CO JE CHIANTI?
Chianti je oblast v nejslavnějším italském vinařském regionu - Toskánsku - a zabírá jeho největší část. Protože je tak velké a různorodé, je Chianti rozdělené ještě do 8 podoblastí, která mají svá specifika a omezení výroby. Chianti je oblast s chráněným původem vín DOCG, takže se musí vyrábět v daných regulích. Jelikož byl italský vinařský zákon dosti zkostnatělý a konzervativní, začali se vína moderního typu vyrábět jako stolní, ale o tom až příště...
Chianti DOCG je červené víno z oblasti Chianti, které je z velké většiny vyrobené z odrůdy Sangiovese. Minimálně jej Chianti kupáž musí obsahovat v objemu 70 %. V Chianti Classico (oblast s černým kohoutem) je dokonce minimální možné množství Sangiovese až na 80 %. Zbytek je doplněn odrůdami Canaiolo nero (to bývá přidáváno nejčastěji), Trebbiano Toscano (bílá odrůda), Malvasia nera a další odrůdy. Bílé odrůdy se s odrůdou Sangiovese míchaly pro zjemnění celkem drsných taninů (tříslovin) mladého červeného Sangiovese. O barvu se vinaři nemuseli bát, protože hrozny odrůdy Sangiovese jsou hodně tmavé, takže jim přidání bílých hroznů nevadilo. Od roku 1995 se do Chianti dokonce mohou přidávat v rozmezí 15 - 20 % i mezinárodní odrůdy jako jsou Cabernet Sauvignon a Merlot. Už je ale také povoleno vyrábět i čisté jednoodrůdové Sangiovese a ke školení vína lze použít malé sudy typu barrique.
CO KE CHIANTI JÍST?
Protože je toto víno nejrozšířenějším toskánským pitím, hodí se právě k typické toskánské kuchyni, tedy jak k těstovinám, k pokrmům z pernaté zvěře, k jehněčímu a hovězímu.
NAŠE ROCCAMENA CHIANTI 2010
Vybrané víno, které Vám zde předkládáme ve speciální limitované akci je celkem univerzální středně těžké ovocné červené víno ročníku 2010. Velmi lehce se pije, takže si myslím, že bude vhodným společníkem na nadcházející grilovací sezónu. Toto víno oceníte pro jeho ovocitost a sametovost, proto jej zkonzumujte cca do jednoho roku.