O OBLASTI FRANKEN
Německá vinařská oblast Franken má několik specifik v porovnání s ostatními slavnými německými oblastmi. Zaprvé, leží v srdci pivařského Bavorska (je to jediná vinařská oblast v Bavorsku), zadruhé, svá vína plní do tradičních lahví speciálního elipsovitého tvaru zvaných "kozí měchy" a zatřetí se zde rodí lepší Sylvány (Silvanery) než Ryzlinky rýnské (Rieslingy). Říká se, že se zde dělají nejlepší Sylvány na světě, právě proto je jednou z nejvíce pěstovaných odrůd. Sylván je vysazen na 21 % vinic. V tomto ohledu vede Müller Thurgau s 30 % a Ryzlink rýnský je vysazen jen na 5 % vinic.
Vinice leží na strmých kopcích s lasturovým vápencovým (Muschelkalk) podložím, podobným francouzským oblastem jako je Chablis a Sancerre. Název vinice je mnohdy stejně důležitý jako název vinařství, proto se nápis na etiketě může zdát velmi komplikovaný. Nejdříve se píše město původu a pak název vinice - tedy např. Iphöfer (město) Julius-Echter-Berg (vinice).
94 % procent vín je suchých (trocken) nebo polosuchých (halbtrocken). I když podle německých zákonů mohou mít suchá vína až 9 g zbytkového cukru na litr, hodně vinařů ve Franken používá kategorii "Fränkisch trocken", což je rozmezí do 5 g zbytkového cukru na litr. Francká vína patří mezi nejvhodnější vína k jídlu. Jsou svěží, minerální, harmonická a mají dlouhou dochuť.
KOZÍ MĚCHY
Speciálně tvarované lahve zvané "kozí měchy" se v Německu používají od roku 1690. Dávala se do nich ta nejlepších přívlastková vína z nejlepších vinic. Tvar ploché elipsy vychází ze středověké předlohy polních lahví, které se nosily uvázané na zavazdale, na zvířeti apod. Tento tvar byl zvolen i z praktických důvodů, protože se tyto lahve nemohly rozkutálet ani na nerovném povrchu.
NÁŠ VÝBĚR KOZÍCH MĚCHŮ
V našem repre výběru ochutnáte samá suchá vína. Zařadili jsme sem dva Sylvány, které jsou nejen podle slov slavného vinařského guru Hugha Johnsona, tím nejlepším, co ve Franken vzniká. Určitě je to tím, že zdejší lasturovo-vápencové podloží připomíná to z francouzských oblastí Chablis a Sancerre. Vína jsou proto krásně minerální a mají pěknou strukturu. Dále jsou tam dva Ryzlinky rýnské, protože je to Německo a nejlepší Rýňáky jsou prostě z Německa. Pokud máte předsudky o kvalitě vína z odrůdy Müller Thurgau, zkuste tohoto dvojnásobného Müllera od Müllera. Je to svěží, ovocné víno s pěknou strukturou. Zlatým hřebem je aromatičktější typicky německá odrůda Scheurebe. Většinou se z ní dělají sladká vína, ale Wirchingovci se proslavili svým suchým Scheurebe, které voní po trávě a chutná po broskvích.
CENOVÉ ZVÝHODNĚNÍ TOHOTO VÝBĚRU: běžná cena vín je 1854 Kč, takže nákupem tohoto výběru ušetříte 155 Kč.
O VINAŘSTVÍCH Z NAŠEHO VÝBĚRU
Hans WIRSCHING
Hans Wirsching - rodinná firma založená v roce 1630 je dnes vedena již 14. generací Wirschingů. Hospodaří na 72 hektarech vlastních vinic. Hlavní pěstovanou odrůdou je Sylvánské (Silvaner), dále potom Ryzlink rýnský (Riesling), Scheurebe a další. Jejich nejlepší vinice se nacházejí na místních kopcích - Iphöfer Krosnberg a Julius-Echter-Berg, obě jsou klasifikovány jako Grosses Gewächs - něco jako Grand Cru ve francouzských oblastech.
Horst SAUER
Horst Sauer je jedním z nejvýznamnějších vinařů ve Franken, a jeho úspěchy, zejména na poli sladkých vín, jsou fascinující. Vinařství se nachází ve vesnici Escherndorf přímo na břehu řeky Mohan (Main) v ulici s příznačným názvem Bocksbeutelstrasse.
Půdní složení vinic Escherndorfer Lump a Escherndorfer Furstenberg je rozmanité - lasturový vápenec, spraš, jílovitý slín, svahy jsou osázeny odrůdami Sylván, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Bacchus, Scheurebe, Pinot noir, Domina, Pinot blanc. Roční produkce je okolo 140 tisíc lahví.
Horst Sauer je významným členem VDP1 a sdružení franských vinařů Frank&Frei. V posledních letech se specializuje na výrobu sladkých vín, za kterou v tomto roce získal speciální ocenění Weingut des Jahres, zbytek produkce svěřil své dceři Sandře. Soupis všech cen, medailí a ocenění by stačil na několik stránek, stejně jako citací v Gault-Millau či Eichelmann.
Max MÜLLER I.
Vinařství Max Müller I. se nachází v samém centru vinařské oblasti Franken v městečku Volkach cca 20 km od Würzburgu. Max Müller I je vinařstvím s dlouhou tradicí a vynikající pověstí založené na vysoké kvalitě vín. První zmínka pochází z roku 1692, kdy bylo založeno biskupy z Würzburgu. Od roku 1991 ho převzal Rainer Müller se žena Monikou.
Nejlepší vinice se nacházejí na úbočích Volkacher Ratsherr, Sommeracher Katzenkopf a Escherndorfer Lump nad řekou Mohan (Main). Vinařství vlastní okolo 20 hektarů vinic, které jsou osázeny z 30 % Sylvánem, 15 % Ryzlinkem rýnským, 15 % Müller Thurgau a 10 % Rulandou bílou (Weisser Burgunder). Červené odrůdy - Pinot Noir (Spatburgunder), Domina - jsou zastoupeny z cca 15 %. Roční produkce je okolo 160 - 180 tisíc lahví.