Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
  • Vyprodáno
Odrůda č. 01: RYZLINK VLAŠSKÝ
Odrůda č. 01: RYZLINK VLAŠSKÝ
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

VÍNOVERZITA - KURZ ODRŮD

Dvousemestrový kurz, který pro Vás připravil akademický tým Katedry Nevinné teorie a vinné praxe Fakulty vinných studií Benediktské vínoverzity v Praze v čele s prof. Veronikou Šilinkovou, WP (Wine Professor), vedoucí katedry a vědeckou kapacitou mezinárodního formátu (vysledovatelný intelektuální dopad až na Moravu!) Kurz s názvem ÚVOD DO TEORIE ODRŮD bude probíhat formou e-learningu a praktických degustačních ukázek, díky kterým studenti (tedy Vy, milí kolegové) získají základní znalosti o moravských odrůdách. Podmínky udělení zápočtu, zkoušky a titulu se dozvíte v následujícím sylabu.

ÚVOD DO TEORIE ODRŮD - SYLABUS

Rozsah: Přímá výuka každých 14 dní. Mezi přednáškami se předpokládá důsledné samostudium. Konzultace jsou možné v konzultačních hodinách – každý pracovní den od 14,00 do 21,00 v kanceláři Víno-klub-Baru, Benediktská 3, Praha 1. Vyučující: prof. Veronika z Víno-klubu, WP, Univerzita v Benediktské (přednášející, intelektuálně zaštiťující) prof. Radek z Víno-klubu, WP (přednášející, ležící, spící) odborná asistentka Tereza z Víno-klubu (asistující, píšící, pící) odborná asistentka Lucie z Víno-klubu (namátkově zkoušející) studijní oddělení: Jana z Víno-klubu (objednávky vyřizující, studentům napomáhající, stále se plaše usmívající) Cíle předmětu: Naučte se znát nejdůležitější moravské odrůdy. Každých 14 dní pro Vás připravíme průřezovou kolekci jednou z našich nejdůležitějších odrůd. Vybereme pro Vás 6 našich nejlepších vín, dodáme Vám studijní materiál a necháme Vás prochutnat si odrůdy, které s u nás nejčastěji pěstují. Osnova: S ohledem na ustanovení § 199 zákona č. 140/1961 sb. o šíření poplašné zprávy budou témata přednášek odtajňována postupně. Literatura: Jako základní pramen studia Vám poslouží naše newslettery, facebookový profil a internetové stránky Víno-klubu. Využít můžete také osobních setkání s námi v konzultační místnosti našeho BARU v Benediktské 3. Výukové metody: Převážně e-learningový kurz kombinující prvky e-výuky a získávání praktických zkušeností v podobě ochutnávek soukromých (v pohodlí Vašeho domova) i méně soukromých (v pohodlí našeho BARu). Podmínky pro udělení zápočtu, zkoušky, titulu - pro zisk víno-titulu Autorizovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 50 – 80 % víno-kreditů - pro zisk víno-titulu Certifikovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 80 – 99 % víno-kreditů - pro zisk titulu Sommeliér Víno-klubu, čímž se akademicky vyrovnáte kapacitám v oboru vinné teorie, prof. Veronice a prof. Radkovi!!!, je třeba získat min. 80 % víno-kreditů a složit zkoušku v rozpoznávání slepých vzorků bez etiket s kolekcí Slepý Sommeliér_odrůdový. V odrůdovém seriálu, který pro Vás budeme celý akademický rok připravovat, vyjde celkem 20 kolekcí, z toho 10 bílých a 10 červených. Kredity získáváte jejich nákupem. Pokud se rozhodnete některou z ko/lekcí vynechat, můžete kompenzovat tento svůj výpadek v plnění Vašich studijních povinností u nás na BARu, kde pro Vás bude připraveno údoučování ve formě degustačního menu 6 vzorků vín, které aktuální kolekce obsahuje. UPOZORNĚNÍ: Zkoušející odborná asistentka Lucie má právo provést namátkovou kontrolu znalostí studentů. (Neformálním způsobem můžete titul získat tak, že nám pošlete 5 000 Kč na bankovní účet pod tajným variabilním symbolem CHCITITUL, a my Vám obratem zašleme požadovaný diplom :-))))

