Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
  • Vyprodáno
Best of... výlet II - jaro 2012
Best of... výlet II - jaro 2012
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín Best of... výlet II - jaro 2012

Výběr šesti nejzajímavějších vín z letošního jarního putování po jihofrancouzském regionu Languedoc-Roussillon

BORIE DE MAUREL

Návštěva prvního sklepa patřila k nejsilnějším zážitkům celého výletu. Rodinné vinařství Borie de Maurel založil v roce 1989 Michel Escande v srdci apelace Minervois, ve vesničce Félines, asi 20 km na východ od středověkých hradeb Carcassonne. Veškeré zásady pro pěstování a výrobu vína vycházejí z hlubokého respektu k přírodě a přírodním zákonům. Degustace proběhla v jejich kouzelném baru Charivari (čti šarivari), řídil ji třiadvacetiletý Maxime Escande a všechny maminky vlastnící doma svobodné dcery je okamžitě chtěly za něj provdat. Na degustaci nechyběla Sylla – víno, kterým se vinařství v roce 1996 zařadilo mezi absolutní světovou špičku a patří k ní dodnes. 100% Syrah, hluboká, neproniknutelná barva, intenzita v chuti i vůni, která začíná otevřením láhve a rozvíjí se do nekonečna...

Borie de Maurel – AOC Minervois – Le Rosé - 2011

Jeden z účastníků výletu odmítl ochutnat jejich růžové víno s tím, že to není ani ryba ani rak. Po nadšené reakci ostatních členů se nechal zlomit a smeknul. Nejde o „jen tak nějaké“ rosé na rychlé osvěžení. Má sílu, výraz, objem, budete o něm chtít přemýšlet. Má chuť typického středomořského terroiru zvaného garrigue. Pod tímto termínem se skrývá kombinace vyzrálého ovoce s podtóny bylin a koření, která je umocněna dlouhou dochutí. Není to víno na terasu, ale gastronomický zážitek, který nejvíce vynikne v kompozici s lehce pikantní kuchyní. Ochutnejte, nechejte se pohltit, napijte se. Zbořte zažitá dogmata a servírujte ke všem omáčkám, červeným grilovaným masům, kořenitým pokrmům jak na černém pepři, tak na chilli. Budete překvapeni... Doporučujeme též ochutnat jejich vyhlášené víno: Borie de Maurel – AOC Minervois – Cuvée Sylla - 2008.

DOMAINE DE LA FERRANDIERE

Po náročném testování 13 vín (ve Francii šťastné číslo) se všichni shodli: ceny mají ve vinařství Ferrandiere mírné, kvalitu vysoce nadprůměrnou. I díky tomu jsme od sympatického šedesátníka Jacquese Gau vybrali do BEST OFu dva vzorky: Marselan a Prestige Rouge. Všechny hodně zaujala fotografie zaplavených vinic, která visela na zdi. Nejednalo se o povodeň. Vinařství Ferrandière je totiž situováno na místě dávné přímořské laguny mezi kraji Corbières a Minervois, asi 50 km od Středozemního moře. Aby zde eliminovali vysokou hladinu solí (kdo pije vína Ferrandiere, nemusí kupovat minerálky), které se nacházejí v půdním podloží a ničí vegetaci, každoročně na několik týdnů vinice zaplavují. Vzniká tak království pro žáby a množství vodních ptáků. Zatímco většinu francouzských vinic vyplenila na konci 19. století ničivá phylloxera (hmyz, který napadá kořeny vinné révy), vinice v laguně vzkvétaly, protože brouček nepřežil tyto každoroční vynucené „koupele“. Od té doby pokračují v tomto kraji v pěstování neroubované révy – přesněji řečeno – na rozdíl od většiny vinařů neroubují vinnou révu na americké podnože. Ačkoliv jsou vinice orientovány na úpatí přilehlé pahorkatiny, jsou odolné vůči jarním mrazíkům. Předkové rodu Gau totiž zjistili, že velké množství vody ve vinici působí jako izolace a významně redukuje poškození révy jarními mrazíky. To je další důvod, proč se jejich keře vinné révy stávají každoročně na začátku jara vodními rostlinami, a to na 40 dnů!

Marselan – IGP Pays d’Oc – 2010

Nepříliš známá odrůda vzniklá křížením odrůd Cabernet Sauvignon a Grenache Noir (vyšlechtěno v Montpellier v roce 1961). Ojedinělé víno snoubí plnost, měkkost a hloubku odrůdy Grenache s ovocitostí a strukturou noblesního Cabernetu. Barva je tmavá jako inkoust, vůně odráží tóny tmavých bobulí s dominancí černé jeřabiny a černého bezu. Chuť harmonicky navazuje na vůni, ve svěžím závěru lze objevit dotek černého pepře. Velice pitelné společenské víno s krásně sametovými a kulatými tříslovinami…

Prestige Rouge - IGP Pays d’Oc – 2010

Každý rok se Jacques snaží o své nejprestižnější víno, každý rok je poměr odrůd (Syrah, Cabernet Sauvignon, Grenache, Carigan) jiný. Každá z odrůd se zpracovává zvlášť, což umožňuje maximální zachování ovocnosti a barvy. Navíc Syrah je částečně vinifikován a školen v nerezových tancích a částečně v dubových sudech. Celková kompozice pak odráží dokonalou harmonii a vinařovu excelentní práci. Harmonické snoubení aromat čtyř odrůd připomíná akcenty ostružin a višní, které přecházejí do subtilně hebkých taninů s dotekem kávy a čokolády. Toto moderní víno bylo stvořeno proto, aby doprovázelo grilovaná masa, kohouta na víně a ovocný nebo čokoládový dort. Vinař doporučuje dekantaci. Z tohoto vinařství zkuste také prestižní bílé: Prestige Blanc - IGP Pays d’Oc – 2010.

