- Vyprodáno
- NASTUDOVALI JSME ZA VÁS
Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení |
Přijmout zvolené cookies |
Naše v pořadí již druhá studijní kolekce obsahuje čtyři vzorky, které můžete bez čekání otevřít a ochutnat si Bordeaux ihned. Na dvě se ovšem se vyplatí počkat si pár let. Prokážete tak, že červeným Bordeaux opravdu rozumíte - Bordeaux totiž, jak je známo, zraje jak víno;-)
Doporučujeme si z ochutnávání udělat malý rituál - dopřát sobě relaxaci a vínu čas se krásně otevřít. Červená z Bordeaux nejsou prvoplánová. Velmi jim prospěje dekantace, která podpoří oxidační proces a Bordeaux rychleji vyjeví své přednosti.
Vychutnat si je můžete ve čtyřmi medailemi ověnčeném Château La Raze Beauvallet - Médoc AOC, 2015, které v žebříčku Decanter získalo 86 b. Tohle Bordeaux už je úplně hotové, připravené k pití. Takhle my si představujeme dobré Bordeaux, jež vám zároveň poslouží jako laťka při srovnávání s ostatními víny ve studijní kolekci. Ročník 2015 je navíc v Bordeaux považován za ročník století, čemuž ovšem odpovídají i ceny. Tento Médoc u nás aktuálně koupíte až za 292 Kč (běžná cena je 389 Kč), a to je pro hotové Bordeaux, ve vynikajícím ročníku, boží poměr cena-výkon.
Tím bychom měli levý břeh estuáru Gironde nastudovaný.
Když se přesuneme na pravý břeh, objevíme díky Château le Vieux Cedre, 2016, apelaci Montagne St. Emilion AOC. Jílovito-vápencový půdní profil prospívá nejvíce Merlotu, který by se podle všech pouček měl dát pít i mladý. Nebyla by to ale Francie, aby se nenašla nějaká výjimka. Tohle cuvée, ač 5 let staré, má svůj vrchol teprve před sebou.
Kupte si jich víc a uschovejte si je ještě pár let. Postupně jedno za druhým otevírejte - třeba s ročním odstupem a ochutnávejte je, dokud nebudou jejich dosud výrazné taniny pěkně vyzrálé a vyvážené. Pak budou perfektní. Od Guide Hachette už teď dostalo 2 hvězdičky s komentářem, který je jasným příslibem do budoucna: "Pod hlubokou rubínovou barvou se ve vůni objevují výrazné tóny zralého ovoce. Na patře se snoubí pikantní tóny s příjemnou délkou. Toto víno, kulaté a strukturované pevnými taniny, jasně ukazuje svou komplexitu."
Château Vangelys, 2016, z apelace Lalande de Pomerol AOC má oproti němu už uhlazenější, studenější třísloviny, v chuti ucítíte vanilku a tóny zralých švestek. Lalande de Pomerol je mezi milovníky Bordeaux stále vyhledávanější apelací, která produkuje velice kvalitní vína pravého břehu za rozumnou cenu.
Studijní kolekci Úvod do Bordeaux doplňují dvě Bordeaux Rouge - což je regionální apelace, která smí být použita napříč všemi oblastmi departmentu Gironde. A jedno apelačně vyšší - Bordeaux Supérieur. Jsou to vína, která mají spíše ovocný, než tříslovinový charakter, jsou dobře pitelná a archivace u nich primárně není nutná. Výborně se hodí k párování k bordeauxským specialitám, jakou jsou vyzrálý steak nebo telecí ledvinky s omáčkou bordelaise z červeného vína, morku, másla, šalotky a redukce demi-glace.
Ochutnejte naše základní, elegantní, zaoblené Ginestet - Bordeaux Rouge, 2018 s výraznými tóny tmavých bobulí. Vykouzlete si k němu doma jehněčí na česneku a rozmarýnu s gratinovanými bramborami.
Mascaron par Ginestet, 2016, je výkladní skříň Maison Ginestet, který se jako Négociant-Eleveur (další pojem z lekce Bordeaux) specializuje na výkup mladých vín, která pak školí v sudech ve svých sklepích. Maison Ginestet je už více než sto let jedním z nejdůležitějších negociantů v Bordeaux. Víno se pyšní čtyřmi medailemi včetně stříbrných z bruselské mezinárodní soutěže a stříbrné z přehlídky Bordeaux. Ve vůni ucítíte černé ovoce a koření, v těle pak dřevo. Toto víno má výbornou délku. Otevřete si ho ke kachničce dlouho pečené s medem, skořicí, zázvorem a chilli.
Bordeaux Supérieur AOC, 2015 ze Château Fayau je díky příměsi Cabernetu Franc krásně aromatické, ve vůni a v chuti cítíme tmavé ovoce a vanilkové tóny. Po otevření mu dejte čas a rozkrojte nějaký dobrý zralý sýr.