ODRŮDOVÝ SERIÁL Č.1 - KO-LEKCE Č. 1: RYZLINK VLAŠSKÝ

Už dlouho bojujeme za to, aby se stal Ryzlink vlašský naší národní odrůdou, proto jsme mu věnovali první lekci v našem odrůdovém seriálu. Ty úplně nejlepší a nejreprezentativnější Ryzlinky vlašské se rodí na vápencových svazích Pálavy, proto zde také nedávno vznikla apelace VOC Pálava, jejíž známka (a samosprávnou garancí) zaštítí ty nejcharakterističtější Vlašáky z Pálavy. V této naší dorůdové kolekci navíc ochutnáte i Vlašáky od Pálavy malinko vzdálenější, ale pořád odrůdově typické. Nemohl zde chybět Volaříkův terroirní Vlašák z Březí z trati Ořechová hora, kde ve vínech této odrůdy zvlášť vyniká chuť vlašských ořechů. Malým zázrakem je i Vlašák z pouzdřanské trati Kolby (ze stejnojmenného vinařství), který vykazuje stejné chuťové parametry jako Vlašáky z naší nejlepší a nejdražší trati Perná - Železná. Stejně tak si zachovává nezvyklou svěžest, přestože se jedná už o ročník 2008.

RYZLINK VLAŠSKÝ - NAŠE NÁRODNÍ ODRŮDA

Tato odrůda má unikátní vlastnosti, zejména pokud pochází z úpatí Pálavských vrchů. I na světové úrovni je dobře identifikovatelná a dosahuje srovnatelně vysokou kvalitu v porovnání se světovou vinnou špičkou. Díky Vlašákům můžeme ve světě vyniknout. Nejlepší jsou ty, co mají v chuti tóny červených grepů a neloupaných mladých vlašských ořechů. Vždycky když to ucítíme, tak si řekneme: "je to on"! Tohle jsme si poprvé užívali u nejlepšího, ale bohužel už vyprodaného, českého vína - Ryzlinku vlašského 2007 ve výběru z hroznů z Perné, Železné, z vinařství Mikrosvín. Na tomto jsme se to naučili poznávat. Je to tak skvělé a unikátní, že když jsme to objevili i u jiných vín, neváhali jsme kvůli tomu přijmout dvě nové vinařství Kolby a Galant (viz tato kolekce).

RYZLINK VLAŠSKÝ - kolekce odrůdového seriálu

Do této kolekce určené pro domácí studium jsme vybrali ty nejlepší a nejreprezentativnější Vlašáky.

Vzorek č. 1 - TL Ryzlink vlašský 2010 výběr z hroznů - Mikrosvín, Perná - Železná

Tohle je klasika z naší nejlepší a nejdražší viniční trati v obci Perná zvané Železná. Sousedí s lesy a skálami chráněné krajinné oblasti Pálava na hranici ve výšce 350 m.n.m. Díky jižní expozici a vysokému obsahu vápenného skeletu v půdě zde hrozny krásně a dlouho vyzrávají do krásně strukturované chuti plné minerálů se šťavnatými i příjemně nahořklými tóny červených grepů. Vyšší obsah zbytkového cukru je krásně vyvažován šťavnatou kyselinkou a minerální slaností. Působí tak v ústech daleko plnějším dojmem. Díky své pevné struktuře má toto potenciál k archivaci - cca do pěti let.

Vzorek č. 2 - Ryzlink vlašský 2011 pozdní sběr - Reisten, Pavlov - Pod Pálavou

Tento Vlašák pochází z druhé strany Pálavy. Vinice se nachází přímo pod kopcem Dívčího hradu, po jehož úpatí do ní stéká přímo mineralizovaná voda. Díky tomu mají zdejší Vlašáky velmi dlouhou minerální dochuť. Je to jedno z nejsušších a nejslanějších vín, co známe.

