Proč je Primitivo tak populární?
Primitivo má širokou fanouškovskou základnu! Když k nám do Víno-klubu dorazí někdo, kdo chce koupit červené víno (ať už pro sebe nebo jako dárek) a nemá úplně jasnou představu, doporučuji mu právě Primitivo. Proč? Chutná totiž jak mladým nezkušeným jazýčkům, tak protřelým milovníkům červeného. Je to plné a silné víno (cca 13 a více % alkoholu), ale přesto je na jazyku sametově hebké s podtónem zralého červeného ovoce.
Proč se Primitivo stalo Primitivem?
Primitivo klame tělem. Rozhodně není primitivní! A to navzdory svému jménu, které se snadno může stát terčem posměchu. Název odrůdy je totiž odvozen od jejího brzkého dozrávání na vinici (primi = první).
Primitivo se pěstuje se v teplých krajinách. Nejvýznamnější a nejznámější je oblast v podpatku italské kozačky - Apúlie (Puglia), kde se z této odrůdy vyrábí harmonická, chuťově bohatá a tělnatá vína.
Primitivo z Puglie je takové slunce v lahvi. Díky dostatku slunečných dnů dozrávají hrozny velmi brzy, a tak už na začátku sezóny lze pozorovat, že hrozny jsou pěkně velké a lahodné s aromatickou ovocnou linkou. Při jeho výrobě překvasí vyšší obsah hroznového cukru na vyšší alkohol, který je ale v chuti krásně vybalancován ovocnou složkou (fíky, borůvky, ostružiny) a vyzrálými (teplými) tříslovinami.
Všechny složky Primitiva (cukr, alkohol, třísloviny) jsou v dokonalé rovnováze. Primitivo není lehké víno, ale rozhodně vás nebude drhnout na jazyku. Spíš ho jemně pohladí a v ústech zanechá příjemný, sametový dojem.
Jaká jídla se k Primitivu hodí?
Primitivo skvěle doplní všechny druhy masa. Nejlépe se ovšem hodí k pečenému jehněčímu, tradičním steakům či k čočce se slaninou. I vegetariáni si ho mohou vychutnat k obědu, např. v ideální kombinaci s kari rýží s červenou řepou.
Edukační vsuvka - Primitivo nebo Zinfandel?
Primitivo se do jižní Itálie dostalo přes Jaderské moře z Chorvatska, kde se pěstuje dodnes. Říká se mu tam Crlenak Kaštelansi (čtI: Kjel-nak Cas-tel-lansky). Na přelomu 19. a 20. století, kdy část italského obyvatelstva emigrovala do USA, přivezli s sebou i sazeničky Primitiva, které se v USA (především v Kalifornii) uchytily jako Zinfandel. V USA ho dělají na suchý i na sladký způsob, a dokonce z něj vyrábí i růžové víno, kterému se dle logiky vinné kolorologiky říká White Zinfandel.