SVĚTOVÝ DEN MALBECU - 17. dubna
Již podruhé se bude dne 17. dubna konat Světový den Malbecu. Tento den je organizován sdružením Wines of Argentina a bude se tedy zejména týkat argentinského Malbecu, ale pro nás je to příležitost, jak si pochutnat a podrobněji se podívat na tuto odrůdu.
HISTORIE MALBECU
Malbec pochází z Francie a proslavil se zejména tím, že patří mezi 6 základních odrůd z Bordeaux. Jeho sláva zde po roce 1956 opadla, protože více jak 75% vinic s odrůdou Malbec nepřežilo kruté mrazy a tyto nebyly nikdy nahrazeny. Jeho hvězda se ukázala a zazářila ve vínech z Argentiny, kde si z této odrůdy postupně vypěstovali odrůdu národní. Proto jsou to právě Argentinci, kteří svátek Malbecu organizují.
HISTORIE ARGENTINSKÉHO MALBECU
V roce 1852 najal Domingo Faustino Sarmiento, který byl klíčovou osobou na argentinské politické scéně, prominentního francouzského agronoma Michela Aimé Pougeta, aby se podíval na možnosti rozvoje argentinského vinařství. Pouget své zkoumání zahájil v Mendoze, kde vytvořil nové univerzitní programy zaměřené na vinařství. Pouget do Argentiny přivezl odrůdy jako jsou: Cabernet Sauvignon, Pinot noir a Malbec. Na základě jeho studií na vládu v onen slavný den (17. dubna 1853) putuje návrh pana Sarmienta, aby se na oblast vinařství Argentina zaměřila, aby se soustředila na kvalitu a více odrůd. A tak se stalo...
Zatímco v Evropě řádila phylloxera a vinice hynuly, v Argentině nastal rozkvět vinařství v čele s odrůdou Malbec, které vyhovovalo silné slunce a drsná krajina argentinských svahů. Dařilo se jí zde lépe, než v její původní domovině. Po phylloxerové pohromě přišel na Francii mráz a zpustošil to, co ještě z Malbecu zbylo. Argentina se tak stala hlavní zemí Malbecu.
V roce 1977 byl poprvé v Argentině vyroben Malbec, který zrál v dubovcýh sudech, čímž se zrodila světová ikona Malbecu. Když v roce 1980 zasáhla Argentinu ekonomická krize, setmělo se i nad osudem Malbecu. Většina keřů byla vyklučena, aby ustoupila nenáročným odrůdám, ze kterých se dělalo sudové víno se zaměřením na kvantitu. Na konci 20. století si ale Argentinci uvědomili, že se musí zaměřit na prémiová vína určená pro export a opět se vrátili ke své zapomenuté hvězdě - Malbecu, který je zde nyní nejpěstovanější odrůdou. Od té doby si své místo získává i na světové scéně.
V roce 1993 o něm britský novinář Harold Hechor napsal, že je "Orgasmic". Je to krásný dvojsmysl, který v sobě ukrývá fakt, že se vína pěstují s dodržováním zásad organického zemědělství, a druhým smyslem je to, že si ho okamžitě zamilujete tak, jak se to stalo i mně :-)
VÍNA Z ODRŮDY MALBEC
Charakteristika této odrůdy Vám přesně prozradí, proč jí budete milovat. Víno má tmavší barvu, inkoustově červenofialovou. Ve vůni poznáte červené ovoce a fialky. V chuti vás budou bavit tóny krásně vyzrálého ovoce zejména višní. Struktura vína je středně plná se sametovými třísly, takže se velmi lehce pije, i když to není lehké (řídké) víno. Další příchutě, ať už čokolády, kávy, kouře nebo vanilky se do chutě vína dostanou zráním v barikových sudech.
NÁŠ VÝBĚR MALBEKŮ
První tři Malbeky jsou samozřejmě argentinské, abychom ochutnali krásné zástupce této jejich národní odrůdy. Na porovnání jsou tu dva francouzské a dokonce jeden jihoafrický.
V tomto výběru samozřejmě nemůže chybět hvězda naší nabídky - argentinský Malbec - Renacer, který v Argentině vyrábí vinařství založené synem libereckého emigranta. Na Malbecu v tomto vinařství spolupracuje toskánský vinař a místní enolog. Renacer Malbec Punto Final patří mezi naše/moje nejoblíbenější vína vůbec a díky etiketě je i na první pohled velmi reprezentativní, takže je často rozdáván coby dárek. Toto víno bude vyhovovat zejména ženám, které mají rády višně v čokoládě. Je nádherně sametový. Zajímavostí je, že se hrozny na toto víno sbírají v nadmořské výšce 750, 980 a 1100 m.n.m. v srdci argentinského vinného kraje Mendozy.
Budete-li chtít vyzkoušet i jejich další skvosty, můžete stoupat o třídu výš s Renacer Malbec Punto Final Reserva nebo jednoduše Renacer, což je víno, které pochází z velmi redukované sklizně a zraje 2 roky v nových barikových sudech z francouzského dubu. Toto víno ve světě na soutěži nikdy nedostane méně než 90 bodů.
Další Malbec pochází také z Mendozy, tentokrát z vinařství Dona Paula. Je to skvostné víno velmi intenzivní červené barvy s fialovými záblesky. Ve vůni naleznete komplexní aroma švestek a zralých třešní dokreslené vůní sušeného ovoce. Na jazyku je to víno velmi harmonické a plné, se sladkými a měkkými tříslovinami, které mu dodávají na objemu a které podpoří jeho další pozitivní vývoj v láhvi.
A aby toho nebylo málo, tak i třetí argentinský zástupce je z Mendozy, z vinařství Baudron. Víno temné barvy s fialovými odstíny.
Ve vůni je červené ovoce, švestky a tón třešňové marmelády. V ústech je vyvážené s čokoládovým a vanilkovým nádechem vypovídajícím o zrání v dubových sudech.
K porovnání jsme Vám připravili jihoafrický Malbec. V JAR se této odrůdě také daří, protože snese více sluníčka než třeba Cabernet Sauvignon. Ty africké mají specifickou chuť a vůni, proto je vždycky poznáte, a proto se spíše dávají do kupáží s ostatními Bordeaux odrůdami, jako je Merlot a Cabernet Sauvignon. V kupáži se ale osvědčí hlavně kvůli syté barvě a plným sametovým tříslům.
Další dvě vína pochází z jihu Francie z oblasti Languedoc. Jedná se spíše o jednodušší vína, se kterými se při výrobě nedělá moc věda, ale díky tomu vyniknou svou svěží ovocností. Řekla bych, že jsou to vína na každodenní pití.