CAVE DU MONT TAUCH

Mont Tauch je sdružením 250 vinohradníků z vinařského kraje Fitou, který je proslaven skutečností, že jako první v regionu Languedoc získal právo označovat svoje vína známkou AOC. Sdružení vzniklo již v roce 1913 a nese punc nejmodernějšího družstevního vinařství v jižní Francii. Ve znaku má divočáka, který je největším postrachem vinohradníků, když si v září rád pochutnává na dozrávajících hroznech. Zajímavý je přísný sedmistupňový systém hodnocení kvality hroznů, od kterého se odvíjí výkupní cena této suroviny. Na vínech ochutnávaných v rozlehlé moderní prodejně bylo vidět, že se všichni vinohradníci snaží dosáhnout sedmého stupně kvality: sedm z devíti vzorků bylo vysoce nadprůměrných. Nadprůměrná byla také starostlivost maličké Anny, která téměř dvě hodiny trpělivě odpovídala na všetečné otázky výletníků.

Grenache Blanc Grande Réserve – IGP Vallée du Paradis – 2011

Nejúspěšnější vínko celého výletu. Určitě proto, že bylo horko, a také proto, že má výraznou vůni po žlutém ovoci s podtónem slaného mořského vánku. V chuti se objevila lahodná máslovost a mineralita, která podtrhla celkový přímořský charakter odrůdy Grenache bílý. Vyzkoušeli jsme s tvrdým kozím sýrem s kopřivami. Ideální splynutí chutí. Zkuste také vínko, které má ve znaku divočáka a které se hodí k divočáku na víně: Vieilles Vignes – AOC Fitou - 2008.

DOMAINE SERRELONGUE

Vinařský kraj Roussillon bývá nazýván francouzským Katalánskem. Ve vinařství o rozloze 6 (slovy šest) hektarů nás přivítal Julien Fournier, 37-letý usměvavý sympaťák, na kterém přítomné dámy již po druhém vzorku mohly oči nechat. Dále jsme užasli nad jeho kanárkově žlutou sportovní Škodou Fabiou s černou střechou a černými elektrony, čisťounkými sklepy a profesionálně připravenou degustací ve sklepě, na kterou jsme navázali v místní hospůdce snoubením vín Serrelongue s výtečnou středomořskou kuchyní. To vše zarámované do horských masivů lemujících rozlehlé údolí kolem řeky Agly pod majestátným dohledem ruin catharských hradů. (Aby té diskotéky nebylo málo, užasli jsme nad tím, že pro Juliena již tři roky pracuje Hugo z Bechyně bydlící v karavanu s britskou SPZkou...) Kromě Francie je ČR jedinou zemí, kde je možné tato úžasná vína ochutnávat…

Carigno – AOC Côtes du Roussillon Villages - 2011

Pohřební chvilka poezie (to nás napadlo při pohledu na zátiší s lahví s krásně minimalistickou etiketou). Po otevření lahve doporučujeme víno odvětrat alespoň dvě hodiny, v opačném případě vás mohou zaskočit animální tóny ve vůni. Někdo to naopak vyhledává, protože ví, jak se taková vínka vyvíjejí po několika letech. Nástup v chuti komplexní, výrazný, třísloviny jsou ale velmi příjemné. Odrůda Carignan dává vínu kořenitě-bylinkový základ, Syrah ovocitost a Mourvèdre měkkost a eleganci. U tohoto vína oceníte jeho finesu a zároveň komplexní a bohatou strukturu. Po třech dnech dekantace jsme v lahvi našli džem z černého bobulového ovoce a pomalu odeznívající pocit svěží plnosti. Pokud chcete znát, kam se bude ubírat vývoj tohoto vína, zkuste: Carigno – AOC Côtes du Roussillon Villages – 2009 (zbývá posledních 12 lahví)

DOMAINE PUIG-PARAHY

Poslední vinařství, ale pro některé z účastníků další nejsilnější zážitek (kolikátý již??? :-). Z vinic založených v roce 1446 se nám naskytnul krásný výhled na zasněžený vrchol východních Pyrenejí - Canigou. Skromnému, jakoby trochu nejistému poslednímu potomku rodu Parahy – Georgesi – již po chvilce nikdo neřekl jinak než „Baron“. Georges nás provedl sklepy, ve kterých leží sudy s vínem od roku 1875. Tento ročník v lahvince o objemu 37,5 cl si můžete koupit za 1500 EUR (Robert Parker v roce 2011 dal tomuto vínu 98 bodů). Jedná se o dolihovaná přírodně sladká vína (Vin Doux Naturel) ve stylu rancio, která dozrávají v dřevěných sudech celá desetiletí. Náš průvodce Milo ochutnal před léty ročník 1910, který připomínal Armagnac s komplexní vůní po sušeném ovoci s dominancí fíků a švestek a s dlouhou duchutí vlašských ořechů a již zmíněného Armagnacu.

Georges – AOC Côtes du Roussillon Villages – 2010

Typické jižní víno: plné, ovocně-kořenité, s dlouhou dochutí, které po delší dekantaci získá objem a překvapí výraznou a čistou vůní po přezrálém bobulovém ovoci a komplexní chutí. Robert Parker ho ohodnotil 90 body. Může zrát dalších minimálně 10 let…
Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.
27.04.2022
Jaroslav D

16.08.2021
Lenka B

02.06.2021
Richard K

15.04.2021
Jana L

15.12.2020
Jiří B

22.11.2020
Jarmila K

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.