• Vyprodáno
Odrůda č. 04: RYZLINK RÝNSKÝ
Odrůda č. 04: RYZLINK RÝNSKÝ
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín Odrůda č. 04: RYZLINK RÝNSKÝ

Odrůdový seriál - naučte se nejdůležitější moravské odrůdy

VÍNOVERZITA - ODRŮDA Č. 4 - RYZLINK RÝNSKÝ

V této ko-LEKCI se zaměříme na krále bílých odrůd - Ryzlink rýnský. Není králem jen pro svou charakteristiku, ale i proto, že opravdu vévodí světovému žebříčku nejpěstovanějších odrůd, ve kterém přeskočil Chardonnay. S ním a se Sauvignonem patří mezi tři nejvýznamnější světové bílé odrůdy. Ryzlink rýnský (neboli Riesling), jak už jeho řízný název napovídá, pochází z německé oblasti Rheingau, tedy Porýní. Odtud se rozšířil do celého světa. Není tedy s podivem, že je č. 1 odrůdou v Německu. Ve velkém se pěstuje také ve francouzském Alsasku, Rakousku, u nás a na Slovensku. Do začátku 90. let byl nejpěstovanější bílou odrůdou v Austrálii, než jej předstihlo Chardonnay. Ryzlinku rýnskému se daří na minerálním (zejména břidlicovém) a písčito-jílovitém podloží. U nás se mu nejlépe daří na písčitém Znojemsku, kde mu postavili gloriolu ve formě apelačního systému VOC Znojmo (společně s Veltlínem zeleným a se Sauvignonem). Druhou nejúspěšnější oblastí z hlediska mezinárodních úspěchů je oblast Slovácka, kde výše položené tratě a kopcovitý terén nechají uzrát velmi reprezentativním kouskům. Velmi zajímavým terroirem je i vápencové podloží mikulovska s vysokým obsahem volného vápna v půdě, kde bývá réva často stresována i nedostatkem vody.

RYZLINK - VONÍ, CHUTNÁ...

Mladší vína vyrobená z odrůdy Ryzlink rýnský jsou svěží, voňavá a ovocná s říznou kyselinkou. Typicky v nich můžete odhalit tóny meruněk v rozličných formách od nezralého plodu až po meruňkovou marmeládu. Dále se v nich často vyskytuje vůně lipového květu. V testovaných Rýňáčcích jsme často cítili vůni sypaného zeleného čaje. Čím starší a z čím minerálnějšího podloží, budou ve víně přibývat tóny kamenů, prachu a u vyzrálejších po delším zráním i tóny petroleje. Většinová část vyznavačů vinného moku v současné době preferuje mladé a svěží exempláře Ryzlinku rýnského, protož jsou pěkně šťavnaté a ovocné. Nazrálé kousky s neobvyklými vůněmi vyhledávají blázni a znalci - tzv. Hardcore Riesling Lovers. Když odhlédneme od samotného stáří, zachovává si Ryzlink rýnský mnoho tváří. Vyrábí se z něj lehká, svěží vína, sladší a vyzrálejší kousky, ale dokonce i vzácná dezertní vína - bobulová nebo ledová. Zde hraje svou pozitivní roli jeho přirozená vyšší kyselinka, která chuť vína, bzť i sladšího, krásně vyvažuje a osvěžuje. Dalším důležitým stavebním kamenem je mineralita, která prohlubuje strukturu chuti.

KO-LEKCE č. 4 – RYZLINK RÝNSKÝ

Tato studijní rýňáková ko-LEKCE obsahuje po dvou vzorcích ze Slovácka, po dvou ze Znojemska a po dvou z mikulovské podoblasti.

Vzorek č. 1 - Zámecké vinařství Bzenec - EGO No. 81 Ryzlink rýsnký 2011 pozdní sběr - suché

Praktická cvičení zahajujeme výborným Rýňákem ze Slovácka. Vyznačuje se vůní nedozrálé meruňkové slupky a právem je zařazen mezi TOP 100 vína v Salonu vín ČR 2013, ale také mezi 1000 nejlepšími víny světa, protože na mezinárodní výstavě vín v Paříži (Vinalies Internationales) získal zlatou medaili.

Vzorek č. 2 - Lahofer - Ryzlink rýsnký 2011 VOC Znojmo - suché

Krásným příkladem meruňkového Rýňáku je tento studijní vzorek z Lahoferu. Už z vůně poznáte, že je to typický Rýňák, těšte se na meruňky, zelený čaj a tóny tropického ovoce guave. Tyto příjemně nasládlé ovocné tóny Vás budou ve víně hodně bavit, přestože je úplně suché. O tom, že má Lahofer dobré Rýňákové polohy a že je umí svědčí i to, že jedním z našich nejprodávanějších vín historie byl jejich Ryzlink rýnský 2009 - krášlený na kvasnicích (tzn. zrál na svých kalech).

Vzorek č. 3 - Kolby - Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr - suché

Vína ročníku 2011 z Kolby byla teprve před týdnem uvedena na trh. Nedělají žádné rychlokvašky, ale vína na delší trať, proto si s uváděním dávají na čas a klidně ho posunou do doby, kdy ostatní už vína daného ročníku vyprodávají. Ze všech jejich novinek nás nejvíce okouzlil právě tento svěží a šťavnatý Rýňák. Pochází ze sprašové půdy popického kopce a možná i proto nám tolik připomíná Rýňák z rakouského Wachau. Je takový čistý, minerální, hodí se k rozličným gastronomickým pokusům a bude určitě krásně zrát.

Vzorek č. 4 - Kořínek - Ryzlink rýnský 2012 VOC Znojmo - polosuché

V porovnání s předchozími třemi víny má tento vyšší obsah zbytkového cukru a jeho meruňkové tóny v chuti jsou vyzrálejší. Těšit se můžete až na meruňkový džem.

