Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
  • Vyprodáno
Best for... CHŘEST
Best for... CHŘEST
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín Best for... CHŘEST

Nejlepší vína k nejlepší zelenině!

CHŘESTOVÁ SEZÓNA

Chřest je úžasná zelenina s regeneračními a léčivými účinky. Obsahuje velké množství vody, bílkovin i vlákniny a hodně málo tuků a sacharidů. Výhodou je, že se ho můžete přejíst do sytosti, protože má málo kalorií!

CHŘESTOVÁ VÍNA KE CHŘESTOVÉMU MENU

Můžete si pochutnat na chřestových polévkách, salátech, rizotu, chřestu vařeném s holandskou omáčkou, smaženém nebo restovaném. Ale co k tomu pít? Chřest má rád aromatická, mladá, křupavá, plná, gastronomická vínka.

DOPORUČENÁ VÍNA K VYBRANÝM CHŘESTOVÝM SPECIALITÁM

1/ Klasikou chřestových pokrmů je vařený chřest s holandskou omáčkou. K tomu se vždy hodí klasický rakouský jemně pepřový Veltlín, třeba můj oblíbený od Finka. 2/ Novinkou v naší nabídce je mladý a aromatický Sauvignon šedý od řeky Loiry, který půjde k chřestu s pošírovaným vejcem nebo třeba k chřestovému závinu s rebarborou. 3/ Výborné italské Soave se Vám v ústech nejlépe zasnoubí s chřestovým rizotem na víně s parmazánem nebo pecorinem. 4/ Slavný Picpoul od vinařky Claude Jourdan je naše chřestová stálice. Tím, že pochází od moře, se velmi dobře hodí k rybím pokrmům s chřestem, např. s takovým mořským vlkem na másle s citronovou trávou a zeleným chřestem je v naprostém souznění. 5/ Nový lehký Kerner od Horta s tóny pomela a pomeranče bude ideální k lehkým chřestovým předkrmům, např. k salátu z bílého chřestu marinovaném v citronovo-pomerančové šťávě podávaném na listovém salátu. 6/ Díky výrazné aromatice i kyselince Trpělkovo-Oulehlovy suché Pálavy ji můžete kombinovat k exotičtějším a pikantnějším chřestovým pokrmům, jako např. k salátu s čerstvým chřestem, mořskou řasou a zázvorem nebo k chřestovému sushi. Další osvědčené kombinace, které se nám pro tentokrát nevešly do kolekce, jsou tyto: chřest s kozím sýrem + VIOGNIER chřest s tuňákem a lososem + ROSÉ, např. Chateau Bas d´Aumelas chřest se sušenou španělskou šunkou + silnější (tmavší) ROSÉ, např. Tavel !!! omeleta s chřestem + (překvapivě) ČERVENÉ, ideálně Clos Bagatelle - A l'Origine

CHŘEST = ASPARAGUS

Latinský název asparagus pochází z řeckého slova asparagos, což v překladu znamená výhonek nebo ratolest. České označení pro chřest vzniklo v době, kdy byl chřest jednou z rostlin, které měly chránit před "chřastnutím hromu". „Zelenina králů“ či „máslo mezi zeleninou“ – tak se často chřestu přezdívá. Bílé, zelené nebo dokonce fialové hlavičky této jarní zeleninové vlaštovky se v našich podmínkách se sklízí v období od dubna do půlky června. Chřest se pěstuje na řádcích, které připomínají brambořiště, pod černou fólií. Největším exportérem chřestu je Francie, Belgie a Itálie. V posledních letech se ale čím dál častěji setkáváme s českým chřestem, který bývá díky kratší vzdálenosti pro transport daleko čerstvější než ten z dovozu. Čerstvý chřest je pěkný, 1 cm tlustý, pevný a snadno se zlomí, takže pokud najdete v regálu v supermarketu nějakou gumovou vyžli (nedej bože s hnědými skvrnami), nechte ji tam raději ležet. Zdřevnatělé konce před úpravou odřízněte a výhonky krátce povařte ve směsi vody, bílého vína, vymačkaného citrónu, soli, pepře a bobkového listu. Doba vaření závisí na typu chřestu. Zelený chřest stačí jen na několik minut ponořit do vařící vody, bílý chřest je třeba povařit o pár minut déle. Chřest můžete vařit, smažit, zapékat i grilovat. Jezte ho samostatně jako základní ingredienci pokrmu, hodí se ale i do salátů nebo k masu. Chřest lze upravovat i do sladka (pokud máte dobrou chuťovou zkušenost chřestovo-jahodovým závinem, napište nám do redakce, vaším zážitkem se rádi poučíme, nadchneme a s radostí jej uveřejníme!) Jemná chuť chřestu však nejlépe vynikne s máslovými nebo sýrovými omáčkami v doprovodu s mladým svěžím bílým vínem. Taková romantická jarní chřestová večeře může skončit nebývalým úspěchem. O chřestu se od nepaměti tvrdí, že má afrodiziakální účinky… I kdyby to ale nebyla pravda, nenápadné výhonky rostliny s latinským názvem Asparagus officinalis jsou skutečně darem z vitamínových nebes. Chřest lékařský na organismus působí léčivě a regeneračně. Od Antiky jsou známé jeho močopudné vlastnosti, které už 2. století n. l. popsal římský lékař Galén. Konzumace chřestu zlepšuje fyzickou i psychickou kondici a pozitivně ovlivňuje krvetvorbu. Posledním „chřesticím“ objevem je blahodárný efekt chřestu při kocovině! Výtažky z chřestu prý obsahují vysoké procento enzymů, které odbourávají alkohol, což se nám akorát hodí! S malou nadsázkou, co si v krabici vypijte, to si pak chřestem odbouráte;) Prostě a jednoduše

Chřest na jaře the best!

Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.
06.04.2022
Karel F

18.03.2021
petra s

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Víno má žlutavou barvu se zelenými odlesky. Vůně je šťavnatě ovocná, intenzivní, s tóny liči. Chuť je velmi osvěžující s tóny pomela. Zbytkový cukr krásně vyrovnává šťavnatá kyselinka. Polosuché.
Svěží a minerální Soave, to nejlepší z Itálie. I přes svoji slávu si stále drží velmi dobrou cenu. Hrozny pochází až z 60-letých vinic odrůd Garganega a Trebbiano z centra Soave Classico. Suché.
Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.