• Nové
  • Nové
Woodhaven - Chardonnay
Woodhaven - Chardonnay

Woodhaven | Chardonnay, suché, 2018

Ve vůni cítíme broskve, hrušky, jablka, citrony a ananas a díky školení v bariku také tóny vanilky. Suché.
Barva vína
Bílé
Ročník
2018
Typ
Tiché
Odrůda
Chardonnay
Objem
0,75
Obsah cukru
Suché
Obsah alkoholu
Středně vysoký - do 14,5 % obj.
Země původu
USA
Region
Kalifornie
209 Kč
Zisk korků: 5
Zbývá více než 100 ks
Množství:

Kód: DE.38
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
DOPRAVA ZDARMA
PŘI NÁKUPU NAD 2500 Kč
Doručení kurýrem po celém území ČR
DORUČENÍ KURÝREM
PO CELÉM ÚZEMÍ ČR
Množstevní sleva při nákupu nad 5000 Kč
MNOŽSTEVNÍ SLEVA
PŘI NÁKUPU NAD 5000 Kč

VŠECHNO, CO JSTE CHTĚLI VĚDĚT O SUDECH


Barik je dubový zevnitř vypálený (vytoastovaný) nebo nevypálený sud o objemu 225 litrů, který se používá k vyzrávání vín. Školením v sudu získává víno aroma v závislosti na typu sudu, délce zrání v něm a intenzitě jeho vypálení. Roli hraje také, jaká část z celkového objemu vína v sudu zrála - zda 100 % nebo jen určitý podíl.


Z pohledu výroby se ukázalo jako ideální prostředek zpracování vína dřevo z dubu. Využívá se především dřevo amerického bílého dubu (= americký dub), ze stromů starých alespoň 70 let, a dřevo evropského dubu letního nebo zimního (= francouzský dub) – u nich se stáří stromu pohybuje od 100 let výše. Dubová prkna se pak nechávají zrát (několik let na slunci, nebo kratší dobu v peci). Z jednoho stromu je pak možné vyrobit pouhé dva sudy.


Nákladná výroba sudu se odráží i na jeho ceně – jeden sud vyjde vinaře na cca 20 000 Kč a smí být naplněn pouze třikrát. Z toho je patrno, že každý vinař si dobře rozmyslí, jaké víno má dobrý potenciál pro krášlení barikem.


Vypálení, pokud se vůbec provádí, provádí se ve čtyřech stupních intenzity od lehkého (light), kdy je barva vnitřku sudu stále ještě dost světlá, po těžké (heavy), které opravdu vypadá jako ohořelý kus dřeva.


Během zrání víno ze dřeva sudu absorbuje aromatické látky, jako je vanilin, laktony (vyskytují se u neopáleného nebo lehce opáleného dřeva předávají vínu dřevité tóny a vanilkové, někdy až kokosové aroma), třísloviny a sacharidy (u středně vypálených sudů - dodávají sladké tóny karamelu a pražených mandlí), dehtové látky (u těžce opálených sudů – kořenité aroma hřebíčku, skořice, a také kouřové aroma toastu).


Víno, které zraje v sudu z nového dubového dřeva, v něm získává toastové tóny. Francouzský dub předává vínu kouřově, toastové, zakulacenější aroma. Víno z amerického dubu je pikantnější, štipkavější, vanilkovější.


Důležité je také, zda je sud starý či nový. Případně, o kolikáté ze tří použití se konkrétně jedná. (Po červených vínech bývá často sud naplněn nějakým pěkným destilátem, třeba brandy nebo rumem.)


Celou studijní kolekci 6 ODSTÍNŮ DUBU v Chardonnay , která obsahuje ukázková bariková vína odrůdy Chardonnay a voní po vanilce, karamelu a toastu s máslem, najdete TADY .


Vinařská oblast Kalifornie

Víno začali v Kalifornii pěstovat už španělští misionáři – jednoduše jim v Novém světě chybělo mešní víno. Americkým vinařským průmyslem ve dvacátých a třicátých letech 20. století otřásla prohibice. Zákon velel zničit vinice i sklepy. Z této pohromy se vinaři vzpamatovali až v 60. letech, kdy řada z nich začala zkoumat a využívat skutečný potenciál svých regionů. Dnes je v Kalifornii více než 1 200 vinařství.

Kalifornie byla první novosvětskou vinařskou oblastí, která byla mezinárodně uznávána jako zdroj kvalitních vín. Slavný Robert Mondavi naučil Američany, co je to dobré víno a dobré jídlo. Vinařství jako to jeho v Napě, tedy takové, ve kterých jsou návštěvníkům dveře (a sklepy) otevřen, slouží nyní jako vzor vinařské turistiky po celém světě i u nás.

Kalifornie se stala synonymem pro oblast velkých červených a tělnatých bílých dubem vonících vín. Jsou to především chladné tichomořské větry foukající ze západu, kde jsou nasávány do údolí teplým vzduchem, které stojí za úspěchem výroby vína Kalifornii. Větry ochlazují vinice nacházející se až 50 mil směrem do vnitrozemí.

Nejvýznamnější vína pocházejí právě z takových chladnějších oblastí v blízkosti studených tichomořských proudů. Půdy v celé Kalifornii jsou rozmanité a vína se vyrábějí v mnoha různých zeměpisných šířkách, takže tato "tichomořská klimatizace" je pravděpodobně hlavním určujícím prvkem vinařství v tomto regionu.

Dvě nejznámější oblasti, které dominují kalifornskému vínu, jsou Napa a Sonoma, ale vynikající pověst si získaly také oblasti jižně od San Francisca - Paso Robles, Monterey, Santa Cruz Mountains a Santa Maria Valley, z nichž poslední je sice blíže k Los Angeles než k San Franciscu, ale právě díky vlivu Pacifiku se jedná se o chladnější oblast, než je severněji položená Napa Valley.

Kalifornské hvězdné odrůdy jsou Cabernet Sauvignon a Zinfandel (Primitivo), Pinot noir a Chardonnay.

Většina vinařských oblastí nyní spadá pod místní apelační systém AVA (American Viticultural Areas). Podmínky v AVA nejsou pro pěstování vinné révy a výrobu vína tak přísné jako v Evropské unii, upřesňují pouze zeměpisné umístění dané oblasti a vyžadují, aby všechna vína označená jako AVA byla vyrobena z 85 % hroznů z daného místa. Na odrůdy, na výnosy nebo na způsob výroby vína se nevztahují žádná omezení. Aby se navrhovatelé mohli kvalifikovat pro status AVA, musí prokázat, že posuzovaná oblast je dobře známá, že existují klimatické a geografické rysy, které ji odlišují od ostatních a že hranice mají historický základ.


O ODRŮDĚ: CHARDONNAY


Chardonnay je jednou z nejpěstovanějších odrůd na světě. Dříve byla ceněna pro to, za co je nyní opovrhována - pro svou univerzálnost. Pěstuje se v nejvíce vinařských oblastech na světě, dává stabilní úrodu v poznatelných charakteristikách. Jirka Hort označil ročník 2015 za ročník Chardonnay. Tato odrůda totiž nejlépe zvládla sucha i horka loňského roku. Nejen o tom, jak bylo Chardonnay až do konce 19. století zaměňováno s Rulandských bílých, si přečtětě na našich Vínovinách





Všechny Chardonnay v našem portfoliu najdete zde:
www.vino-klub.cz/chardonnay



Hodnocení

27.11.2020

23.11.2020

23.11.2020

22.06.2020

22.06.2020

15.06.2020

12.05.2020

18.04.2020

06.04.2020

26.03.2020

Nejnovější tematické kolekce vín

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.