Carlo di Pradis - Cabernet Franc - Isonzo, 2013
Vždycky, když narazím na 100% Cabernet Franc, tak se mi rozklepou kolena. Stalo se mi to zatím jen 3x, ale všechny si dodnes pamatuju! Samozřejmě, že mám ráda i vína, která obsahují Cabernet Franc, protože mám prostě jeho výraz ráda.
V severoitalském Friuli se pěstuje jen pár červených odrůd, ze kterých se dělají převážně jednoodrůdová vína. Cabernet Franc je zde velmi oblíben a protože tu nedělají jiný, říkají mu zkrátka Cabernet.
Tento je vyráběn jen v betonových tancích bez použití dřeva, takže je krásně čistý a ovocný. Díky severní poloze má víno i pěknou kyselinku. Místní ho berou jako odpolední červené, ideálně ke klobáskám ze sušeného masa.
Ferrucio Carlotto - Schiava di Ora, 2014
Odrůdu Schiava (v překladu z italštiny = otrokyně, v německém ekvivalentu Trollinger, u nás Trolínské) známe z našich lyžařsko-vinařských cest do Tramínu (z dálnice se sjíždí právě na městečko Ora).
Schiava je oblíbeným odpoledním červeným severoitalských vinohradníků. Dobře se pěstuje a dobře se pije. Má tenčí slupky hroznů, takže má světlejší barvu a nemá tak přísné tříslovinky.
Schiava od vinařky Michely Carlotto je nejlepší, jakou jsem kdy pila! Vyrobila jen 1500 lahví, z nichž jsme do ČR dostali jen 120 kousků. Je šťavnatá, nádherně čistá a elegantní. Ženská ruka je tam fakt znát ;-)
P.S. Zajímavostí je, že šlechtěním červené Schiavy s bílým Ryzlinkem rýnským, vznikl bílý Kerner.
Hort - Pinot Meunier 2008 - barrique, sur lie
Pinot Meunier (PM) neboli Mlynářka (v Německu známá jako Schwarzriesling) vznikla pravděpodobně mutací odrůdy Pinot noir (PN). Podobně jako PN má PM tenkou slupku hroznů, takže méně barviva a tříslovin ve víně.
PM patří společně s PN a Chardonnay mezi 3 odrůdy na výrobu pravého Champagne. Většinou je zde PM v menšině, když ale narazíte na opak, neváhejte ochutnat.
Kromě Hortova neznám jiné jednoodrůdové víno Pinot Meunier. Jirka vyrobil jen tento jediný ročník (2008) a dost si s ním pohrál. Nechal ho zrát ve dřevěných sudech a na kvasnicích. Víno je nefiltrované a jen velmi málo sířené. Je tam zachováno to nejlepší z přírody, proto se i jako červené musí uchovávat v chladu. Nelekejte se, že bude ve skleničce zakalené. Jsou to přírodní kvasnice, díky kterým ochutnáte jeho plnost. Před podáváním ho v lahvi lehce protřepte. Přestože už má nějaký roček za sebou, působí velmi mladistvě, svěže a ovocně. Kvasnice mu zkrátka dodávají dlouhověkost.
Salton - Tannat Classic, 2013
Odrůda Tannat pochází z Francie, ale aktuálně se jí lépe daří v zemích Jižní Ameriky. Uruguay ji dokonce považuje za svou národní odrůdu. Vybrané víno ale pochází ze slavného brazilského vinařství Salton.
Název odrůdy Tannat je odvozen od její hlavní charakteristiky - hodně výrazných taninů, tj. tříslovin. Často se proto kupážuje s ovocnějšími víny. V naší kolekci ji ochutnáte jako jednoodrůdové víno.
Salton Tannat má modernější a pitelnější výraz. Ve skleničce ho vždy poznáte podle černočervené barvy.
Aktuálně si ho nejlépe vychutnáte ke zvěřinovým specialitám.
Carmin - Alicante Bouschet, 2012
Odrůdu Alicante Bouschet vyšlechtil v roce 1866 ve Francii pan Bouschet. Aktuálně je ve Francii na 12. místě nejpěstovanějších odrůd, její podíl na vinicích zde ovšem klesá. Výborně se ale uchytila v Portugalsku, kde naopak vzkvétá.
Odrůda Alicante Bouschet se prý proslavila i v období americké prohibice, protože její hrozny se silnou slupkou bylo možné téměř bez poškození převézt z Kalifornie až na Východní pobřeží a následně ji bylo možné až 3x vylisovat, tj. dělali z ní "třeťák"!
Alicante je barvířka, protože, na rozdíl od jiných modrých odrůd, má červenou i dužninu. Proto se často přidávala ke světlejším červeným odrůdám. Samotná už tolik vidět není, snad jen v tom Portugalsku.
Carmin - Trincadeira, 2009
Trincadeira, jinak také Tinta Amarela, je původní portugalská odrůda používaná převážně k výrobě kupáží fortifikovaných portských vín. V Douru jeho podíl na vinicích díky tomu roste, úplně nejrozšířenější je ale v portugalské oblasti Alentejo.
Podobně jako Alicante má Trincadeira hodně barviva, proto se z něj vyrábí hodně tmavá až černočervená vína.
Vybraná Trincadeira zrála v sudu, měla už ale dost času se v lahvi "doharmonizovat". Je hodně silné a plné, s tóny ostružin a švestek.
Nalévat ho můžete k červeným masům, zejména ke zvěřině, a k vyzrálým měkkým sýrům.