Vzorek č. 3 - Ryzlink vlašský 2011 pozdní sběr - Galant, Mikulov - Pod Mušlovem

Odrůda Ryzlink vlašský je právem vlajkovou lodí vinařství Galant, podobně jako u Volaříků a u Mikrosvínu. Kromě známých tratí Perná - Železná a Březí - Ořechová hora vlastní Galant před osmi lety vysázenou vinici v Mikulově nazvanou Pod Mušlovem. Tato trať se rozprostírá pod Svatým kopečkem ve směru na Sedlec a její jméno je odvozeno od faktu, že jsou tam rozesety mušle jako zkamanělé pozůstatky bývalého mořského dna. Díky tomu je zde půda vysoce minerální a dává vyzrát krásně strukturovaným vínům. Ve vybraném suchém Vlaššáku 2011 - Pod Mušlovem ucítíte krásné typické tóny červených grepů a mladých neloupaných vlašských ořechů. Extra zkušenosti (a extra body) můžete získát samostudiem Galantních vlašáků na www.vino-klub.cz/galant. Doporučujeme suchý Vlašák 2011 z Ořechové hory, polsosuchý Mušlovský a Ryzlink vlašský 2011 pozdní sběr ze Železné -minimálně pro porovnání s Mikrosvínem (a možná i Volaříkem, pokud Vám zbyl od Vánoc).

Vzorek č. 4 - FL Ryzlink vlašský 2011 pozdní sběr - Mikrosvín

Tento vzorek Vlašáku je opět z Mikrosvínu z jejich prostřední produktové řady. I v tomto "obyčejnějším" vydání ucítíte typický Vlašák z pálavských vápencových vrchů. V porovnáním s Vlašákem z Tradiční řady je šťavnatější, ale grepy a slanost se zde nezapřou.

Vzorek č. 5 - Ryzlink vlašský 2008 pozdní sběr - Kolby, Pouzdřany - Kolby

Vinařství Kolby má své vinice na unikátní pouzdřanské stepi a v roce 2008 se jí podařilo vyrobit Krále všech vlašáků. I přes své "stáří" je v chuti nádherně grepově svěží s plnou minerální chutí. Je to víno, které budete v puse převalovat velmi dlouho a užívat si jeho rozkvétání. Toto víno patří mezi jedno z nejporozuhodnějších, které jsme za svou sedmiletou kariéru ve víně objevili. Nemyslíme si to jen my, ale i porotci různých soutěží. Ryzlink vlašský 2008 pozdní sběr z Kolby získal např. tato ocenění: finalista soutěže Vinař roku 2012, stříbrná medaile Král vín 2012, zlatá medaile Prague Wine Trophy 2012, stříbrná medaile Grand Prix Austerlitz 2012 a 2. místo - GrandTest Wine&Degustation 2011...

Vzorek č. 6 - Ryzlink vlašský 2011 pozdní sběr - Volařík, Březí - Ořechová hora

Ořechová hora je od Pálavy malinko dál, i když ne tolik, co Pouzdřany, ale patří mezi klasické vlašákové tratě. Ořechy se nevyskytují jen v jejím názvu (podle ořešáků, které jsou tam vysázené), ale jsou typicky přítomné i v chuti Vlašáků z Ořechovky. Učebnicovým příkladem je tento Vlašák z řady Terroir od Vinaře roku 2011 - Volaříka. Je sice polosladký, ale může si to dovolit, protože kyselinka a mineralní soli jeho chuť krásně harmonizují. Kromě chuti se tóny ořechů - čerstvě rozemletých - vyskytují už ve vůni.

MOUDRO NA ZÁVĚR...

Původ odrůdy Ryzlink vlašský dosud není objasněn, jisté však je, že není geneticky příbuzný Ryzlinku rýnskému. Vlašák u nás patří do velké šestky, tedy mezi odrůdy, které jsou vysázeny na více než 1000 hektarech. Aktuálně se nachází "jen" na 5. místě. Kéž spotřebitelský tlak donutí vinaře, aby se na tuto odrůdu zasoustředili. Vždyť ty nejlepší Vlašáky jsou vždy rychle vyprodány, i když by jim slušelo několikaleté ležení. Věříme, že si Vlašáky zamilujete stejně jako my! Je to víno vhodné k jídlu i k popíjení jen tak, když si budete chtít vychutnat sílu okamžiku a minerální půdy ;-) Na zdraví!!!
Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.
16.03.2021
Zuzana J

31.01.2021
Pavel K

15.01.2021
Petr K

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.