O VINAŘSTVÍ REISTEN
Reisten je sofistikované moravské vinařství s vinicemi na vápencovém podloží pod Pálavskými vrchy, které vyrábí vína zejména pro zkušenější konzumenty nebo vysokou gastronomii. Reisten je středně velké vinařství, které působí na mineralitou oplývajících kopcích Pálavy a mikulovského okolí. Charakter tohoto terroir se projevuje v každé jejich lahvi. Nejtypičtějším vínem z této oblasti je jejich Ryzlink vlašský z vinice Pod Pálavou, která je 36 let stará a díky tomu již kořenový systém révy vinné dosáhl na vápencové bloky pod povrchem. Proto je v tomto víně cítit minerální až kamenitou chuť, dokonce až slanost, která pochází z pálavských vápenců. Je to výborné víno pro gastronomii.
Dalšími stěžejními odrůdami jsou jejich Ryzlinky rýnské, všechny druhy vín burgundské rodiny a Sauvignon Blanc. Nejoblíbenějším a vždy nejdříve vyprodaným vínem je Pinot Blanc (Rulandské bílé) z nejlepší pavlovské trati nazvané U Božích muk. Ryzlinky rýnské zase krásně nazrávají na lahvi. Hodí se pro delší archivaci a vyplatí se na ně počkat. V Reistenu se nevyrábí mnoho červeného, o to větší důraz je na ně kladen. Dvě červená vína z jejich sklepů patří mezi českou špičku. Jsou jimi Pinot Noir (Rulandské modré) a Merlot. Červená vína jsou na trh uváděna nejdříve po třech letech, kdy zrají a čekají na svůj okamžik v již použitých sudech barrique. Pinot Noir (Rulandské modré) je vyráběn starofrancouzskou metodou a díky ní vzniká krásné sametové víno burgundského typu. Merlot je zase nádherně višňovo-ovocný. Z modrých odrůd vyrábí Reisten i dvě vína růžová - clarety. Tělnatější Claret, který je kupáží výše uvedených odrůd - Pinot Noir a Merlot, a svěžejší Clarissimo, vznikající z odrůdy Svatovavřinecké. Clarissimo v roce 2010 vyhrálo Test MF Dnes jako nejlepší růžové České republiky.
V pavlovských sklepích Reisten vyrábí cca 90 000 lahví ročně. Hrozny nepochází jen z vlastních vinic, které se rozprostírají na 30 hektarech v obcích Pavlov, Mikulov a Sedlec. Vína z Reistenu jsou vhodná pro gastronomii. Díky své vysoké mineralitě, vysokému extraktu a výraznějším kyselinkám se dobře kombinují s jídlem. Na své vinné lístky je zařadila řada prestižních restaurací – v Praze je to například restaurace hotelu Four Seasons – Allegro či restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, v Brně pak restaurace U Kastelána, Borgo Agnese a mnohé další. Reisten sklízí úspěchy i na mezinárodním poli, za zmínku stojí jistě ocenění časopisu Decanter (vína z prémiové řady Maidenburg - Pinot Blanc 2008 a Riesling 2008) či zlatá medaile z mezinárodní výstavy v San Franciscu.
-
Vyprodáno
-
Vyprodáno
O VINAŘSTVÍ REISTEN
Reisten je sofistikované moravské vinařství s vinicemi na vápencovém podloží pod Pálavskými vrchy, které vyrábí vína zejména pro zkušenější konzumenty nebo vysokou gastronomii. Reisten je středně velké vinařství, které působí na mineralitou oplývajících kopcích Pálavy a mikulovského okolí. Charakter tohoto terroir se projevuje v každé jejich lahvi. Nejtypičtějším vínem z této oblasti je jejich Ryzlink vlašský z vinice Pod Pálavou, která je 36 let stará a díky tomu již kořenový systém révy vinné dosáhl na vápencové bloky pod povrchem. Proto je v tomto víně cítit minerální až kamenitou chuť, dokonce až slanost, která pochází z pálavských vápenců. Je to výborné víno pro gastronomii.
Dalšími stěžejními odrůdami jsou jejich Ryzlinky rýnské, všechny druhy vín burgundské rodiny a Sauvignon Blanc. Nejoblíbenějším a vždy nejdříve vyprodaným vínem je Pinot Blanc (Rulandské bílé) z nejlepší pavlovské trati nazvané U Božích muk. Ryzlinky rýnské zase krásně nazrávají na lahvi. Hodí se pro delší archivaci a vyplatí se na ně počkat. V Reistenu se nevyrábí mnoho červeného, o to větší důraz je na ně kladen. Dvě červená vína z jejich sklepů patří mezi českou špičku. Jsou jimi Pinot Noir (Rulandské modré) a Merlot. Červená vína jsou na trh uváděna nejdříve po třech letech, kdy zrají a čekají na svůj okamžik v již použitých sudech barrique. Pinot Noir (Rulandské modré) je vyráběn starofrancouzskou metodou a díky ní vzniká krásné sametové víno burgundského typu. Merlot je zase nádherně višňovo-ovocný. Z modrých odrůd vyrábí Reisten i dvě vína růžová - clarety. Tělnatější Claret, který je kupáží výše uvedených odrůd - Pinot Noir a Merlot, a svěžejší Clarissimo, vznikající z odrůdy Svatovavřinecké. Clarissimo v roce 2010 vyhrálo Test MF Dnes jako nejlepší růžové České republiky.
V pavlovských sklepích Reisten vyrábí cca 90 000 lahví ročně. Hrozny nepochází jen z vlastních vinic, které se rozprostírají na 30 hektarech v obcích Pavlov, Mikulov a Sedlec. Vína z Reistenu jsou vhodná pro gastronomii. Díky své vysoké mineralitě, vysokému extraktu a výraznějším kyselinkám se dobře kombinují s jídlem. Na své vinné lístky je zařadila řada prestižních restaurací – v Praze je to například restaurace hotelu Four Seasons – Allegro či restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, v Brně pak restaurace U Kastelána, Borgo Agnese a mnohé další. Reisten sklízí úspěchy i na mezinárodním poli, za zmínku stojí jistě ocenění časopisu Decanter (vína z prémiové řady Maidenburg - Pinot Blanc 2008 a Riesling 2008) či zlatá medaile z mezinárodní výstavy v San Franciscu.