O TÉTO KOLEKCI
Tato kolekce obsahuje šest suchých bílých vín z Moravy v základních odrůdách, které musí každý znát a poznat. Vybrali jsme Vám typické zástupce daných odrůd tak, abyste se je na těchto vínech naučili poznávat. Můžete si koupit hned dvě kolekce, jednu si nastudovat a druhou vypít naslepo (P.S. Tip, jak zabavit skupinu vinných konzumentů, kteří k Vám přijdou na návštěvu :-)
Základní charakteristiky vybraných odrůd jsou tyto:
Müller - lehké vínko s jemnou muškátovou vůní
Veltlín - kořenitý s tóny pepře (tento navíc od Kořínka :-)
Vlašák (Ryzlink vlašský) - naše národní odrůda, Vlašák z Pálavy, hodně minerální, tóny vlašských ořechů
Rýňák (Ryzlink rýnský) - svěží kyselinka, tóny meruněk
Sauvignon - tóny černého rybízu (plodů i lístků), nebo bílé broskve či angreštu
Rulandské šedé - plnější tělo, méně kyselinky (není svěží, ani tolik ovocná)
Berte to opravdu jako základní kolekci. Samozřejmě by se dalo diskutovat, zda tu nechybí Chardonnay nebo Rulandské bílé, které jsme tolik opěvovali po jeho úspěchu v testu MF Dnes (viz kolekce: Best of... 2011 - bílé). Všechna vína se tam ale nevešla. Ostatně, každá odrůda má také své nuance v rámci různých podoblastí a dokonce i tratí. A to je to kouzlo, co nás vinné nadšence baví.
Pokud Vás třeba zajímají přímo Ryzlinky, nebo to po vypití této základní kolekce zjistíte, doporučuji dále pokračovat kolekcí České Ryzlinky, kde najdete 3 typické Vlašáky a 3 Rýňáky a mimo jiné se dozvíte, že nejsou rodina.
SUCHÁ VÍNA
Tichá vína se podle obsahu zbytkového cukru rozdělují na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Do kategorie suchých vín mohou být zařazena pouze ta vína, která mají maximálně 4 g zbytkového cukru nebo splňují podmínku o 2 g rozdílu mezi zbytkovým cukrem a celkovými kyselinami avšak pouze do celkových 9 g cukru na litr.
Pro úplnost dodávám, že polosuchá vína mají zbytkový cukr v rozmezí 9 - 12 g na litr, polosladká jsou ta, která ho mají mezi 12 - 45 g a sladká vína jsou všechna s obsahem zbytkového cukru převyšujícím 45 g.
PROČ HOLDUJEME SUCHÝM VÍNŮM?
Napadá Vás otázka, proč bychom měli holdovat suchým vínům, když dražší a kvalitnější jsou vína s vyšším obsahem cukru tedy s vyšším přívlastkem jakým je například výběr z hroznů, výběr z bobulí nebo ledové víno? U sladších vín oceňujeme nádhernou vůni v kombinaci s harmonickým vyšším cukrem, který nám připomíná chuť hroznu. Zároveň platíme za exkluzivitu, protože hrozny nemusí každým rokem tak dobře vyzrát a uchovat si tak vysoký zbytkový cukr.
Suchá vína je jednodušší vypěstovat, ale rozhodně je větším kumštem z nich vyrobit kvalitní víno. Za vyšším cukrem se totiž nic neschová, vše je odhaleno již po prvním doušku. Skvělá suchá vína také nádhěrně zavoní a jejich pití je skvělým doplňkem k jídlu či k delšímu posezení s přáteli, protože neunaví, naopak osvěží a pomohou nám strávit vše, co jsme si s chutí dopřáli k nedělnímu obědu. Je důležité je dobře vychladit na 10 - 14° C.