Hodnocení ročníku 2018
Můžeme vzít hopem! Letos totiž v lahvích Svatomartinských a Mladých vín dostanete úplně nejvyšší možnou kvalitu. S přihlédnutím k průměrné nižší ceně těchto vín tak v lahvích získáte maximální poměr ceny a výkonu!
Jakto?
Hrozny byly letos dříve zralé => o 14 dní více času na výrobu
Vzhledem k dřívějšímu rašení révy na jaře a velmi teplému létu se letos s vinobraním začínalo průměrně o 2 - 3 týdny dříve. Georg Weinwurm letos začal sklízet rekordně brzy, přesně 13. srpna. A mít o 14 dní více na výrobu Svatomartinských vín, která mají daný termín uvedení na trh, to se počítá! Podle Tomáše Krista nemusela být mladá vína při výrobě tak znásilňovaná. I proto jim předpovídá delší budoucnost. Můžete si teď, podle jeho názoru, udělat pořádné zásoby a pít je klidně celý rok.
Vyšší zralost hroznů => většina Svatomartinských by mohla být pozdními sběry
Díky optimální a dřívější zralosti hroznů se Mladá a Svatomartinská vína letos nemusela při výrobě doslazovat. Tudíž, vína jsou minimálně o úroveň až dvě kvalitnější, než v ročníku, kdy je vinobraní opožděné, hrozny jsou nedozrálé a nezbývá než doslazovat. Přesněji řečeno, místo obvykle řidších svatomartinských "jakostek" budete letos pít plnější, ale suché, pozdní sběry, ovšem za danou a nižší cenu "jakostek".
A s ohledem na jejich plnější strukturu vám letošní mladá vína i déle vydrží.
Velmi zdravé hrozny = krásně voňavá vína
Letošní suché a horké léto zapříčinilo, že hrozny byly při sběru velmi kvalitní a hlavně velmi zdravé. Díky tomu vinaři nemuseli omezovat dobu macerace na slupkách, tj. nemuseli se nadzvukovou rychlostí šlupek zbavovat, jako tomu bylo v jiných mokrých a nahnilých ročnících. Letošní vína tak vynikají vysokou ovocnou aromatikou! Třeba Muškát moravský ze Zámeckého vinařství Bzenec voní přenádherně. Roman Sečka k tomu upřesňuje, že tento jeho Muškát voní jako čerstvě natrhané hrozny a mandarinky.
MLADÁ VÍNA
Mladá vína mají být svěží, šťavnatá, ovocitá, jiskrná. Mají nám ukázat to, v co se proměnila z ošklivého káčátka (burčáku). Mají nám pomoci překonat splín z podzimu a zimy a zprostředkovat nám slunečné dny, které se zračí v každé kapce mladého moku.
MLADÁ VÍNA - CO?
Mladá vína jsou první vína, která vzniknou v daném ročníku a vinařství. Každý z vinařů to své "MLADÉ" označuje jinak.
PROČ TO NEJSOU SVATOMARTINSKÁ?
Hlavním důvodem je, že vinař používá svou vlastní značku mladého vína a nechce se jí vzdát. Dalším důvodem je, že se nemusí držet striktního omezení, co se týká odrůd schválených k výrobě vín pod značkou Svatomartinské. Mladé víno může vyrobit z odrůdy, ze které chce a která se mu třeba ve sklepě jeví nejlépe.
S těmito mladými víny vinař nepodstupuje peripetie schvalovací komise pro Svatomartinské víno nebo nechce vínu vývoj uspěchat přípravou na přísné kontrolní degustace, které se kvůli fixnímu termínu distribuce - na Svatého Martina - dne 11.11. - lépe či hůře stíhá.
Kažopádně i tato mladá vína patří do stejné skupiny jako Svatomartinská a Beaujolais, pijí se u stejných příležitostí a při stejném menu, například ke Svatomartinské husičce. Je krásné na těchto vínem pozorovat a objevovat jejich budoucí potenciál.
MLADÁ VÍNA - JAK?
Mladá vína mají tu výhodu, že od nich příliš nečekáte, takže mohou pozitivně překvapit, někdy více, někdy méně. Každopádně jsou převážně suchá, svěží a ovocitá, neunaví Vás a nabádají Vás k další skleničce. Přistihnete se, že si s nimi opravdu rádi ťukáte. Vždyť je to čas, kdy se s mladými víny může začít připíjet.
MLADÁ VÍNA - S KÝM?
Mladá vína se hodí podobně jako Svatomartinská k tradičnímu menu. Bílými víny zapíjejte ryby (třeba candáta plněného husími jatýrky), červená Vám pak pomohou strávit do zlatova pečenou husičku nebo husí paštičku. Růžová pijte mezi chody, osvěží Vás a navnadí na další pití. Každopádně se o mladá vína podělte s přáteli :o) K nekonečnému mládí se pravděpodobně nepropijete, ale budete se tak alepsoň cítit.
MLADÁ VÍNA - KDY?
U Mladých vín se striktně nedodržujet termín Svatomartinských slavností (od 11.11.), nicméně doporučuji to udržet podobně. Vína budou lépe připravená, budete k nim mít zorganizované akce a uvařené pokrmy. A stejně jako pro všechna mladá vína, i zde platí, že je nejlepší užít si jich v jejich nejvyšším a nejlepším bodě, tedy zkonzumovat je co nejdřívě, nejpozději však do jara příštího roku.