Název: Crémant „Carte de Cœur“ Rosé Brut
Veuve Ambal, Montagny lès Beaune
Apelace: Crémant de Bourgogne AOC
Oblast:
Burgundské terroiry: Chablisien, Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais,
Popis a historie:
Vinařský dům Veuve Ambal, založen v roce 1898 je dnes č.1 ve zpracování šumivých vín, tzv. tradiční metodou v Burgundsku. Tento výsledek byl dosažen díky neustálému zlepšování kvality vín. Svědčí o tom certifikace normy ISO 902, obdržené v říjnu 1997 a 901 verze 2000, obdržené v dubnu 2004. Taktéž certifikace „ECOCERT“ obdržená za produkci pocházející z biologického pěstování.
Technická data:
Veuve Ambal zajišťuje kvalitu suroviny ze své vlastní produkce o výměře 117 ha ze třech podoblastí Burgundska. Crémanty jsou zpracovány klasickou, tedy šampaňskou metodou z různých burgundských odrůd: Pinot-noir, Chardonnay, Aligoté a Gamay.
Carte de Cœur Rosé Brut je zpracováno hlavně z odrůdy Pinot-noir, se špetkou Gamay.
Hodnocení a degustace:
Toto víno bylo vyznamenáno zlatou medailí v soutěží „Côte Chalonnaise 2005“ Prezentace v čiré láhvi vyzdvihuje nádhernou barvu tohoto vína. V ústech dominuje červené ovoce (maliny a rybíz). Jemné bublinky a krásný světle růžový šat okouzlí oko i toho nejnáročnějšího klienta.
Gastronomie:
Crémant „Carte de Cœur“ rosé brut se bude líbit jako aperitiv hlavně dámám. Ale výborně doprovodí dezert z červeného ovoce. Podává se v teplotě 7 až 8°