Vzorek č. 5 - Galant - Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr - Mikulov, Pod Mušlovem

Krásný Rýňák se povedl vyrobic z celkem mladé mikulovské vinice nazvané Pod Mušlovem (jednak proto, že leží pod vesničkou Mušlov a druhak proto, že se zde nacházejí zkameněliny mušlí a trilobitů). Šťavnatou chuť tohoto Rýňáku, kterou lze připodobnit k delikátním citrusům a zralým letním jablkům, doplňují příjemné minerální mušličkové tóny.

Vzorek č. 6 - Spielberg - Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr - Austerlitz

2011 - následovník nejprodávanějšího vína v celé naší historii. Ryzlink rýnský 2009 z řady Auterlitz byl totiž v londýnském Decanteru zvolen Nejlepším suchým bílým vínem z ČR. Ani tento nováček ročníku 2011 do Vašich domovů nepřijde s prázdnou. Reference mu daly věhlasné instituce v Paříži (stříbrná medaile - Vinalies Internationales 2013), v San Franciscu (stříbrná medaile - IWC 2012) a ve Vídni (diplom - AWC Vienna 2012). Toto víno je ze všech úplně nejvíc minerální, a to už ve vůni. Jinak zde objevíte tóny lipového květu podkreslené jemnými ovocnými tóny zralého angreštu. Čas ukáže, co se z něj zráním ještě vyklube.

Doufám, že se Vám téma dnešní (ko)lekce líbilo. Další tekutou látku Vám představíme za 14 dní.

VÍNOVERZITA - ROČNÍ KURZ ODRŮD

Dvousemestrový kurz, který pro Vás připravil akademický tým Katedry Nevinné teorie a vinné praxe Fakulty vinných studií Benediktské vínoverzity v Praze v čele s prof. Veronikou Šilinkovou, WP (Wine Professor), vedoucí katedry a vědeckou kapacitou mezinárodního formátu (vysledovatelný intelektuální dopad až na Moravu!) Kurz s názvem ÚVOD DO TEORIE ODRŮD bude probíhat formou e-learningu a praktických degustačních ukázek, díky kterým studenti (tedy Vy, milí kolegové) získají základní znalosti o moravských odrůdách. Podmínky udělení zápočtu, zkoušky a titulu se dozvíte v následujícím sylabu.

ÚVOD DO TEORIE ODRŮD - SYLABUS

Rozsah: Přímá výuka každých 14 dní. Mezi přednáškami se předpokládá důsledné samostudium. Konzultace jsou možné v konzultačních hodinách – každý pracovní den od 14,00 do 21,00 v kanceláři Víno-klub-Baru, Benediktská 3, Praha 1. Vyučující: prof. Veronika z Víno-klubu, WP, Univerzita v Benediktské (přednášející, intelektuálně zaštiťující) prof. Radek z Víno-klubu, WP (přednášející, ležící, spící) odborná asistentka Tereza z Víno-klubu (asistující, píšící, pící) odborná asistentka Lucie z Víno-klubu (namátkově zkoušející) studijní oddělení: Jana z Víno-klubu (objednávky vyřizující, studentům napomáhající, stále se plaše usmívající) Cíle kurzu: Naučte se znát nejdůležitější moravské odrůdy. Každých 14 dní pro Vás připravíme průřezovou kolekci jednou z našich nejdůležitějších odrůd. Vybereme pro Vás 6 našich nejlepších vín, dodáme Vám studijní materiál a necháme Vás prochutnat si odrůdy, které s u nás nejčastěji pěstují. Osnova: S ohledem na ustanovení § 199 zákona č. 140/1961 sb. o šíření poplašné zprávy budou témata přednášek odtajňována postupně. Literatura: Jako základní pramen studia Vám poslouží naše newslettery, facebookový profil a internetové stránky Víno-klubu. Využít můžete také osobních setkání s námi v konzultační místnosti našeho BARU v Benediktské 3. Výukové metody: Převážně e-learningový kurz kombinující prvky e-výuky a získávání praktických zkušeností v podobě ochutnávek soukromých (v pohodlí Vašeho domova) i méně soukromých (v pohodlí našeho BARu). Podmínky pro udělení zápočtu, zkoušky, titulu - pro zisk víno-titulu Autorizovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 50 – 80 % víno-kreditů - pro zisk víno-titulu Certifikovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 80 – 99 % víno-kreditů - pro zisk titulu Sommeliér Víno-klubu, čímž se akademicky vyrovnáte kapacitám v oboru vinné teorie, prof. Veronice a prof. Radkovi!!!, je třeba získat min. 80 % víno-kreditů a složit zkoušku v rozpoznávání slepých vzorků bez etiket s kolekcí Slepý Sommeliér_odrůdový. V odrůdovém seriálu, který pro Vás budeme celý akademický rok připravovat, vyjde celkem 20 kolekcí, z toho 10 bílých a 10 červených. Kredity získáváte jejich nákupem. Pokud se rozhodnete některou z ko/lekcí vynechat, můžete kompenzovat tento svůj výpadek v plnění Vašich studijních povinností u nás na BARu, kde pro Vás bude připraveno údoučování ve formě degustačního menu 6 vzorků vín, které aktuální kolekce obsahuje. UPOZORNĚNÍ: Zkoušející odborná asistentka Lucie má právo provést namátkovou kontrolu znalostí studentů. (Neformálním způsobem můžete titul získat tak, že nám pošlete 5 000 Kč na bankovní účet pod tajným variabilním symbolem CHCITITUL, a my Vám obratem zašleme požadovaný diplom :-))))
Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.

Produkt zatím nemá žádné hodnocení.

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.