tři vína suchá, dvě polosuchá a jedno polosladké. Vína jsou seřazena v degustačním (doporučeném studijním) pořadí.
DOPLŇKOVÉ SAMOSTUDIUM – VOLNĚ VOLITELNÉ VZORKY
MOUDRO NA ZÁVĚR
Moudrem na závěr je apelace na Vás, abyste si v restauracích nenechali namluvit, že nemají Rulandu šedou, ale jen Pinot grigio. Prosím, poučte nepoučený personál ;-)
Doufám, že se Vám téma dnešní (ko)lekce líbilo. Další tekutou látku Vám představíme za 14 dní.
VÍNOVERZITA - ROČNÍ KURZ ODRŮD
Dvousemestrový kurz, který pro Vás připravil akademický tým Katedry Nevinné teorie a vinné praxe Fakulty vinných studií Benediktské vínoverzity v Praze v čele s prof. Veronikou Šilinkovou, WP (Wine Professor), vedoucí katedry a vědeckou kapacitou mezinárodního formátu (vysledovatelný intelektuální dopad až na Moravu!)
Kurz s názvem ÚVOD DO TEORIE ODRŮD bude probíhat formou e-learningu a praktických degustačních ukázek, díky kterým studenti (tedy Vy, milí kolegové) získají základní znalosti o moravských odrůdách. Podmínky udělení zápočtu, zkoušky a titulu se dozvíte v následujícím sylabu.
ÚVOD DO TEORIE ODRŮD - SYLABUS
Rozsah:
Přímá výuka každých 14 dní. Mezi přednáškami se předpokládá důsledné samostudium.
Konzultace jsou možné v konzultačních hodinách – každý pracovní den od 14,00 do 21,00 v kanceláři Víno-klub-Baru, Benediktská 3, Praha 1.
Vyučující:
prof. Veronika z Víno-klubu, WP, Univerzita v Benediktské (přednášející, intelektuálně zaštiťující)
prof. Radek z Víno-klubu, WP (přednášející, ležící, spící)
studijní oddělení: Pavína z Víno-klubu (objednávky vyřizující, studentům napomáhající, stále se plaše usmívající)
Cíle kurzu:
Naučte se znát nejdůležitější moravské odrůdy. Každých 14 dní pro Vás připravíme průřezovou kolekci jednou z našich nejdůležitějších odrůd. Vybereme pro Vás 6 našich nejlepších vín, dodáme Vám studijní materiál a necháme Vás prochutnat si odrůdy, které s u nás nejčastěji pěstují.
Osnova:
S ohledem na ustanovení § 199 zákona č. 140/1961 sb. o šíření poplašné zprávy budou témata přednášek odtajňována postupně.
Literatura:
Jako základní pramen studia Vám poslouží naše newslettery, facebookový profil a internetové stránky Víno-klubu. Využít můžete také osobních setkání s námi v konzultační místnosti našeho BARU v Benediktské 3.
Výukové metody:
Převážně e-learningový kurz kombinující prvky e-výuky a získávání praktických zkušeností v podobě ochutnávek soukromých (v pohodlí Vašeho domova) i méně soukromých (v pohodlí našeho BARu).
Podmínky pro udělení zápočtu, zkoušky, titulu
- pro zisk víno-titulu Autorizovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 50 – 80 % víno-kreditů
- pro zisk víno-titulu Certifikovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 80 – 99 % víno-kreditů
- pro zisk titulu Sommeliér Víno-klubu, čímž se akademicky vyrovnáte kapacitám v oboru vinné teorie, prof. Veronice a prof. Radkovi!!!, je třeba získat min. 80 % víno-kreditů a složit zkoušku v rozpoznávání slepých vzorků bez etiket s kolekcí Slepý Sommeliér_odrůdový.
V odrůdovém seriálu, který pro Vás budeme celý akademický rok připravovat, vyjde celkem 20 kolekcí, z toho 10 bílých a 10 červených. Kredity získáváte jejich nákupem.
Pokud se rozhodnete některou z ko/lekcí vynechat, můžete kompenzovat tento svůj výpadek v plnění Vašich studijních povinností u nás na BARu, kde pro Vás bude připraveno údoučování ve formě degustačního menu 6 vzorků vín, které aktuální kolekce obsahuje.
UPOZORNĚNÍ: Zkoušející odborná asistentka Lucie má právo provést namátkovou kontrolu znalostí studentů.
(Neformálním způsobem můžete titul získat tak, že nám pošlete 5 000 Kč na bankovní účet pod tajným variabilním symbolem CHCITITUL, a my Vám obratem zašleme požadovaný diplom :-))))