CHŘESTOVÁ SEZÓNA
Chřest je úžasná zelenina s regeneračními a léčivými účinky. Obsahuje velké množství vody, bílkovin i vlákniny a hodně málo tuků a sacharidů. Výhodou je, že se ho můžete přejíst do sytosti, protože má málo kalorií!
CHŘESTOVÁ VÍNA KE CHŘESTOVÉMU MENU
Můžete si pochutnat na chřestových polévkách, salátech, rizotu, chřestu vařeném s holandskou omáčkou, smaženém nebo restovaném. Ale co k tomu pít? Chřest má rád aromatická, mladá, křupavá, plná, gastronomická vínka.
DOPORUČENÁ VÍNA K VYBRANÝM CHŘESTOVÝM SPECIALITÁM
1/ Klasikou chřestových pokrmů je vařený chřest s holandskou omáčkou. K tomu se vždy hodí klasický rakouský jemně pepřový Veltlín, třeba můj oblíbený od Finka.
2/ Novinkou v naší nabídce je mladý a aromatický Sauvignon šedý od řeky Loiry, který půjde k chřestu s pošírovaným vejcem nebo třeba k chřestovému závinu s rebarborou.
3/ Výborné italské Soave se Vám v ústech nejlépe zasnoubí s chřestovým rizotem na víně s parmazánem nebo pecorinem.
4/ Slavný Picpoul od vinařky Claude Jourdan je naše chřestová stálice. Tím, že pochází od moře, se velmi dobře hodí k rybím pokrmům s chřestem, např. s takovým mořským vlkem na másle s citronovou trávou a zeleným chřestem je v naprostém souznění.
5/ Nový lehký Kerner od Horta s tóny pomela a pomeranče bude ideální k lehkým chřestovým předkrmům, např. k salátu z bílého chřestu marinovaném v citronovo-pomerančové šťávě podávaném na listovém salátu.
6/ Díky výrazné aromatice i kyselince Trpělkovo-Oulehlovy suché Pálavy ji můžete kombinovat k exotičtějším a pikantnějším chřestovým pokrmům, jako např. k salátu s čerstvým chřestem, mořskou řasou a zázvorem nebo k chřestovému sushi.
Další osvědčené kombinace, které se nám pro tentokrát nevešly do kolekce, jsou tyto:
chřest s kozím sýrem + VIOGNIER
chřest s tuňákem a lososem + ROSÉ, např. Chateau Bas d´Aumelas
chřest se sušenou španělskou šunkou + silnější (tmavší) ROSÉ, např. Tavel
!!! omeleta s chřestem + (překvapivě) ČERVENÉ, ideálně Clos Bagatelle - A l'Origine
CHŘEST = ASPARAGUS
Latinský název asparagus pochází z řeckého slova asparagos, což v překladu znamená výhonek nebo ratolest. České označení pro chřest vzniklo v době, kdy byl chřest jednou z rostlin, které měly chránit před "chřastnutím hromu".
„Zelenina králů“ či „máslo mezi zeleninou“ – tak se často chřestu přezdívá. Bílé, zelené nebo dokonce fialové hlavičky této jarní zeleninové vlaštovky se v našich podmínkách se sklízí v období od dubna do půlky června. Chřest se pěstuje na řádcích, které připomínají brambořiště, pod černou fólií. Největším exportérem chřestu je Francie, Belgie a Itálie. V posledních letech se ale čím dál častěji setkáváme s českým chřestem, který bývá díky kratší vzdálenosti pro transport daleko čerstvější než ten z dovozu.
Čerstvý chřest je pěkný, 1 cm tlustý, pevný a snadno se zlomí, takže pokud najdete v regálu v supermarketu nějakou gumovou vyžli (nedej bože s hnědými skvrnami), nechte ji tam raději ležet.
Zdřevnatělé konce před úpravou odřízněte a výhonky krátce povařte ve směsi vody, bílého vína, vymačkaného citrónu, soli, pepře a bobkového listu. Doba vaření závisí na typu chřestu. Zelený chřest stačí jen na několik minut ponořit do vařící vody, bílý chřest je třeba povařit o pár minut déle. Chřest můžete vařit, smažit, zapékat i grilovat. Jezte ho samostatně jako základní ingredienci pokrmu, hodí se ale i do salátů nebo k masu.
Chřest lze upravovat i do sladka (pokud máte dobrou chuťovou zkušenost chřestovo-jahodovým závinem, napište nám do redakce, vaším zážitkem se rádi poučíme, nadchneme a s radostí jej uveřejníme!) Jemná chuť chřestu však nejlépe vynikne s máslovými nebo sýrovými omáčkami v doprovodu s mladým svěžím bílým vínem.
Taková romantická jarní chřestová večeře může skončit nebývalým úspěchem. O chřestu se od nepaměti tvrdí, že má afrodiziakální účinky… I kdyby to ale nebyla pravda, nenápadné výhonky rostliny s latinským názvem Asparagus officinalis jsou skutečně darem z vitamínových nebes.
Chřest lékařský na organismus působí léčivě a regeneračně. Od Antiky jsou známé jeho močopudné vlastnosti, které už 2. století n. l. popsal římský lékař Galén. Konzumace chřestu zlepšuje fyzickou i psychickou kondici a pozitivně ovlivňuje krvetvorbu. Posledním „chřesticím“ objevem je blahodárný efekt chřestu při kocovině! Výtažky z chřestu prý obsahují vysoké procento enzymů, které odbourávají alkohol, což se nám akorát hodí! S malou nadsázkou, co si v krabici vypijte, to si pak chřestem odbouráte;)
Prostě a jednoduše Chřest na jaře the best!