Základní víno vinařství. Vinice se nacházejí na severních svazích sopky Etna, v nadm. výšce 700 – 900 m. Počasí v těchto výškach, slunečný úpal přes den a chladné noci, dělá tyto vína mimořádně jemná a elegantní. Je to nejvyšší nadmořská výška na starém kontinentě, kde se réva pěstuje. Sběr hroznů probíhá koncem října (druhý nejpozdnější sběr celé Itálie).
O VINAŘSTVÍ - TERRE NERE:
Známý italských obchodník s vínem Marco de Grazia zakoupil v roce 2002 na severním svahu Etny vinařství s 22 ha excelentních vinic. Některé vinice jsou ve výšce téměř 1.000 m n.m. Mimořádné podmínky lávového podloží, mikroklima, nadmořské výšky dávají tomuto „ terroir“ zcela specifický rozměr, stejně tak i vínům , která jsou srovnatelná s víny Brugundska nebo Barola.
Během velmi krátké doby se o vínech z vinařství Terre Nere začalo mluvit jako o nejlepších sicilských vínech.
O SICÍLII:
Sicílie je největším ostrovem ve Středozemním moři. Zároveň patří mezi čtyři největší vinařské regiony Itálie. Od pevniny ji odděluje Messinská úžina.
Má tvar trojúhelníku a je omývána třemi moři (ze severní strany Tyrhénským, z východní Jónským a z jihu Středozemním). Její povrch tvoří ze tří čtvrtin hory a pahorky.
Sicílie má velmi příznivé podmínky pro pěstování révy vinné. Léta jsou horká s velmi nízkými srážkami a vinice se nacházejí v relativně vysokých nadmořských výškách (700 m není nic neobvyklého) s vysokými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí (až 15 oC).
Vína ze Sicílie mají většinou vysoký obsah alkoholu, působí zvláštním a silným dojmem, k čemuž přispívá sopečné podloží a velmi teplé podnebí.
Na celkové produkci Itálie se podílí 13,0%.