O VÍNECH Z TÉTO KOLEKCE
Veltlín, Vlašák a Chardonnay se přímo zasloužily o získání druhého titulu Vinař roku. Klasický pepřový Veltlín pochází z trati, na které má Volařík monopol - Věstoňsko, obec Perná. Doménou mikulovského podloží a Volaříkova sklepa zvlášť jsou Ryzlinky vlašské. Vybraný (a vyhraný) Vlašák z Purmice je hodně suchý, hodně minerální a hodně plný, protože ho sbírali až na Mikuláše!!! Tóny tropického ovoce můžou u Chardonnay působit nudně až tuctově. V kombinaci s pálavskou slaností, vyšším zbytkovým cukrem a obrovským podílem kyselinky (8,8 gramů !!!) tvoří šťavnaté a elegantní víno.
V kolekci samozřejmě nemůže chybět nejlepší Müller na světě, který je takovým skrytým pokladem vinařství Volařík. Díky všem, kdo Müllery z principu odmítáte, aspoň zbyde víc pro nás ;-)Staré keře (dlouhé kořeny a přirozená redukce) a dlouhé zrání na keři (až do konce listopadu) na minerály nabitém podloží, jsou klíčem k vynikající surovině, ze které se snad nedá vyrobit špatné víno, že Filipe? ;-)
Rýňák není, co do parametrů, klasickým reprezentantem Volaříkovy nabídky. Vzhledem k vysoké kyselince ročníku 2013 mu sluší vyšší zbytkový cukr, který ji krásně harmonizuje a plní pusu charakteristickými meruňkovo-lipovými tóny. Nedejte tedy na tabulky, ale na chuť ;-)
V našem výběru nemůže chybět Pálava. Zvolili jsme možná netradičně polosuchou šarži, která však potěší oblbenými mandarinkovo-mangovými tóny, tzn. není tolik tramínově kořenitá, jako ostatní.
O VINAŘSTVÍ VOLAŘÍK
Vinařství Volařík na trhu působí teprve krátce, leč navazuje na dlouhatánskou rodinou tradici. Vinařině se věnoval už dědeček Leopold hned po 2. světové válce. Zkušeností tedy mají mnoho. Díky tomu, že svá vína pěstují na nejlepších viničních tratích mikulovské podoblasti a díky zkušenému sklepmistrovi Filipovi (který své poznatky sbíral nejen v rodinném vinařství, ale i v Německu), dokazují vína od Volaříka, že stojí za ochutnání.
VOLAŘÍKOVA VÍNA
Vína od Volaříka v sobě mají minerální plnost a krásnou ovocnou vyzrálost. Je to dáno tím, že hrozny pěstují v rámci integrované produkce (šetrně k přírodě), s nízkým zatížením keřů (max 2 kg hroznů na hlavu) a zpracování ve sklepě je díky moderním technologiím také velmi šetrné. Takže toho ve víně zbyde k vychutnávání opravdu hodně!