CHŘESTOVÁ SEZÓNA
Chřest je úžasná zelenina s regeneračními a léčivými účinky. Obsahuje velké množství vody, bílkovin i vlákniny a hodně málo tuků a sacharidů. Výhodou je, že se ho můžete přejíst do sytosti, protože má málo kalorií!
CHŘESTOVÁ VÍNA KE CHŘESTOVÉMU MENU
Můžete si pochutnat na chřestových polévkách, salátech, rizotu, chřestu vařeném s holandskou omáčkou, smaženém nebo restovaném. Ale co k tomu pít? Chřest má rád aromatická, mladá, křupavá, plná, gastronomická vínka.CO NAJDETE V KRABICI A JAKÉ POCHOUTKY SI K VÍNŮM VYKOUZLIT?
Chřest si skvěle rozumí s mladými, suchými, křupavými (díky kyselince), aromatickými a kořenitými víny. Do naší nové kolekce Best for... CHŘEST jsme vám vybrali 6 vín, která si rozumí se známými i méně známými chřestovými úpravami:
1/ S čím jiným kombinovat klasický a oblíbený vařený chřest s holandskou omáčkou než s minerálním a jemně pepřovým Veltlínem z rakouského vinařství WEINWURMs.
2/ V Německu se chřest zapíjí suchým Ryzlinkem. Variant je mnoho. Podávejte jej třeba ke chřestu s bílými rybami nebo k zeleným chřestovým salátům s fetou, mátou, jarní cibulkou nebo mladým špenátem. Do salátů použijte čerstvý (nevařený) zelený chřest, který chutná jako mladý hrášek. Špalíčky ze silnějšího chřestu ale raději povařte v osolené vodě (max 2 min) a potom rychle zchlaďte ledem nebo pod studenou vodou.
3/ Sauvignon Gris z Údolí Loiry si zase náramně rozumí s chřestem a kozím sýrem a krémovitějšími úpravami chřestu - např. s chřestovou polévkou se zakysanou smetanou či s chřestovým rizotem s parmazánem.
4/ Rulandské šedé z vinařství Mokruša se bude perfektně snoubit se salátem z bílého chřestu marinovaným v pomerančové šťávě nebo k salátu se zeleným chřestem a jahodami. Kombinací svěží Rulandy a salátu vytvoříte lehký (nízko-kalorický ;-) pokrm vhodný do slunečných dnů.
5/ NOVINKA! Ovocné aromatické cuvée Asia Blend (Veltlínské zelené + Rulandské bílé) od WEINWURMů jde skvěle ke chřestu s pošírovaným vejcem nebo třeba k chřestovému závinu se sýrem a rebarborou. Zvládne i výraznější úpravy chřestu s čerstvými bylinkami nebo ke chřestu blanšírovaném ve víně a badyánu. Jako málokteré víno se dá podávat i k salátům s hořčičnou zálivkou.
6/ Pokud ke chřestu potřebujete i maso, tedy pokud ho chcete podávat jako přílohu ke steakům z lososa, tuňáka nebo k hovězině (třeba roastbeefu) či k zapečenému chřestu se šunkou nebo slaninou, potřebujete suché a plné růžové víno. Ideální volbou je jihofrancouzské růžové Grenache Gris Rosé z vinařství Ferrandiere.